Zo kom je op een snelle manier van je buikje af

CREDITS: John Fornander

Vlak voor de vakantie nog even je welvaartsbuikje eraf proberen te diëten. Dat is iets dat veel mensen proberen. Helaas werkt dit vaak nooit zo goed als dat je van tevoren bedacht had. Daarom presenteren wij: zo kun je het beste snel afvallen.

How to: snel afvallen

Voordat we naar de tips gaan, moeten we eerst begrijpen hoe afvallen nou precies werkt.

Er zit namelijk een groot verschil in gewichtsverlies en vetverlies. We hebben het bij afvallen vaak over wat we op de weegschaal zien. Maar, wanneer een dieet gestart wordt, willen veel mensen juist slanker worden in plaats van lichter. Dit is vaak het geval bij bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet omdat je hiermee vooral veel vocht kwijtraakt. Op de weegschaal zul je dus snel veel verschil zien maar lichamelijk werpen de vruchten pas veel later af.

Dit geldt ook voor het omgekeerde, wanneer je gaat sporten om af te vallen. Je bouwt zo namelijk spieren op en hierdoor word je zwaarder. Dat terwijl je er dan juist slanker uit ziet. Het is daarom belangrijk dat je je doel goed opstelt. Dus: wil je snel van je buikje af? Dan gaat de weegschaal je hier niet mee helpen. Je kunt je in dit geval dus beter focussen op vetverlies.

snel afvallen
Foto: Arthur Edelman

Maar hoe verlies je dan vet?

Vet verlies je pas wanneer je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt. Je lichaam wordt dan gedwongen om de reserves in je vetweefsel te gebruiken voor energie. Dat tekort kun je teweeg brengen door of minder te eten, of door meer te bewegen.

Een manier om dit het beste aan te pakken, is om de volgende vuistregel in gedachte te houden: creëer een calorietekort dat maximaal 20% van je energieverbruik is. Dat betekent dat wanneer je 2.500 calorieën op een dag verbruikt, je 2000 calorieën kan eten. Het tekort is hier dus 500 calorieën. Wanneer je dit ongeveer een week doet, ben je aan het eind ongeveer een halve kilo vetweefsel lichter.

Tips voor een snelle vetverbranding

Is het al iets duidelijker wat je te doen staat? Hopelijk kunnen de volgende tips & trics je nog een stapje verder helpen wanneer je snel wilt afvallen.

Protein is key 

Het verteren van eiwitten kost je lichaam twee keer zoveel energie dan het verteren van koolhydraten of vetten. Daarom zijn eiwitten tevens zo vullend. Ideaal voor vetverbranding dus!

Een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen met veel eiwitten zijn: tonijn, kabeljauw, sojabonen, spinazie, eieren, magere kwark, rosbief, kip en biefstuk.

snel afvallen
Foto: Shayda Torabi

Specerijen 

Sommige specerijen stimuleren de vetverbranding en de spijsvertering. Ze zijn niet alleen een toevoeging aan je eten, maar ze komen ook van pas wanneer je snel wilt afvallen. Deze specerijen zijn:

Cayennepeper – stimuleert de vetverbranding en remt je eetlust. Daarnaast geeft cayennepeper je ook meer energie.

Kaneel – stabiliseert je bloedsuikerspiegel waardoor je lichaam minder insuline aanmaakt. Dit hormoon stimuleert de vetopslag. Wanneer je kaneel eet, wordt de insuline-aanmaak dus verminderd en helpt het de opslag van vet te verminderen. Vergeet een beetje kaneel dus niet toe te voegen aan je fruit, smoothies of pannekoeken!

Komijn – “Wat, konijn?” Nee, komijn dus. Deze specerij heeft een nootachtige smaak en bevat veel antioxidanten. Die antioxidanten zorgen ervoor dat vetweefsel vernietigd wordt. Een goede toevoeging bij bijvoorbeeld kip of een oosters gerecht!

Verwarming uit

Wij mensen zijn warmbloedige wezens. Dit houdt in dat we (als het goed is) altijd een vaste lichaamstemperatuur hebben. Het kost ons lichaam energie om deze temperatuur te behouden. Hierbij geldt: hoe kouder de omgeving, hoe meer energie het je lichaam kost om warm te blijven. Bij vetverbranding kan dit handig zijn. Zet de verwarming één of twee graden lager en dit kan al veel verschil maken. Nog een tip voor de echte die-hards onder ons: spring eens onder een koude douche!

vet verliezen
Foto: John Fornander

HIIT training (high intensity interval training)

Ooit gehoord van HIIT training? Deze manier van trainen kun je doen bij bijna iedere sport. Denk: roeien, hardlopen, etc., maar ook gewichtstraining. Het idee is dat je korte periodes van intense activiteit afwisselt met korte momenten van rust. Door dit te doen moeten je spieren hard werken om telkens weer in actie te komen en moet je lichaam alert blijven. Ook zorgt deze manier van trainen voor het afterburn effect. Dit houdt in dat je zelfs tot wel 48 uur na het sporten nog vet verbrandt, afhankelijk van hoe intensief je gesport hebt. Het proberen waard!

It’s all about sleep

We have said it before and we will say it again, genoeg slaap is ontzettend belangrijk. Wanneer je moe en gestresst bent, zal je lichaam meer cortisil aanmaken. Dit wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Dit hormoon zorgt voor extra vetopslag en meer spierafbraak. Niet wat we willen, lekker op tijd je bedje in dus!

snel afvallen
Foto: Anastase Maragos