Waarschijnlijk train je je armen al jaren verkeerd

CREDITS: Victor Freitas | Unsplash

Ondertussen ben je deze week al een paar dagen met een goede dosis motivatie naar de sportschool gegaan. Chestday zit er al op, rug heb jij ook gehad en vandaag staat onder andere in het teken van het trainen van je armen. Je eiwitshake staat al paraat, de supersets heb je al helemaal in je hoofd uitgedacht en jouw favoriete fitnessplaat staat al voor de vijfde keer op replay. Als die gewichten nu niet meer door het dak worden geduwd, kan jij beter je fitnessabonnement direct opzeggen.

Net als je dacht dat je alles op orde had, lees je dit: het trainen van je armen doe jij waarschijnlijk al die tijd al op de verkeerde manier. Althans, als wij een aantal Australische wetenschappers mogen geloven.

Waarschijnlijk train je je armen al jaren verkeerd

Onder bodybuilders schijnt vaak gedacht te worden dat spierontwikkeling plaatsvindt door  tijdens een oefening de aandacht te richten op de spier die je probeert te laten groeien. Je activeert dus zowel mentaal als fysiek een bepaalde spier en ondersteunt op die manier de ontwikkeling.

Volgens een Australische studie in Frontiers in Sports and Active Living is dit lang bestaande geloof niet meer de meest effectieve methode van spiergroei. De onderzoekers zijn van mening dat je meer bereikt door te focussen op de beweging van de oefening met een gewicht. Dit in plaats van een focus op een zo zwaar mogelijk gewicht en een zo lang mogelijk set behalen.

De onderzoekers halen daar vooral de gewichtheffers aan die tijdens het trainen buiten het lichaam denken. Kijk juist eens in de spiegel en werk aan de beweging van de halter. Op die manier zal jij met minder inspanning hetzelfde doel bereiken. Zowel jouw spieren als jouw fitness skills zullen volgens een stuk harder groeien.

Je weet wat jou vanavond te doen staat!

trainen van je armen
Foto: Alora Griffiths