De tien meest spectaculaire natuurverschijnselen

Sommige natuurverschijnselen zijn een zeldzame vertoning en kunnen gevaarlijk zijn om bij in de buurt te komen. De meest bekende natuurverschijnselen zijn tornado’s of het noorderlicht. Echter kent de wereld nog veel meer natuurverschijnselen. Van deze zeldzame vertoningen kan je de meest spectaculaire foto’s maken. We zetten ze voor je op een rijtje:

De tien meest spectaculaire natuurverschijnselen

1. Catatumbobliksem

De Catatumbobliksem, beter bekent als de oneindige bliksem. Dit natuurverschijnsel is te bewonderen in Venezuela aan de rand van het Maracibo meer. Deze bizarre verschijning in grotendeels nog onverklaard en is 150 dagen per jaar, 10 uur per dag te bewonderen. Het is een angstaanjagend beeld en het lijkt dan ook alsof je in een sci-fi film treedt.

2. Poort naar de hell

Deze krater is te vinden in Turkmenistan en wordt in de volksmond ‘The Gates of Hell’ Genoemd. De krater is gevuld met gas dat al in brand staat sinds 1971! Het is onbekend hoelang de gasvoorraad nog nodig heeft om uit te branden. Wel is bekend dat het gaat om een van de grootste gasbubbel ter wereld. De verwachtingen zijn ook dat de poort naar de hell voorlopig nog even door blijft branden.

3. Lichtgevende zee

Deze magische zeeën liggen in Australië en de Malediven. Het is buitenaards beeld en doet je ook snel denken aan de film Avatar. Toch zijn deze zeeën echt te bewonderen op planeet aarde. De lichtgevende zee ontstaat door een samenstelling van stofjes waardoor er een glow in the dark achtig effect ontstaat wanneer de zon onder is.

Natuurverschijnselen, De tien meest spectaculaire natuurverschijnselen

4. Natronmeer

Dit kan worden gezien als een van de meest lugubere natuurverschijnselen ter wereld. Het Natronmeer ligt in Noord-Tanzenie bij Kenia. Het meer is maar drie meter diep en heeft een ph waarde van 10. Dit houdt in dat het water zo zuur is dat het zelfs bij dieren de huid en ogen weg brand. Wel zorgt het voor spectaculaire plaatjes.

5. Vulkanische Bliksem

Vulkanische bliksem in een natuurverschijnsel wat kan ontstaan tijdens een uitbarsting. Door het samenkomen van verschillende soorten gassen ontstaat er een elektrisch veld. Langs dit veld kan bliksem worden geleidt. Extreem gevaarlijk maar extreem mooi.

Natuurverschijnselen, De tien meest spectaculaire natuurverschijnselen
Foto: Marc Szeglat

6. Halo

Dit natuurverschijnsel is wat minder zeldzaam en kan overal ter wereld voorkomen. Desondanks is het een erg mooi en spectaculair beeld. Een halo ontstaat wanneer de zon of maan door ijskristallen schijnt.

7. Bloedmaan

Hij was recent te bewonderen in Nederland: de bloedmaan. Een bijzonder natuurverschijnsel wat ontstaan wanneer de aarde precies tussen de zon en maan staat. Hierdoor schijnt de zon langs de aarde en wordt door de dampkring als rood licht naar de aarde afgebogen.

Natuurverschijnselen, De tien meest spectaculaire natuurverschijnselen
Foto: Marc Schafer

8. Altostratus undulatus asperitas

In de volksmond beter bekend als bubbelwolken. In 2015 is dit nieuw type wolk ontdekt in Nederland. Het verschijnsel valt onder de natuurverschijnselen en geeft een erg surrealistisch beeld. De bubbelwolken ontstaan bij onstabiele weersomstandigheden met flinke luchtstromen. Waarom de wolk pas voor het eerst in 2015 is gezien is een raadsel.

9. Watervalwolken

Dit natuurverschijnsel kan voorkomen in bergketens. Een zee van wolken worden door temperatuur en drukverschillen verplaats over een bergrand. Hierdoor wordt het beeld geschept dat de wolken eruit zien als een waterval.

https://www.instagram.com/p/BLMCk4Xhma8/?tagged=cloudwaterfall

10. Noorderlicht

Een bekend natuurverschijnsel: het noorderlicht. Het is vooral te bewonderen in de Scandinavische landen. Het Noorderlicht ontstaat doordat de zon elektrische geladen deeltjes richting de aarde zendt. Soms komen deze deeltjes in de atmosfeer terecht waardoor deze mysterieuse gloed ontstaat.

Natuurverschijnselen, De tien meest spectaculaire natuurverschijnselen
Foto: Jonatan Pie