Horloges verzamelen | Manify Interests #63

CREDITS: Pixabay
Lifestyle
Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Horloges verzamelen

Vorige keer: Bonsai

Vintage horloges verzamelen

Een duur horloge is toch een soort van statussymbool of is een teken dat je het hebt gemaakt. Alleen als echte kenner weet je dat gaat het om veel meer dan de prijs. Wie heeft het horloge gemaakt, welke technieken zijn er gebruikt en wat valt er te zeggen over de kwaliteit? Daarbij zijn vintage horloges soms van onschatbare waarde en zodoende leggen echte collectors er miljoenen voor neer. Genoeg redenen om eens uit te zoeken wat er zo verslavend is aan het verzamelen van horloges.

Verschillende types om te verzamelen

Er zijn verschillende manieren om een horloge te laten tikken. Zo kun je kiezen voor een mechanisch, quartz of een stemvork horloge. De verschillen zitten hem in de mechanische aandrijvingen en de nauwkeurigheid daarvan.

Mechanisch horloge

Bij een mechanisch horloge loopt het horloge door een veer die is opgewonden. In de echt klassieke modellen moet deze door de gebruiker worden opgewonden. Door het opdraaien van de veer ontstaat er spanning in de veer die gecontroleerd wordt losgelaten op het uurwerk. Mechanische horloges zijn vaak minder nauwkeurig dan quartz horloges, maar ze worden gekenmerkt door specialistisch vakmanschap. Hierdoor zijn ze vaak duurder dan een quartz horloge. Vergeet je vaak om je horloge op te winden, dan is een automaat weer wat voor jou.

Een automaat is een mechanische horloge waar een rotor in zit. Dit is een gewicht wat niet in het midden zit en door het dragen van het horloge de veer opwind.

Horloges verzamelen - 3
Foto: Tommi Selander

Quartz horloge

Quartz horloges waren de eerste horloges die veel nauwkeuriger waren. De elektriciteit uit de batterij gaat naar een zogenaamd ‘quartz kristal’ waardoor deze gaat trillen. Deze trillingen worden overgedragen naar het uurwerk en zo tikt het met 1 tel per seconde. Een quartz kristal trilt heel nauwkeurig altijd hetzelfde, waardoor het uurwerk erg secuur de tijd aangeeft. Ter vergelijking: een mechanisch horloge heeft een afwijking van een paar minuten per maand, een quartz maximaal 15 seconden. Een behoorlijk verschil dus!

Stemvork horloge

Naast mechanische en quartz horloges zijn er ook stemvork horloges. Deze worden aangedreven door middel van een stemvork die een vaste trilling heeft. Deze horloges hoor je ook vaak trillen en ieder model heeft zo zijn eigen geluid. Het eerste horloge wat werd ontwikkeld met dit principe is de Accutron van Bulova.

Vintage horlogemerken

Er zijn heel wat horlogemerken die niet misstaan in een collectie. Zo kent iedereen Rolex, maar er zijn merken die voor veel hogere bedragen onder de hamer gaan. Denk hierbij aan een Patek Philippe, die gaan voor ruim drie keer zoveel als een Rolex weg.

Voor een Rolex moet je toch rekenen op een vanafprijs van €2.500 maar een Patek Philippe gaat voor het drievoudige. Dit komt niet perse door de kwaliteit, maar door het vakmanschap in de mechaniek.

Horloges verzamelen
Foto: The Lazy Artist

Schrikken deze prijzen je af voor het eerste stuk van je collectie, dan kun je ook gaan voor een Omega, IWC of Longines. De beginnen bij zo’n €1.000 tot €1.500, maar daarvoor heb je niet zomaar een bijzondere Omega Speedmaster. Dit is toch wel een horloge waar veel liefhebbers warm van worden.

Ook de Russen zijn behoorlijk bekwame horlogemakers. Sturmanskie Gagarin is een bijzondere horlogemaker. Deze Russische horloges worden steeds populairder onder horlogefanaten en zouden wel eens een goede investering kunnen zijn.

Dagelijks gebruik

Heb je een prachtig horloge op de kop weten te tikken dan is het natuurlijk niet zo dat je hem het liefst in de kast stof laat vangen, maar dat deze beschadigd wil je ook niet. Hij moet ten slotte meer waard worden.

Hoewel de prijzen van een Omega, Zenith of Nicolet lager liggen dan een Rolex. Is een Rolex een stuk slijtvaster, dit is dus een afweging die je maakt bij het dagelijks dragen.

Foto: Pixabay

Waar koop je een vintage horloge

Je kunt een vintage horloge kopen bij een veiling, particulier of expert. Het voordeel van het kopen van het een expert is dat hij het horloge al helemaal heeft nagekeken. Een expert zal dan ook een bepaalde garantie geven die je niet krijgt als je een horloge koopt van een particulier. De particulier heeft waarschijnlijk al enige tijd geen onderhoud gedaan aan het horloge en geeft geen garanties.

Via een particulier is de prijs vaak wel lager dan via een expert of handelaar. Let bij de particulier goed op namaak of slecht onderhoud. Er kunnen andere onderdelen zijn gebruikt of het mechaniek is zelfs compleet vervangen. Vraag daarom altijd om documentatie en vergelijk foto’s van het binnenwerk met andere naslagwerken. Door alert te zijn kun je online bijzondere horloges vinden voor een prikkie!

Horloges verzamelen
Foto: Mister Mister
tags: ,
Total
1
Share