Wanneer kun je het beste douchen: ’s morgens of ’s avonds

CREDITS: Olichel | Pixabay

Voor de één is douchen first thing in the morning. De ander stelt het uit tot vlak voor het naar bed gaan. Voor beide kampen valt er iets te zeggen. Wanneer je na het opstaan een verfrissende douche pakt, ben je niet alleen scherp, maar je helpt ook je medemens door het parfum van je nachtrust door het afvoerputje te spoelen. Douche je liever ’s avonds? Dan ga je altijd fris je bed in. In dat geval neem je niet al het vuil van de dag mee tussen de lakens.

Douchen: doe je dat ’s morgens of ’s avonds?

Er valt dus voor beide kampen wat te zeggen. Maar wat is het beste en is iedere dag douchen echt nodig?

Dagelijkse routine

In Nederland zijn we gek op de douche en staan we dagelijks gemiddeld zo’n negen minuten onder het stromende water. Daarbij gieten we ongeveer 51 liter water over ons heen. Dat komt neer om een jaarlijks verbruik van 18.600 liter. Behoorlijk wat dus, maar dit frisse moment van de dag laten we liever niet voorbij gaan. Of toch wel?

Douchen doet vrijwel iedereen dagelijks en dat is volgens de Nederlands ook the way to go. Wanneer je laat weten niet iedere dag te douchen, kan je vreemde blikken verwachten. Misschien ben jij dan wel de vreemde eend in de bijt, maar dermatologen zouden met jou graag een bakkie doen…

Iedere dag douchen is namelijk helemaal niet zo gezond voor onze huid. Het grootste orgaan van ons lichaam en de eerste barriere tegen allerlei ziekteverwekkers houdt juist heel erg van een laagje vet. Het houdt de huid soepel en in topconditie. Voor mensen met een vorm van eczeem kan dagelijks douchen juist averechts werken en zorgen voor beschadiging van het natuurlijke harnas. Deze mensen krijgen soms het advies om de dag te douchen en bij hevig eczeem zelfs maar eens per week.

Mensen die geen last hebben van eczeem kunnen eigenlijk gewoon iedere dag douchen als ze maar niet te lang en te warm is. Daarnaast is het belangrijk om weinig zeep te gebruiken. Dit droogt de huid sterk uit. Het advies van dermatologen is dan ook om na het douchen een vette crème te gebruiken om de vetbalans van je huid te herstellen. Daarnaast kun je het beste koud douchen!

Ochtend vs. avond

Een verdeling van de kampen is eigenlijk helemaal niet zo raar. Het verschilt namelijk per persoon of je beter na het opstaan of voor het slapen gaan kunt douchen. Wanneer je ’s avonds doucht, was je al het vuil en zweet van je lichaam waardoor je schoon je bed in gaat. Je huid is ’s nachts echter veel actiever bezig met het aanmaken van talg en vetten, waardoor je vettig wakker wordt. De één heeft dit wat meer dan de ander en het is dan ook aan jezelf of je dit eraf moet wassen.

Neem je liever aan het begin van je dag een douche dan is de kans groter dat je overdag sneller wakker en scherper bent. Dus: of je nog een ochtend of avond doucher bent, het maakt qua gezondheid eigenlijk niet uit. Je lichaam kan best tegen een stootje en het is goed voor het immuunsysteem om je niet constant te wassen.

Wat ons betreft ligt de voorkeur dus bij een ochtendsessie, aangezien je zo frisser onder de mensen komt en sneller good to go bent.

Wanneer Douchen

Foto: Fifaliana