De Hellfire Club: een stukje sensationeel Dublin

Buiten de stad, bovenop de toppen van Montpelier ligt de ruïne van de Hellfire Club. Dit voormalige zeventiende eeuwse jachtslot is de meest obscure sight van Dublin. Ierland barst van de mystieke plekken, en sterke verhalen. Maar heb je al eens van deze ‘hike to hell’ gehoord?

The Hellfire Club Dublin Hike to Hell

De Hellfire Club: The haunted house of Dublin

In de Dublin Hills, verscholen in het groen ligt het jachtslot er sereen bij. Hoe kan het dat deze vreedzame plek langzaamaan veranderde in ‘The haunted house-, of the shooting lodge van Dublin?’ Dit verhaal begint allemaal bij jachtslot Mount Pelier. In 1735 besluit een clubje aristocraten uit Londen om Mount pelier: het voormalige jachtslot van William Conolly (toenmalige voorzitter Ierse Lagerhuis) om te turnen in een ‘exclusieve herensociëteit’. Na het tekenen van de huurovereenkomst en een grondige renovatiebeurt was de club in business. Maar van sigaren roken en filosofische discussies is het nooit gekomen. Het ambitieniveau bleek elders te liggen. Deze club liet zich graag inspireren door zwarte magie en overmatig drankgebruik. Geen gouden combinatie…

Is de Hellfire Club voor alleen maar nette mensen?

De Helfire Club is opgericht door Richard Parson. Deze Tiger King avant la lettre verkleedde zich graag als satan, en kreeg daarom de bijnaam King of Hell. Overige leden van deze club ‘van alleen maar nette mensen’ zijn: Henry de baron van Santry, Simon Lutrell, Lord Irnham, kolonel Henry Pnosby en schilder James Dawsby. De meeste clubleden, hadden reeds een politieke carrière achter de rug, en bulkten van het geld en de juiste connecties. Maar wat te doen als je exorbitant rijk bent, of je dood verveelt, en alle gebruikelijke grenzen in het leven al hebt afgetast? Dan spring je lekker uit de band…

The Hellfire Club Dublin

Kinderen van de duivel en drank

Wat heeft zich zoal in de Hellfire Club afgespeeld? En hoe heeft dit zover kunnen komen? Deze -van God en alleman- verlaten locatie was de perfecte plek om ongezien los in het bos te gaan. Regelmatig werden er daarom prostituees aangerukt, werd er gegokt en geknokt. Maar spelen met het leven van mens en dier was veruit favoriete vrijetijdsbesteding. Volgens getuigenissen rolden er regelmatig vuurballen -brandende katten- Montpelier Hill af. Kortom: de vonken spatten er vanaf.

Dol op live entertainment

Zo heeft Lord Santry ooit een knecht in lichterlaaie gezet. Naar eigen zeggen een ongelukkig incident: ‘Met een fles whisky in de ene hand en lucifers in de andere loopt het weleens uit de hand.’ Dergelijke sinistere uitspattingen hadden een magische werking op de hele omgeving. Zo heeft club member James ooit een nieuwsgierige bezoeker rondom de lodge betrapt. Wat er die nacht precies is gebeurt, heeft deze gast -het zonder tong, en met een vette geheugenbeschadiging- niet meer na kunnen vertellen.

Hellfire Club, De Hellfire Club: een stukje sensationeel Dublin

Onaantastbaar, maar niet onfeilbaar

Middelen en macht maakte de kring praktisch onaantastbaar. De Hellfire Club wist overal mee weg te komen. Zelfs met moord. Maar aan alles komt een einde, zo ook aan de Hellfire Club. Op een zeker moment is het huis in rook opgegaan. Over de aard en toedracht gaan verschillende geruchten de ronde. Eén ervan is, dat het huurcontract van de lodge niet werd verlengd en de leden daarom de boel in de fik hebben gestoken. Ook is het mogelijk dat de leden zelf aanstichter van de brand zijn geweest. Naar verluidt wilden zij het pand ‘slechts een helse uitstraling geven.’ Vermoedelijk heeft dat een brandende kaars de jachtclub in vlammen gezet. Veel leden zijn bij de brand m het leven gekomen.
Na dit tragische incident verhuisde de club naar Killakee Stewards House aan de voet van de heuvel. Het is de overgebleven leden niet gelukt de Hellfire Club nieuw leven in te blazen. Waarschijnlijk stonden de leden onder streng toezicht, of was de spirit er gewoon uit. Gaandeweg is het jachthuis in verval geraakt, maar wat rest is een toffee sight. Montpelier Hill is de beste plek voor een wandeling met 360 view over de stad.

Het grijpt je naar je strot

Deze hike to hell is relaxed. Het is heerlijk om onder de rook van de stad even helemaal in de natuur te zijn. In tegenstelling tot het jachthuis, voelt de omgeving behoorlijk zen aan. De lodge, of wat er van over is telt twee verdiepingen, en oogt nogal massief door de dikke muren. Opvallend zijn de grote raampartijen en het gewelfde dak. Binnen voelt de lucht klam en kil aan.
Vogens locals spookt het in de Hellfire club. Overdreven of niet, maar ‘de negative vibes‘ in Montpelier Hill zijn behoorlijk voelbaar. Onlangs is de Hellfre Club door het team van de Irish Ghost hunters -paranormale onderzoekers- voor de eerste en laatste keer onderzocht. Volgens hen hangt er een zeer sinistere energie in de Hellfire Club, waardoor deze ghost busters hier nooit meer een voet willen zetten. Andere paragnosten raden aan om bij een bezoekje geen halssieraden te dragen. Het leven grijpt je hier letterlijk naar de strot.

Hellfire Club, De Hellfire Club: een stukje sensationeel Dublin

Hike naar de Hellfire club?

Onder begeleiding van een gids van hiddendublintours.com bezochten we Montpelier Hill. Tof!  Met zijn sensationele verhalen brengt de gids de Hellfire Club tot leven. Overigens zijn er verschillende tours te boeken: variërend van night- tot Halloween tours. Natuurlijk kun je -zodra het weer kan- de Dublin Hills ook op eigen gelegenheid  bezoeken. Deze hike naar de ‘Hellfire Club’ van 4 kilometer duurt ongeveer 45 minuten. Start vanaf de parkeerplaats ten noorden van Dublin’s Marlay Park en Edmonston.

Hellfire Club, De Hellfire Club: een stukje sensationeel Dublin

Cocktails in the Church

Tip: na afloop van alle sensatie bijkomen met een biertje? Op naar the Church. Deze voormalige kerk is omgebouwd tot café brasserie en is te vinden nabij het National Leprechaun museum in het centrum van Dublin. Niet echt in de buurt, maar de cocktails alleen al zijn de moeite van het omfietsen waard.

Dublin Cocktails

Vriendenweekend dan maar?

Ok, het gaat wat ver om alleen voor the Hellfire Club naar Dublin te gaan. Maar door zijn rijke historie zijn er gelukkig tal van historische obscure plekken te vinden. Zoals bijvoorbeeld Henrietta Street. Liefhebbers van beroemde bibliotheken? Pak de Marsh Library, en the Book of Kells in UNESCO literatuurstad dan zeker even mee.
Met zijn Guinness, whisky, en sights heeft Dublin eigenlijk voor iedereen wel wat te bieden Into ‘off the beaten path’ activiteiten? Wat dacht je van Henrietta street? Een buitengewone sight in Dublin? Of bezoek Glasnevin en drink een pint bij the Gravediggers. Liever alle vliegen in één klap meepakken? Check dan 15x zien, doen en eten in Dublin van Reisachtig. Zo kom je een vriendenweekend wel door.

Hellfire Club, De Hellfire Club: een stukje sensationeel Dublin Hellfire Club, De Hellfire Club: een stukje sensationeel Dublin Hellfire Club, De Hellfire Club: een stukje sensationeel Dublin