Zo ziet de Sagrada Familia eruit in 2026, als hij af is

Barcelona is een stad waar we graag komen, en dan is de Sagrada Familia altijd een hoogtepunt op zich. Ook al is het een toeristische trekpleister. Vooral omdat de legende himself, Antoni Gaudí, de basiliek heeft ontworpen. De eerste stenen werden gelegd in 1882 en er wordt sindsdien constant aan het kunstwerk gebouwd. De officiële opleveringsdatum staat nu gepland in 2026, maar voltooide gedeelten moeten inmiddels alweer gerenoveerd worden.

Hoe snel er aan de Sagrada Familia kan worden gebouwd, is afhankelijk van de giften van bezoekers. Alleen dat ging niet snel genoeg, dus wordt er sinds de jaren ’80 entreegeld gevraagd. Betekenis: dokken als je er toevallig in wilt tijdens je stedentrip in Barcelona.

Er zijn twee mensen begonnen met het bouwen van de Sagrada Familia, een beetje opportunistisch vinden we. Tegenwoordig zijn er dan ook meer dan honderd mensen per dag bezig om de deadline te behalen. Maar het is alle moeite waard, want het eindresultaat moet overweldigend worden!

Sagrada Familia

We nemen je even mee terug in de tijd: naar het jaar 1877. In dit jaar werden de eerste plannen gemaakt om de Sagrada Familia te bouwen, er werd een ontwerp gemaakt door de architect Francisco de Paula del Villar. Hij deed het kosteloos, mooi meegenomen dus. Maar één jaar nadat de eerste steen werd gelegd, kapte Francisco er alweer mee.

Antoni Gaudí i Cornet nam het over, en dat is niet verkeerd uitgepakt. De beste man wordt gezien als een grondlegger van de organische architectuur en maakte deel uit van het Catalaans modernisme. Gaudí dacht in het begin het gebouw binnen 10 jaar(!) af te hebben, mag zag later in dat dit onmogelijk werd. Daarom heeft hij zoveel tekeningen, ontwerpen en maquettes gemaakt dat na zijn overlijden, in 1926, er voort geborduurd kon worden op zijn visie. Al was hier wel een deel van verloren gegaan in een brand.

Helaas waren er maar weinig architecten capabel genoeg om het project over te nemen, plus na de dood van de meester werden de budgetten ook gekort. Er werd dus uitgeweken naar Azië, waar ze een architect vonden die het project aandurfde. Een aantal jaar is onder zijn leiding gewerkt aan de Sagrada Familia, wat heel erg goed terug te zien is aan de zuidelijke kant van de kerk. Waar Gaudí met enorm veel details werkte, is de zuidkant veel strakker, moderner en vrijwel zonder details. Tientallen jaren later wilden ze de rest van het gebouw toch in de stijl van Gaudí verder bouwen en tot op de dag van vandaag zijn ze daar nog mee bezig.

Verwacht wordt dus dat in 2026, exact 100 jaar na de dood van de beroemde architect, de kurken van de flessen cava worden gepopt. Helaas zal er dan direct aan restauratiewerkzaamheden moeten worden begonnen, dus of de Sagrada Familia ooit lang zonder steigers zal staan is de vraag!

De ‘Sagrada Familia’ wordt gezien als hét meesterwerk van Gaudí, hij heeft zijn visie over architectuur hierin verwerkt. Hij nam na de basiliek geen andere opdrachten meer aan: hij wijdde zijn leven aan zijn laatste werk.

[powerkit_alert type=white]Bizar feitje:

Gaudí overleed op een wel heel bijzondere manier. In 1926 was de beste man zó druk met dit project, dat hij geen tijd meer nam om zich fatsoenlijk te verzorgen. Hij zag er dan ook uit als een zwerver! Toen hij van de basiliek naar zijn favoriete pleintje, Plaça de Sant Filip Neri, ging om in alle rust te werken, kwam hij vast te zitten in een tramrails, waarna hij overreden werd. Omdat hij er uitzag als een zwerver werd hij pas erg laat geholpen en naar een van de slechtste ziekenhuizen van de stad gebracht, waardoor hij het niet overleefde. De geruchten zeggen dat hij het anders prima had kunnen overleven![/powerkit_alert]

sagrada familia 2026