Zo kweek je meer spiermassa

CREDITS: Anastase Maragos

Met een lichaam als dat van een topsporter zouden we allemaal wel over het strand willen paraderen. Helaas lukt het de een beter dan de ander en lijkt dit doel ver weg. Maar, ook jij kunt als een bonk vol spieren bij het volgende kerstdiner aanschuiven. Deze gouden tips voor het kweken van spiermassa gaan jou daarbij helpen.

Dit is hoe je meer spiermassa kweekt

spiermassa
Foto: Damir Spanic

Pijn is fijn

Als je écht wil groeien zul je bereid moeten zijn om om naast je fysieke barrière, ook de mentale te doorbreken. Met gewichtjes spelen kan ontzettend afmattend werken en als je niet tot het uiterste wil gaan, kun je beter thuis in bed blijven. Die spiermassa komt niet vanzelf aangevlogen.

Deze bereidheid betekent dus pijn durven te hebben. Alles bij het kweken van spiermassa draait om het pushen van jezelf alsof je leven ervan afhangt. Voordat de omtrek van je armen namelijk groter kunnen worden, zul je eerst je mentale grenzen moeten verleggen. En ja, daar hoort dus ook pijn bij.

spiermassa
Foto: Damir Spanic

Streven naar progressie

Tijdens het kweken van spiermassa is je mindset ontzettend belangrijk. Zit je met je hoofd ergens anders, dan kun je het wel vergeten. Je moet daarom wanneer je in de gym komt, constant bezig zijn met je eigen progressie. De mogelijkheden in de sportschool zijn eindeloos dus benut ook alle opties. Daarnaast kan het ‘m soms ook zitten in die éne extra herhaling of die extra kilo. Streef daarom tot het uiterste. Dit zal jou onderscheiden van de andere jochies tussen de dumbbells.

Eten alsof je leven ervan afhangt

Wil je meer tillen, dan zul je moeten eten als een koe met vier magen. Anders wordt je nooit een grote vent. Dat betekent ook eten met consistentie. Je kunt niet op woensdag- en vrijdagmiddag eens een grote maaltijd naar binnen werken en vervolgens doorgaan met een normaal eetpartoon. Je moet continu op je eten letten. Grote man in de sportschool, grote man aan de eettafel.

spiermassa
Foto: Anastase Maragos

Getallen zeggen niks

Jezelf vergelijken met anderen kan een valkuil zijn voor velen. Laat je daarom niet afschrikken door records van topsporters of echte professionals die de hele dag niets anders doen dan met gewichten smijten. Dit zijn vaak extreme uitzonderingen. Beter kun je ze als inspiratie gebruiken en je blijven focussen op je eigen groei en doelen. Erken deze en ontwikkel strategieën om jouw eigen obstakels te overwinnen. Ook jij komt er wel, de grote getallen komen later. It’s all about focus.

Haalbare doelen

Als je doel vanaf het moment van starten, het lichaam van Arnold Schwarzenegger in de top van zijn carrière is, kun je hem beter veranderen. Ambitieus zijn is nooit verkeerd, maar té grote doelen kunnen demotiverend werken. Daarnaast: bij het verslaan van één ridder per keer, heb je aan het eind ook een heel leger verslagen. Wanneer je je dus focust op het halen van de kleinere doelen, komen de grote overwinningen vanzelf. Dit werkt motiverender.

fitness
Foto: Alonso Reyes
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…