Stedentrip naar Madrid: een van Europa’s tofste steden

Het zal misschien niet de eerste hoofdstad zijn die in je op komt, Madrid. Bij citytrips in Europa nemen steden als Parijs, Rome, Londen, Berlijn en Barcelona het voortouw. Toch is Madrid er een die zéker in dit lijstje thuishoort. Het is de zevende grootste stad van Europa en er is enorm veel te zien en beleven. Het is de perfecte combinatie tussen oud en nieuw: zo wel in cultuur, architectuur als buurten. Daarnaast  is het eten super lekker en het bier relatief cheap. En een leuke bonus: het nachtleven is bruisender dan een bruistablet in Spa Rood.

Voor ieder wat wils, in deze veelzijdige stad. Op verschillende gebieden kun jij er je hart ophalen, met als kers op de taart Estadio Santiago Bernabéu: de thuishaven van Réal Madrid. De meeste budget vliegmaatschappijen als Ryanair en Transavia vliegen voor zo’n 70 euro retour naar de stad. Dit maakt het dé stad voor je komende vriendenweekendje weg. Aanrader, zeggen wij!

Daarom bij deze zes redenen…

Waarom een stedentrip naar Madrid op jouw lijstje moet staan

1. Gran Vía

Gran Vía (letterlijk: Grote Weg, how original) is de Champs-Élysées van Spanje. Deze straat is meer dan een kilometer lang en is de definitie van bruisend. Als je mensen vraagt waar je zeker heen moet tijdens een stedentrip naar Madrid, kun je hier niet omheen. Vrij letterlijk ook, de straat is namelijk aangesloten op negen van de tien highlights die de stad te bieden heeft. Het is je nachtmerrie wanneer je snel van A naar B wilt komen, maar je droom als je gewoon een middag de toerist wil uithangen. De brede weg is aan beide kanten bebouwd met hoge, oude gebouwen. Daarin zitten talloze grote winkels en restaurants. Het is behoorlijk commercieel en toeristisch, maar leuk voor een middagje winkelen. Daarnaast is het een must see, omdat de gebouwen gewoon prachtig zijn. Je waant je letterlijk een mier terwijl je door deze enorme straat struint.

Hack: wil jij een tof uitzicht over de Gran Vía zonder je scheel te betalen aan een veel te dure rooftop-bar? Ga naar de bovenste etage van de El Corte Ingles, een gigantisch Spaans warenhuis op Plaza Callao. Hier zit een soort gourmet-restaurantje waar je vervolgens door kunt lopen naar het dakterras en ‘gratis en voor niks’ een paar toffe kiekjes van het uitzicht over de hele stad kunt schieten.

madrid, Stedentrip naar Madrid: een van Europa’s tofste steden
Foto: Daniel Alvarez Sanchez Diaz

2. Plaza’s

Madrid staat bekend om haar vele Plaza’s. Je hebt hier dan ook de mooiste pleinen die ’s avonds gevuld zijn met leven. Het populairste plein is Plaza Mayor, deze ligt in het centrum van Madrid en om de hoek van Puerta del Sol (hét ontmoetingspunt van Madrid, ook wel het hartje van het centrum). Beide zijn pleinen die je gezien moet hebben, echter raden we af om een drankje te gaan doen op Plaza Mayor. Niet alleen betaal je de hoofdprijs, het is zo’n toeristen trekpleister dat het geen garantie is van goede kwaliteit. Andere mooie pleinen die je zeker moet gaan bekijken zijn Plaza de España, Plaza Cibeles en Plaza de la Villa. ’s Nachts komen ook veel van de kleinere pleintjes tot leven tijdens de pre-drinks. Haal een literfles rode wijn (want rode wijn is áltijd goed in Spanje) en join de Spanjaarden op de grond. Dé manier om iets meer mee te krijgen van de Spaanse avonden, dan slechts de toeristische clubs.

madrid, Stedentrip naar Madrid: een van Europa’s tofste steden
Foto: Mati Angulo

3. Mercados

Madrid kent veel Mercados: dit zijn indoor voedselmarkten vol met kraampjes met verschillende soorten traditionele Spaanse hapjes. Een hele gave manier om kennis te maken met de Spaanse keuken en daarnaast een hele goede bezienswaardigheid. Loop tussen de varkenspoten en neem een puntzakje jámon, bestel een glas sangria of blijf even hangen en probeer verschillende hapjes uit de Spaanse cuisine. De bekendste mercado van Madrid is misschien wel San Miguel, deze ligt in het centrum op minder dan vijf minuten lopen van Puerta del Sol. Zeker leuk om een keertje op een originele manier te proeven van de geweldige Spaanse keuken.

4. Bezienswaardigheden

Natuurlijk moet jij tijdens je citytrip de nodige bezienswaardigheden hebben gezien. En laten we je alvast geruststellen: ook in Madrid is er een flink aanbod. Ga naar een van Europa’s grootste musea, Museum del Prado, en geniet van het enorme aanbod aan kunst. Bekijk het gigantische, prachtige koninklijke paleis. Bezoek de verschillende pleinen, ga kijken naar de Tempels van Debod. Stap in een bootje in het prachtige Retiro Park en geniet van het aanzicht van de straatartiesten die overal te vinden zijn.

In Madrid kun je zeker een aantal dagen volmaken met sightseeing, en dit raden we je ook zeker aan. Maar zorg er ook wél zeker voor dat je nog een paar dagen over houdt om te genieten van het geweldige mediterraanse leven dat de stad ademt.

madrid, Stedentrip naar Madrid: een van Europa’s tofste steden
Foto: Donations_are_appreciated

5. Nachtleven

Madrid by night is minstens net zo tof als overdag. ’s Nachts komt de stad namelijk nóg meer tot leven. Er zijn talloze bars, kroegen en discotheken met verschillende muziekstijlen. Indrinken doe je op een pleintje of in één van de vele cocktailbars. Laat je overigens niet leiden door de proppers die rondlopen, grote kans dat je dan als toerist de hoofdprijs betaald voor een of andere ellendige bar. Vanuit Puerta del Sol is een groot deel van de leukste kroegjes en Irish pubs te bereiken. De discotheken liggen wat verder uit elkaar.

De grootste discotheek van Madrid is Kapital. Dit enorme ding heeft zeven verdiepingen, ieder met een eigen muziekstijl. Voor ieder wat wils dus, vooral handig als jij en je vrienden het niet helemaal eens zijn over muzieksmaak. De discotheken in Madrid hebben overigens wel een prijskaartje: gemiddeld betaal je zo’n 20 euro om binnen te komen. Wel is het zo dat je via de meeste pubcrawls (kroegentochten, ze lopen deze meestal te promoten op Puerta del Sol) gratis toegang in verschillende bars en clubs mét een drankje erbij krijgt, voor een lagere prijs.

6. Buurten

Madrid is onderverdeeld in verschillende buurten. Iedere buurt heeft zo zijn eigen sfeer en attracties. Zo heb je bijvoorbeeld Chueca: de stijlvolle LGBTQ buurt, met daarin veel hippe bars, cafés en kledingzaken. Chueca staat voor diversiteit. Hier zijn verschillende gay bars, drag queen shows, maar ook toffe cocktailbars en uitgaansgelegenheden te vinden voor de heteroman.

Malasaña is ook een héle vette buurt. Hier is namelijk een culturele uitbarsting geweest na de jaren ’80, toen Spanje niet langer een dictatuur was. Hier is dan ook enorm veel kunst en design te vinden, maar ook hele vette rock-cafés in de stijl van de 70’s. Je hebt ook de wijk La Latina, waar de leukste tapasbars zitten. Of breng een bezoekje aan Salamanca, als je zin hebt om geld uit te geven: de top notch restaurants en winkels zijn hier te vinden. Ook een leuke wijk om te bezoeken als je gewoon hele dikke auto’s wil spotten. Voor gave street art moet je weer in de multiculturele buurt Lavapiés zijn.