Vijf plekken in Colombia die jij niet mag overslaan

Goedemorgen, ook jij hebt het licht gezien hoor. Colombia staat op je planning. Slim, want het misschien een van de tofste landen van Zuid-Amerika! Tof, omdat het er prachtig is. Tof, omdat de bevolking onwijs cool is. Tof, omdat het klimaat er vaak heerlijk is. Tof, omdat de heftige geschiedenis van het land nog redelijk recent is en dat jij er alles van weet door series als Narcos.

In één vakantie in Colombia kan je zo veel verschillende dingen stoppen, dat je niet anders dan verzadigd terug kan komen. Je kan er prachtig hiken, toffe steden bezoeken, feesten, ultiem chillen, bizarre natuur zien en heerlijk eten. We hebben ‘m voor je opgesteld:

De ultieme route door Colombia

Medellin

Vliegen doe je over het algemeen op Bogota, maar we raden je door om direct door te vliegen naar Medellin. Niet omdat Bogota niets te bieden heeft, maar laten we zeggen dat Bogota leuker is als je wat meer ‘gevorderd’ bent. Begin lekker in Medellin. Dé stad van Pablo Escobar. De stad die in rap tempo van complete vuilnisbelt met het hoogste criminaliteitscijfer naar een prachtig schone, hypermoderne stad is gegaan, waar je je geen moment onveilig voelt.

De locals, ook wel Paisas genoemd, zijn bijzonder vriendelijk en zullen je met open armen verwelkomen. Medellin is vrij enorm, maar toch goed te overzien. Het centrum is erg cultureel en er vinden vaak feesten plaats. Hier staat ook het voetbalstadion, dat je zeker moet bezoeken als Medellin FC thuis speelt.

De wijk die het populairste is bij backpackers, is El Poblado. Misschien wat uit het centrum, maar goed, dat ben je al snel in zo’n metropool. Hier vind je veel toffe hostels en kan je erg goed stappen!

, Vijf plekken in Colombia die jij niet mag overslaan
Foto: Joel Duncan

Als je in Medellin bent moet je absoluut naar Comuna 13, een sloppenwijk die compleet is opgebloeid. In de tijd van Escobar kon je daar echt niet staan en nu word je toegelachen door de ontzettend arme, maar vrolijke bewoners. De locals hebben ontzettend veel meegemaakt en de bittere tijden van de drugs lords zit nog vers in hun geheugen. Maar toch maken ze er wat van door middel van kunst en het zien van potentie van het stijgende toerisme. Ook de overheid heeft hier flink wat aan bijgedragen. De comuna’s zitten met gratis kabelbanen aan de stad verbonden, zodat iedereen snel en efficiënt naar hun werk kan.

Doe vooral een free walking tour als je hier bent, zo begrijp je de stad snel, zie je de meeste dingen in een korte tijd en hoor je van een local zelf de verhalen. Een andere tip is het vakantiehuis van Pablo Escobar gaan bezoeken, waar je met paintball guns een gevecht dat, daar werkelijk heeft plaatsgevonden, kan naspelen. Het is er nog niet zó toeristisch, waardoor je merkt dat de locals écht de tijd voor je nemen en willen dat je een topdag hebt. Naast het paintballen kan je boven op een Jeep zitten en over Escobar’s landgoed rijden, ga je varen door het prachtige Guatapé, kun je de op één na hoogste rots van Zuid-Amerika beklimmen en zie je het huis van James Rodriguez. De tour duurt een hele dag en is op 1,5 uur rijden van Medellin. Een georganiseerde bus haalt je op van je hostel en brengt je weer terug.

, Vijf plekken in Colombia die jij niet mag overslaan

Cartagena

Cartagena is een havenstad aan de Caribische kust. Het is godversheet, maar het is wel een van de tofste steden van het land. True, het is er zeer toeristisch, het stikt er van de Amerikanen en prostituta’s met lichamen zoals je dat zou verwachten van een Colombiaanse dame.

Maar verder heeft deze stad zo ontzettend veel te bieden. Van ultra luxe hotels aan de zee, tot schattige B&B’s in het centrum. Van heerlijk eten op straat tot heerlijk borrelen bij Café del Mar bij zonsondergang. Maar wat op nummer één staat in Cartagena is toch wel dansen. Waar je ook komt wordt de champeta gedanst (een soort mix van salsa, reggaeton en iets Afrikaans).

, Vijf plekken in Colombia die jij niet mag overslaan

Onze tip is om in de wijk Getsemani te overnachten. Dit is op steenworp afstand van het culturele centrum, waar het écht te toeristisch en duur is om te slapen. Getsemani is nog redelijk authentiek en super hip. Als de zon onder is worden de straten omgetoverd in outdoor dansvloeren en wordt er gefeest totdat het weer te heet wordt. Slapen is hier niet aan de orde.

Casa en el agua

Het huis op het water. En daarmee hebben we het eigenlijk wel omschreven, want heel veel meer is het niet. Casa en el agua is een hostel dat vlak naast Isla Tritipan is gevestigd, op zo’n twee uur varen van Cartagena. Heel veel meer ‘bounty’ gaat het niet worden. De palmbomen vliegen je om de oren.

Lees hier alles over waarom je bij een reisje naar Colombia, Casa en el agua niet mag overslaan.

Tayrona Park

Na Cartagena is de logische stop Santa Marta, tenzij je tijdens de carnavalsperiode in Colombia bent – want dan moet je naar Barranquilla, waar het nóg toffer, authentieker én intenser is dan in Rio. Maar goed, Santa Marta. De anus van Colombia. Als het een beetje geregend heeft dan loop je letterlijk door de stront en de mensen zijn zó sportief dat ze de hele dag in hun sportbroek lopen. Wat je het beste kan doen is direct doorreizen naar Tayrona Park, wat eigenlijk vlakbij ligt.

Hier kun je hiken door het hoogste gebergte dat direct aan zee ligt. Je ziet letterlijk vier verschillende werelden in één oogopslag in dit park. Zee, wit bountystrand met palmbomen, mangroves en dichtbegroeide jungle. Dit park heeft het allemaal en is absoluut de moeite waard om doorheen te lopen. Bereid je hier wel goed op voor want het is vrij immens en alles wat je heen loopt, moet je ook terug lopen. Tenzij je een meerdaagse trip doet, dan kan je een rondje maken. Ook kun je hier Ciudad Perdida, bezoeken, de Machu Picchu van Colombia. Een stuk kleiner, maar nog steeds erg tof om te bezoeken. Maar makkelijk om er te komen is het zeker niet en daarnaast is het ook niet meer alle maanden open. Check dit dus goed!

Als je in Tayrona bent geweest raden we je aan om hier Minca, La Brisa Tranquila, El Rio Hostel en/of Palomino aan vast te plakken.

, Vijf plekken in Colombia die jij niet mag overslaan
Captured with Samsung Galaxy S9

Bogota

Van veel medereizigers zal je horen dat Bogota prima over te slaan is, maar hier zijn wij het mee oneens. Het klopt, de stad kan vaak wat regenachtiger zijn, er is echt wel criminaliteit te zien op straat en er hangt wat minder sfeer dan op de andere plekken (behalve Santa Marta, bah), maar je gelooft toch niet dat er niks te doen is in een stad waar 8 miljoen mensen wonen?

In Bogota kan je, als je goed zoekt, juist heel erg lekker eten en gezellig borrelen. Het stikt er van de toffe barretjes en super goede restaurants. Daarnaast kan je de Montserrate op, waar je een geniaal uitzicht hebt over de stad!

El Chapinero was de wijk waar wij in zaten, met als hoogtepunt La Grande Cantina Cevichera. Hier kan je bijzonder goed eten en borrelen, plus meestal is er live muziek. Probeer de lokale speciaalbiertjes!

, Vijf plekken in Colombia die jij niet mag overslaan
Captured with Samsung Galaxy S9

LEES OOK