Deze 5 fysieke competenties moet iedere man beheersen

CREDITS: Steven Erixon

01Van kindsbeen af ben je jezelf aan het ontwikkelen. Als baby begon je na een paar maanden kruipend de wereld te verkennen. Niet veel later zette je hoogstwaarschijnlijk je eerste stappen en begon je al snel in het rond te springen. Langzaamaan begin je ook nog te rennen, klimmen en springen. Hoe sneller je volwassen wordt, hoe minder je erbij stilstaat hoe belangrijk deze fysieke competenties zijn. En dat is jammer…

Elke man zou deze 5 fysieke competenties moeten beheersen

Het is namelijk een must om deze belangrijke fysieke competenties te onderhouden. Nu je wat ouder bent zullen veel dingen niet meer zo gemakkelijk gaan. Ter vergelijking: als kind had je energie voor tien en kon je de hele dag rondrennen, nu lig je al kapot op bed na het traplopen. Dat is eigenlijk té bizar voor woorden. Door deze basiscompetenties blijf je wél fit. Sounds great right?

Competenties
Foto: Fabio Silva

Hoe beheers je de praktijk van fysieke competenties

Fysieke vaardigheden zijn skills en net zoals een sport kan je dit perfectioneren. Zo kan Usain Bolt bijvoorbeeld 100 meter sprinten met een topsnelheid van 44 km/h. Daar is gewoon training voor nodig. Véél training. We willen niet zeggen dat jij volgende week even snel bent als Usain, maar training is wel het toverwoord voor progressie.

Om de fysieke competenties te beheersen zijn er in de regel een viertal punten waar je op moet letten: techniek, variatie, omgeving en intensiteit.

5 fysieke competenties die elke man moet beheersen

Deze vijf vaardigheden moet elke soldaat zéker beheersen. Als je deze skills hebt zorg je goed voor je lichaam en zal je ook gezonder leven.

1. Balanceren

Balanceren is bij veel sporten erg belangrijk, ook zeker in het ‘echte’ leven. Als je niet goed goed kan balanceren dan zorgt de zwaartekracht ervoor dat je zo op de grond ligt. Een ultieme hike maak je niet als je constant valt… Daarnaast verbetert het ook nog eens de stabiliteit van je gewrichten. Klinkt als een win-winsituatie, toch?

Competenties
Foto: Aj Slobig

2. Dragen

Het dragen van zware producten is net zo belangrijk als het optillen. Als je niks van A naar B kan verplaatsen heb je er ook niks aan. Je gebruikt veel kracht en uithoudingsvermogen tijdens het dragen van spullen. Een sterke man zorgt ervoor dat hij zijn eigen boontjes kan doppen als het bijvoorbeeld op klussen aankomt. Iedere man dient álle klussen in huis eerst zelf te proberen. Een schuur laten bouwen kan altijd nog natuurlijk.

3. Rennen

Rennen is waarschijnlijk niet nieuw voor je. Ben je te laat op het vliegveld en moet je rennen om je vlucht te halen? Dan is het wel zo fijn als je een beetje tempo kan maken. Samen met lopen is dit de voornaamste manier hoe de mens zich voortbeweegt. De conditie die je opbouwt zorgt ervoor dat je niet snel buiten adem bent.

Rennen kan levensreddend zijn in bepaalde situaties, dus het is logisch als je het ook een beetje kan. James Bond zou ook niet interessant zijn als hij alleen maar kon wandelen.

Competenties
Foto: Flo Karr

4. Klimmen

Dingen beklimmen geeft je gewoonweg een uniek gevoel. Je kan het overal toepassen. Tijdens het klimmen kom je los van de grond en probeer je jouw lichaamsgewicht de baas te zijn. Je gebruikt ook alle vier je ledematen: een full-body workout dus. Met klimmen verbeter je jouw kracht, werkvermogen en behendigheid.

5. Springen

Door te springen gaat je kracht en werkcapaciteit ook omhoog. Je kan namelijk voor een paar seconden ontsnappen van de zwaartekracht. Vroeger gaf het een gevoel van vreugde – anders kon je nooit de koekjestrommel van de bovenste plank pakken – nu is het belangrijke fysieke eigenschap. Zo hoog springen als Cristiano Ronaldo is niet essentieel, maar wel leuk om te kunnen.

Competenties, Deze 5 fysieke competenties moet iedere man beheersen
Foto: Bigstock
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…