Exclusieve sneakers verzamelen | Manify Interests #64

CREDITS: Foto: Unsplash - Chris Henry
Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Exclusieve sneakers verzamelen

Vorige keer: Horloges verzamelen

Heren, ga er maar eens goed voor zitten. Kerst is misschien al achter de rug, maar wij hebben nog een presentje voor je. En niet zomaar één hoor. Na lange afwezigheid is de verloren zoon namelijk weer terug: Manify Interests is back baby! Met de herintroductie van dit masterpiece, openen we voor jou weer de poorten naar een leven vol vette hobby’s.

Het verzamelen van exclusieve sneakers

Om het lange gemis een beetje goed te maken, starten we direct met een knaller van jewelste. Een hobby die niet alleen f*cking vet is, maar eentje waar je ook nog keiharde knaken mee kan verdienen. We hebben het natuurlijk over het verzamelen van exclusieve sneakers.

Het ontstaan van de exclusieve sneakers gekte

Het verzamelen van exclusieve sneakers is met de jaren alsmaar populairder geworden. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat Nike – het merk dat de kroon spant in de sneakerindustrie – de afgelopen jaren steeds meer retromodellen op de markt heeft gebracht. Die retro sneakers brengen een gevoel van nostalgie omhoog bij de mensen waardoor de vraag voor deze exclusieve sneakers enorm hoog is.

Allright, niet alleen het nostalgische gevoel is reden voor het verzamelen van unieke sneakers. De jongere generatie verzamelt steeds meer exclusieve sneakers omdat ze van de stijl houden, de geschiedenis ervan waarderen, de samenwerking dik vinden of last but not least: cash willen verdienen.

sneakers
Foto: Unsplash – Mick Haupt

Cash verdienen met exclusieve sneakers

Hoewel het verzamelen van exclusieve sneakers als hobby zelf al vet genoeg is, kan je er ook nog een aardig zakcentje mee verdienen. Daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen. Anno 2019 was de doorverkoopmarkt voor sneakers alleen al 4.2 miljard Amerikaanse dollars waard, en het blijft groeien.

Om het helemaal duidelijk voor je te maken: Jordan Geller, een Amerikaanse sneakerverzamelaar, verkocht enkele jaren geleden zijn game-worn Jordan 1’s voor 560.000 dollar. 560.000 voor één paar! WHAT? Met het verstrijken van de jaren worden exclusieve sneakers alsmaar zeldzamer, en blijft de prijs dus stijgen. Maar, nu de hamvraag: hoe pak jij er zelf ‘doekoe’ mee?

Doe je onderzoek

Zoals bij elke vorm van investeren, moet je jezelf eerst écht verdiepen in de materie. Het is niet dat elke sneaker met een Nike-logo erop daadwerkelijk goud geld oplevert. Boeken zoals ‘The Ultimate Sneaker Book’ en ‘Soled Out’ dienen dan ook als ware sneakerencyclopedieën. Hierin vind je werkelijk alles wat je moet weten over bijvoorbeeld de Air Jordan 7 Olympics, of de Reebok Pump Omni 2. Ook sites als Hypebeasts en High Snobiety voorzien jou van alle info die je nodig hebt om een ware sneakergoeroe te worden.

exclusieve sneakers
Foto: Big Stock

Het inkopen van exclusieve sneakers

Nu je alle kennis hebt opgedaan die je nodig hebt, is het tijd om je patta’s te kopen. De nieuwste sneakers kopen voor een zacht prijsje fix je door mee te doen aan raffles. Raffles zijn eigenlijk een soort loterijen: Je schrijft jezelf in voor de sneakers die je wilt, en als je geluk hebt dan word je geselecteerd om de schoenen te kopen. Deze releases zijn vaak zodanig exclusief, dat de sneakers dezelfde dag op apps als Vinted, StockX of Klekt voor een veel hoger tarief worden verkocht.

Mocht je voor je verzameling op zoek zijn naar retro sneakers, dan kan je dit ook doen via apps als Vinted, StockX of Klekt. Dit zijn veruit de meest betrouwbare resell platformen. Eigenlijk is het een soort Marktplaats, maar dan specifiek voor kleding en sneakers. Hier heb je trouwens ook geen geluk nodig om schoenen te bemachtigen, maar kan je unlimited schoenen opkopen.

exclusieve sneakers, Exclusieve sneakers verzamelen | Manify Interests #64
Foto: Unsplash – Glodi Miessi

Het verkopen van je patta’s

Dus de kicks zijn binnen. Mission accomplished. Lekker hoor, een goed begin is het halve werk toch? Nu is het tijd om te kiezen of je de sneakers in je verzameling laat, of ze resellt. Voor het doorverkopen kan je weer naar Vinted, StockX of Klekt. Het chille van StockX is dat ze je laten zien hoeveel de schoenen waard waren in het verleden. Maar, vooral StockX en Klekt vragen een aardige ‘fee’. Vinted en Marktplaats zijn dan ook the way to go om je sneakers te verkopen.

Ook via Instagram komen sneakerverzamelaars van hun ongewilde patta’s af. Mensen houden van sneakers, en als jij een mooie sneakerverzameling op The Gram showt, tonen mensen ongetwijfeld interesse in de dikke sneakers in jouw feed.

Wij hebben jou nu wegwijs gemaakt in de wereld van het verzamelen van exclusieve sneakers. Now it’s up to you amigo. Ga jij voor een uitgebreide sneakerverzameling die je elke dag koestert, of ga jij sneakers verzamelen om cash te verdienen? Wat je ook doet, deze hobby levert jou sowieso plezier op.

exclusieve sneakers
Foto: Big Stock