Dit is hoe je kunt beginnen met sporten

CREDITS: Karsten Winegeart

De weg naar je droomlichaam is niet makkelijk. Naast een gezonde voeding hoort namelijk ook voldoende beweging. Bij sommigen gaan van dit laatste alleen de nekharen overeind staan. Er zijn zoveel manieren van afvallen, sporten, workouts en trainingen, dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Om de drempel van het beginnen met sporten iets lager te maken, vertellen wij hoe je goed van start kunt gaan.

Beginnen met sporten: dit is hoe je van start gaat

Je wil beginnen met sporten maar hebt geen idee hoe je jezelf zover gaat krijgen. Om de start van jouw nieuwe sportcarrière zo soepel mogelijk te laten verlopen, zijn dit een aantal tips die je gaan helpen. Dit is hoe je kunt beginnen met sporten.

beginnen met sporten
Foto: Victor Freitas

Doel

Begin met het bedenken wat je doel is. Wil je graag afvallen, fitter of sterker worden? Vervolgens bedenk in welke delen van je lichaam je graag slanker, fitter of sterker wordt. Op deze manier heb je een goed beeld van waar je op moet gaan letten bij de volgende stap.

Interesses

Je gaat nu oriënteren naar de mogelijkheden. Verdiep en lees je in over de verschillende soorten fitness, cardiotrainingen en andere workouts. Hier zit misschien even wat tijd in, maar dan heb je uiteindelijk ook wat. Kijk naar welke manier van sporten bij jouw doel het beste werkt en welke jou het meest aanspreekt. Je kunt wel iets gaan doen dat je totaal niet leuk vindt, maar dan ga je het nooit lang volhouden. Je moet er wel gelukkig van worden.

beginnen met sporten
Foto: nappy

Routine

Wanneer je eenmaal iets hebt gekozen waar je voor wilt gaan, is het tijd voor het echte werk. Het sporten kan beginnen. De manier om ervoor te zorgen dat je het volhoudt, is om het in je routine te krijgen. Probeer het sportmoment dus in je dag in te plannen en zorg voor enige regelmaat.

Outfit

Ook een goede workout-outfit kan je motiveren om naar de gym te gaan. Heb je iedere keer dezelfde joggingbroek aan die je thuis ook draagt, dan zit er weinig vernieuwends in. Investeer  daarom eens in een mooie workout-outfit zodat jij vol zelfvertrouwen staat te shinen in de sportschool. Show them off!

workout
Foto: Anastase Maragos

Rustig beginnen

Ga niet meteen als een beest van start. Op het begin zal je lichaam moeten wennen aan het sporten en het is voor jezelf belangrijk om te kijken wat werkt en wat niet. Op deze manier voorkom je blessures en zul je het op de lange termijn beter volhouden. Zorg dus eerst voor een goede basis, zodat je later een sterke fundering hebt om op te staan.

Workout buddy

Ga op zoek naar een partner in crime! Deze workout buddy is een goede stok achter de deur die je kan motiveren als je even geen zin meer hebt, en andersom. Daarnaast, samen sporten is vaak veel leuker! Hoe meer zielen hoe meer vreugd.

beginnen met sporten
Foto: Kate Trifo

Betrek je omgeving

Ga een rondje hardlopen terwijl je vriendin de hond uitlaat, of help de buren met het verbouwen van de tuin door zware tegels te tillen. Overal kun je sporten, als je maar in mogelijkheden denkt. Op deze manier betrek je ook je omgeving bij het sporten en zij kunnen jou ook weer motiveren. Eén team, één taak.

Muziek

Één woord, zes letters: muziek! Uit onderzoek blijkt namelijk dat muziek je tijdens het sporten afleidt van alle uitputting. Je brein verliest zich een beetje in de klanken van de muziek waardoor de signalen van je vermoeide benen, armen, etc. meer langs je heen gaan. Zoek dus een lekker lijstje op en let’s get to work. 

workout
Foto: Chase Kinney
LEES OOK
Alstu, je nieuwe ochtendritueel
Zo herkenbaar, maar ook zo vervelend: je huis weer veel te gehaast verlaten om op tijd te komen. Je bed lag weer eens veel te lekker en…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de állermooiste dames van het moment: View this post…
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…