Seks hebben voor je workout: heeft het effect?

CREDITS: Victor Freitas

De man is altijd al bezig met het verbeteren van hun prestaties, zowel conditioneel als het krachtiger worden voor zichzelf. Dit begon al in de tijd dat mammoeten met een speer belaagd moesten worden. Toen werd er al verteld niet voor de jacht met hun vrouwen het bed in te duiken, omdat het teveel energie zou afvoeren. Maar de vraag is, is dit echt zo?

Seks voor je gaat sporten

Of je nou seks moet hebben voor of na een goede workout, is de vraag die echte atleten zich afvragen om de relatie tussen sport en zijn geliefde goed te houden. Seks willen is iets natuurlijks. Het hoort bij de basisbehoeftes van een mens als we de piramide van Maslow erbij pakken. Terwijl de meeste dieren seks hebben voor de voortplanting, houden mensen zich het meest bezig met seks, gewoon voor hun plezier.

Ieder zijn libido is natuurlijk anders. De ander heeft meer behoefte aan seks dan de ander. Dit libido bij de man wordt vooral geregeld door het testosteron dat zich door het bloed pompt. Een laag testosteronniveau bij mannen kan een gebrek aan seksueel verlangen veroorzaken.
Er gaat daarbij een gerucht de ronde dat je testosteron, die natuurlijk ook goed werkt bij het beoefenen sport, vermindert als je meer seks hebt. Het zou namelijk zo zijn dat het de geest vertroebelt, de reactietijd verkort en de algemene prestaties beïnvloedt. Verschillende atleten zouden dan ook voor een belangrijke wedstrijd, een paar dagen of weken niet het bed induiken om daar andere prestaties neer te zetten.

Waar of niet waar?

Voordat je nu jouw vriendin gaat opbellen dat je vanavond helaas niet met haar de liefde zal gaan bedrijven, is er een grote kans dat die oude coaches waarschijnlijk harstikke verkeerd zaten. Men’s Health meldt dat een onderzoek (dat is uitgevoerd door zeer behulpzame wetenschappers aan de California State University, San Marcos) twaalf mannen leg-day heeft laten doen na een heerlijke nacht of ochtend gehad te hebben met hun vriendin. Wat bleek? De seks had de spierkracht niet vermindert wanneer de man binnen die twaalf uur nog een gym-sessie had uitgevoerd.

Ook al zijn twaalf mannen wat weinig, toch vond Astorino dat hier een conclusie uit getrokken kon worden: seks heeft geen effect op het vermogen van de mannen om krachttraining te doen.

Daarnaast wordt er verteld dat testosteron na een potje seks natuurlijk wel invloed kan hebben op de hormoonspiegels. Elke vorm van verandering kan dan verbetering hebben op je stemming en je prestaties. Of het kan natuurlijk helemaal de andere kant opgaan.

De enige uitzondering die er is, is natuurlijk als je de wereldkampioenschappen sprinten de volgende gaat doen. Dan zou je misschien niet een paar uur voor het evenement wild moeten doen met schommels of leuke speeltjes. Het draait dan per slot van rekening om timing.

seks voor het sporten, Seks hebben voor je workout: heeft het effect?
Foto: Atumn Goodman