Zoveel dagen duurt het om van je slechte gewoontes af te komen

CREDITS: Joshua Fuller

Mocht je slechte gewoontes hebben waar je liever vanaf wilt, dan is het maar eens tijd dat je daar mee gaat beginnen. Want waarom zou je wachten tot 1 januari, als je echt ergens vanaf wil? Vervelende gewoontes verdwijnen namelijk niet van de een op de andere dag, dat kost tijd. Hoeveel tijd? Het blijkt dat het gemiddeld 66 dagen duurt om van je slechte gewoontes af te komen. Nu beginnen dus!

Slechte gewoontes

Ieder jaar stel je weer een hele waslijst aan goede voornemens op. Misschien is het je ooit wel eens gelukt om zo’n voornemen vol te houden, maar de kans is groot dat je ze rechtstreeks door het doucheputje hebt gespoeld. Bijvoorbeeld als je ergens, in een véél te obvious advertentie, gratis gokkasten voorbij zag komen. Klote, natuurlijk.

Travis Bradberry deed een onderzoek aan de Univeristy College London naar onze slechte gewoontes. Hij zag dat het zo’n 66 dagen duurt voordat we écht van onze slechte gewoontes af zijn en stelde een stappenplan op.

slechte gewoontes, Zoveel dagen duurt het om van je slechte gewoontes af te komen
Foto: Christopher Lemercier

Dag 1-10: naar jezelf kijken

De eerste tien dagen zijn cruciaal. Hierin ga je namelijk naar jezelf kijken en is het de bedoeling dat je je slechte gewoonte gaat herkennen. Als je dat hebt gedaan kun je namelijk de bron van je gewoonte aanpakken. Een goed begin is in dit geval zeker het halve werk.

Dag 11-40: praten

Soms ie het lastig om over bepaalde dingen te praten, maar eigenlijk is dat heel goed voor je. Als je met zoveel mogelijk mensen over je slechte gewoontes praat, ben je bewust bezig én zijn de mensen om je heen er bewust van dat je aan jezelf aan het verbeteren bent. Niet alleen fijn voor hen, maar hierdoor kunnen anderen je ook helpen. Door te praten val je minder snel terug in je oude gewoontes.

Dag 41-66: doorzetten

Bij slechte gewoontes wegen de laatste loodjes zeker het zwaarst. Volgens Bradberry mag je jezelf echt wel aanpakken, maar je moet niet altijd te streng zijn. Het is niet erg om een keer een fout te maken of om terug te vallen in je oude patroon. Maar op die momenten is hel wel belangrijk dat je doorzet zodat je niet volledig terug valt.

Treat yourself!

Oke, er is nog één laatste stap. Op dag 67 is het belangrijk dat je jezelf eens goed in de watten legt. Van een slechte gewoonte afkomen is namelijk  behoorlijke prestatie, en dat mag gevierd worden. Je hebt het verdiend!

slechte gewoontes, Zoveel dagen duurt het om van je slechte gewoontes af te komen
Foto: Robson Hatsukami Morgan
LEES OOK
Alstu, je nieuwe ochtendritueel
Zo herkenbaar, maar ook zo vervelend: je huis weer veel te gehaast verlaten om op tijd te komen. Je bed lag weer eens veel te lekker en…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet รกlles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…