Sportschool-etiquette: aan deze regels zou je je moeten houden

CREDITS: Anastase Maragos

Once a gent, always a gent en dat geldt dus ook voor in de sportschool. Want ook hier dien je je als de gentleman die je bent te gedragen. Om je geheugen even op te frissen hebben we daarom vandaag een lesje etiquette in de gym. Dit zijn de regels waaraan je je zou moeten houden.

Sportschool-etiquette: aan deze regels zou je je moeten houden

We snappen allemaal wel dat we de tent niet af moeten breken. Toch zijn er ook kleine omgangsregeltjes waar je je in de gym aan zou moeten houden. Al is het maar om iedereen te vriend te houden. Daarom gaan we het vandaag hebben over etiquette in de sportschool. Take notes.

etiquette
Foto: William Choquette

Wipe

Het is goed dat je je best doet, maar niemand hoeft jouw in jouw bloed, zweet en tranen te zitten. Daarom is het schoonmaken van je workout omgeving, fitnessapparaat of materiaal een hoofdzaak binnen de sportschool-etiquette.

Iedereen snapt dat jullie in een sportschool zijn en dat je daar bent om te zweten. Toch zou je het zelf ook niet fijn vinden om in een koud plasje zweet van de vorige fanatieke sporter te gaan zitten. Pak die handdoek er maar bij dus.

Gewichten laten vallen

Er is in de sportschool één geluid dat we niet willen horen, en dat is die van vallende gewichten. We begrijpen dat je jezelf tot het uiterste wil drijven, maar het is ook goed om je grens te kennen. Wanneer je dit niet doet, kun je buiten het dure materiaal, ook jezelf beschadigen of blesseren. En dat is niet waarvoor je naar de gym gaat.

Gebroken of ingedeukte gewichten maken de sportomgeving er niet veiliger op. Als je graag gewichten rond gooit kun je beter investeren in een homegym.

etiquette
Foto: Nathan Dumlao

Sharing is caring

Je bent niet in je eentje op de wereld en niet in je eentje in de sportschool . Er is daarom geen excuus voor het expres bezet houden van fitnessapparatuur. Houd je spullen goed bij en je timing strak en ben bereid om alles te delen. Misschien houdt je je wel aan een vast schema, maar een beetje flexibiliteit deed nooit iemand kwaad. Nogmaals, wil je geen rekening met andere sporters hoeven houden kun je beter gaan voor die homegym.

Breng je gewichten terug

Ook dit is een stukje etiquette in de sportschool. Er iets niets frustrerenders dan het tot op de letter nauwkeurig volgen van een workoutschema, en dan merken dat precies dat ene gewicht dat je nodig hebt spoorloos verdwenen is. Het is zonde van anderen hun tijd om een half uur te moeten zoeken naar een dumbbell te lui was om het terug te brengen. Don’t be that guy.

Een grote moeite is het trouwens ook niet. Je gebruikt een gewicht, bent klaar en brengt het terug. Misschien heeft een medesporter zijn gewicht op de verkeerde plek gelegd. Neem dan gewoon de tijd om ze op de juiste plekken terug te leggen. Zie het al een extra bonus set.

etiquette
Foto: Anastase Maragos

Telefoon-etiquette

Voor je telefoon is geen plek in de gym, behalve als je ‘m gebruikt om te timen. That’s it. Buiten dat heb je hem nergens voor nodig, ook niet om foto’s mee te maken in die megagrote spiegel waarin je opgepompte spieren te bewonderen zijn.

Beter houd je je telefoon dus gewoon in je broekzak. Investeer in een paar goede oortjes om een lekker energiek playlistje uit te kunnen vlammen en dat is alles dat je nodig hebt. Telefoons zijn een no go als het gaat om etiquette in de sportschool.

Theekransje

Het is natuurlijk hartstikke gezellig om samen met je workoutbuddy even de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen week door te bespreken. Maar als je naar de gym gekomen bent voor een wekelijks theekransje kun je beter ergens anders afspreken. In de sportschool kom je om te sporten. Moedig elkaar aan en laat de ander focussen op de oefeningen.

Spiegelbeeld

Nog een typisch gevalletje sportschool-etiquette: kom niet tussen een sporter en zijn/haar spiegelbeeld. We bedoelen dan trouwens niet iemand die zichzelf al een half uur staat te bewonderen. Wat we wel bedoelen zijn de mensen die de spiegel gebruiken om te zien of hun houding goed is en of ze de oefening goed uitvoeren. Het is heel irritant als je daar steeds doorheen loopt. Niet doen dus.

regels sportschool
Foto: Alonso Reyes