De mooiste treinreizen ter wereld (met beelden)

CREDITS: Andrew Spencer | Unsplash

Tegenwoordig horen we zweverige types steeds vaker roepen: “De reis is belangrijker dan de bestemming.”

En die uitspraak hebben we, tot vandaag, nooit écht begrepen.

Met deze treinreizen is de reis belangrijker dan de bestemming

Ondertussen snappen we hem héél goed. En dat komt niet omdat wij opeens in retraite zijn gegaan, maar omdat we een paar hele vette treinreizen hebben gevonden. Deze treinreizen nemen je mee door een heerlijk landschap en zijn waarschijnlijk een stuk memorabeler dan je uiteindelijke bestemming. Daarom hebben wij de mooiste treinreizen ter wereld even op een rijtje voor je gezet, amigo.

De Bernina Express, Zwitserland

Onze droombestemmingen liggen vaak buiten Europa. Maar bij onze droomreis is het nét een ander verhaal. Daarvoor kunnen we gewoon de Bernina Express in Zwitserland pakken. Deze rode sneltrein met panoramarijtuigen start in Chur, beter bekend als de oudste stad van Zwitserland. Vervolgens rijdt hij via de Albula spoorlijn die sinds 2008 tot het UNESCO Werelderfgoed behoort. Vanaf Samedan gaat de trein de Bernina spoorlijn op, dat wederom tot het UNESCO Werelderfgoed behoort. Hier kom je langs de Berninapass dat zich op 2328 meter hoogte bevindt. Vanaf hier heb je een schitterende view op het meer Lago Bianco. De Bernina Express wordt door velen genomineerd als ‘mooiste treinreis ter wereld’, en de beelden die beamen dat.

The Death Railway, Thailand

De gemiddelde Nederlandse backpacker pakt de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai, maar wat ons betreft is dat de verkeerde keuze. Wij gaan liever voor de trein van Bangkok naar Kanchanaburi, die beter bekend staat als ‘The Death Railway‘. De spoorlijn gaat langs de Brug over de Kwai, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd door geallieerde krijgsgevangenen en dwangarbeiders. Een sombere achtergrond, maar tegenwoordig behoort The Death Railway met haar tocht door de jungle en langs typerende dorpen en rijstvelden tot een van de mooiste treinritten ter wereld. Nog een tip: aan de linkerkant zie je het meest.

Glacier Express, Zwitserland

Als je al enthousiast bent door de Bernina Express in Zwitserland, dan hebben we nog een fijn cadeautje voor je: de Glacier Express ligt namelijk in het verlengde van de Bernina Express en is minstens net zo mooi. De Glacier Express begint in Zermatt en gaat via Chur naar St. Moritz, terwijl de Bernina Express juist in Chur begint. Je kan ze dus perfect afwisselen met elkaar.

Tijdens de Glacier Express kom je langs de prachtige Oberalppass, waar je kan genieten van het uitzicht op besneeuwde bergen en adembenemende landschappen. In totaal kom je langs 290 bruggen en 90 bergtunnels. Da’s pas een treinreis.

Southern Railway, India

De Pambambrug, ook wel bekend als de ‘Sea Bridge‘, is de eerste zeebrug in India. In tegenstelling tot de andere ritten die honderden kilometers lang zijn, is deze rit maar 2,2 kilometer lang. Maar die korte kilometers worden wel over een van ’s werelds machtigste zeeën ooit gemaakt richting Mandapam. Door de technische vakmanschap die er in de brug verwerkt zit, is dit een van de dikste treinreizen ter wereld.

El Chepe, Mexico

Aan boord van de ‘El Chepe’ in het noorden van Mexico trek je door de prachtige landschappen van de Sierra Tarahumara. Het uitzicht is werkelijk om door een ringetje te halen: tijdens de rit reis je langs ongerepte berggebieden, inheemse dorpen en bovendien de Copper Canyon. Er wordt door de experts aangeraden om bij de stations El Fuerte of Divisadero een overnachting in te lassen, zodat je de natuur van dichtbij kunt bewonderen. In totaal is de rit 655 kilometer lang en duurt ‘ie ongeveer 15 uurtjes, waar je langs 36 bruggen en maar liefst 87 tunnels rijdt. Een absolute must als je in Mexico bent.

De Ghan Express, Australië

Wanneer je aan boord van de Ghan Express stapt, ga je het hele landoppervlak van Australië rond. En dat is een eindje hoor. Je begint in de zuidelijke wijnstreek, Adelaide, en vertrekt dan richting de tropische zonsondergangen van Darwin in het noorden. In de tussentijd maak je kennis met de prachtige natuur van Australië en kan je excursies inplannen zoals een rondleiding door Katherine, Alice Springs en Coober Pedy. In totaal reis je vier dagen en leg je bijna 3.000 kilometer af.

Blue Train, Zuid-Afrika

De ‘Blue Train‘ in Zuid-Afrika gaat niet alleen met betrekking tot de natuur je fantasie te boven, maar ook met de luxueuze die in de trein zelf aanwezig is. De trein heeft een zodanig decadente service dat het soms zelfs een rijdend vijfsterrenhotel wordt genoemd. En dan neemt de Blue Train je ook nog eens langs weidse landschappen zoals die van het Kruger National Park: een van de beste nationale wildparken ter wereld. Zo kan je de Big Five vanuit je coupé spotten. In totaal reis je zo’n 1600 kilometer en ben je 19 uur lang onderweg.