De Spaanse eetcultuur omarmen: zo doe je dat

CREDITS: Bigstock

Hier in Nederland is het doodnormaal dat er rond de klok van vijf/zes een bord eten op tafel komt. Niets meer, niets minder. Ook als je uit eten gaat is dat vaak wat er wordt geserveerd. Tuurlijk, door allerlei culturele invloeden van buitenaf loopt NL ook niet meer achter, maar we kunnen nog steeds veel leren. Bijvoorbeeld van de Spaanse eetkoningen. Daar word je namelijk héél gek aangekeken als je precies om 17:30 uur een bord avondeten wil. Waarom? Take a seat. 

Stelregel in Spanje

Het is enigszins een stelregel dat je níét om zes uur uit eten gaat. Het is de mentaliteit en de cultuur dat hier de kop opsteekt. Spanjaarden eten minimaal vijf keer per dag, en dat smeren ze goed uit.

We gaan je meenemen door de eetgewoontes van de Spanjaarden. Vanaf het moment dat ze wakker worden tot het moment dat ze gaan slapen. We willen je ook echt aansporen je jezelf te gaan verdiepen in de Spaanse mentaliteit. Het zal je verbazen hoe relaxed zij zijn in hun hele sociale omgang en het eten.

Uit eten, De Spaanse eetcultuur omarmen: zo doe je dat

Desayuno – Ontbijt

De ochtend bij Nederlanders is vaak gehaast. Negen van de tien keer moeten we met een bakkie koffie onze veters nog strikken. Daarna moeten we onze tas volproppen en rennen. Allemaal om de ochtend-meeting te halen. In Spanje is dat een ander verhaal. Alles gaat daar op het gemakje. Je wordt wakker en begint zoals iedere man met een lekker bakkie. Maar net even anders..

De koffie wordt ook wel Café con leche genoemd. In het Nederlands letterlijk vertaald: ‘Koffie met melk’. Deze ochtendstarter komt niet uit jouw eigen apparaat, maar die bestel je bij jouw favoriete tentje. De werkdag begint traditioneel gezien pas om 10:00 uur, dus dat moet wel lukken. Mocht je er helemaal bij willen horen, dan dien je met een croissantje in je hand naar huis te lopen.

Als je dan de moed hebt verzameld om naar je werk te gaan, stop je onderweg ook nog effe voor een tweede bakkie pleur. Daar hoort in Spanje iets zoets bij. De welbekende Churros met suiker, bijvoorbeeld. We horen je denken: ”Al die zoete meuk… Laten we eerst maar normaal doen.”

Nee vriend, je moet er toch aan geloven.

Uit eten, De Spaanse eetcultuur omarmen: zo doe je dat
Foto: Maria Orlova

Almuerzo

Net voordat de klok 12:00 uur aantikt, is het tijd voor almuerzo. Het perfecte tussendoortje. Hier in Nederland nemen sommige mensen genoegen met ontbijtkoek, maar daar kom je in Spanje niet mee weg. Spanjaarden gaan liever voor een broodje jámon (Spaanse ham) of voor toast met tomaat. Als je een luxepositie hebt, kun je ook op zoek gaan naar de beste tortilla van de stad. Een omelet met aardappelen: dat is pas even genieten tussendoor.

La comida – Lunch

Lunch je alleen met kleffe boterhammen achter je laptop? Sukkel, zullen de Spanjaarden denken. Tussen 14:00 en 16:00 gaan ze in de Spaanse eetcultuur namelijk helemaal los. Uitgebreider dan uitgebreid gaan ze te keer in de middag. De lunch bestaat vaak uit een voorgerechtje, een hoofdgerecht en een dessert.

Het voorgerecht kan een uitgebreide maaltijdsalade zijn of een goed gevuld soepje. Daarna is het tijd voor een hoofdgerecht, met natuurlijk als regelrechte klassiekers: de paella. Je krijgt er vaak bijgerechten bij en natuurlijk een goed glas wijn. En de zaak wordt ook afgesloten met een dessert. De lunch is dus echt het maaltje wat als muy importante wordt gezien.

Uit eten - Manify
Foto: Sandra Wei

Siësta

Amigo, het woord siësta is waarschijnlijk niet aan je voorbijgegaan. Een overheerlijk middagdutje. Die begint om vier uur en eindigt rond een uurtje of vijf/zes uur. Als je er ooit bent geweest, weet je dat krekels de boventoon voeren op straat. Zó stil is het. Bij toeristische hotspots kun je meestal nog wel een cerveza bestellen bij een dikke Spaanse ober met bretels.

In de categorie daten moet je daar ook rekening mee houden. De bloedmooie Spaanse danseressen liggen ’s middags ook gewoon op een oor. Dat kan in bed zijn, maar de kans is ook groot dat ze liggen te bakken op het strand. Het is is daarom meer dan normaal om jouw prooi ’s avonds pas uit te nodigen. En dat is dan niet voor een ordinaire booty call, maar voor een doodnormale tapasavond.

Merienda

De Nederlanders zitten rond 18:00 uur aan een AVG’tje. Alleen in Spanje staat het rijen dik voor een typische Spaanse tapasbar of churreria’s. Je vierde maaltje wordt een lekker tussendoortje, waar je vullingen nog net niet van uitklappen. Het hoeft niet groot te zijn, maar net voldoende. Dit zijn jouw brandstoffen, om door te knallen tot 22:00 uur.

La Cena – Diner

Ontwaken uit die foodcoma is belangrijk, omdat het nachtleven gaat beginnen. Hijs jezelf in dat veel te losse bloesje en geef die drie borstharen een beetje lucht. Spray je lekkerste parfum op en jij bent ready voor je diner.

Als je je dinerafspraakje uitgenodigd hebt om te gaan uit eten, worden er tapas geserveerd zoals alleen Spanjaarden dat kunnen. Eventueel met een kleine salade erbij, maar wel allemaal kleine dingetjes. Gelukkig niet zó uitgebreid als de lunch. Je hebt twee uur de tijd om die prachtige Spaanse in haar bruine kijkers te kijken bij kaarslicht.

Als je een goede bodem hebt gelegd voor de nacht is het tijd voor La Fiesta. Het nachtleven begint daar rond 01.00 uur en eindigt in de vroege uurtjes. Voldaan kun je gaan slapen en dan begint het feest de volgende dag weer. Dat is niet mis.

Uit eten, De Spaanse eetcultuur omarmen: zo doe je dat
Foto: Flora Cruells