4 manieren om een HIIT-training thuis te doen

CREDITS: Li Sun

Wanneer je werk- en familieverplichtingen hebt, je budget op raakt en de dichtstbijzijnde sportschool ‘ver’ is, kan gaan sporten voelen als een hele opgave. Daarnaast vind je misschien thuis sporten ook niet jé van hét omdat je hier niet de juiste uitrusting voor hebt. Maar, er is meer dan je denkt! Dit zijn 4 manieren om een HIIT-training wél prima thuis te kunnen doen.

Dit zijn 4 manieren om een HIIT-training thuis te doen

Nu kom je er niet meer onderuit, want deze HIIT-trainingen zijn perfect om thuis te doen. Het enige wat je nodig hebt, is een oprechte wil om fit te blijven en vijftien minuten. Dus, geen smoesjes meer, trek je sportkleding aan en let’s get to work.

hiit-training
Foto: Jakob Owens

HIIT, wat is dat?

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Bij deze training is het dus de bedoeling dat je door middel van intervals in een korte tijd een intensieve inspanning levert. Tijdens de training wissel je de intensieve oefeningen af met rust of oefeningen die minder intensief zijn.

Het handige aan een HIIT-training is dat je hem volledig kunt afstemmen op je eigen niveau. Ook kun je zelf kiezen wat voor oefeningen bij jou en jouw trainingsdoelen passen. Je kunt naast dat je bijvoorbeeld voor cardio-oefeningen kiest zoals hardlopen of fietsen, je HIIT-training ook afmaken met krachttraining. Daarnaast kun je ook variëren in de tijd van de intervallen en de totale duur van de training. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt!

thuis workout
Foto: Victor Freitas

HIIT-training 1: Tabata

Tabata training is een training van slechts vier minuten. Deze minuten bestaan uit acht intervallen, of rondes, van elk twintig seconden. Na één interval neem je tien seconden rust en vervolgens begin je aan de volgende twintig seconden durende interval. Dit doe je dus in totaal acht keer.

Tabata training werkt het beste wanneer je per complete training focust op één gedeelte van je lichaam zoals bijvoorbeeld benen, borst of schouders. Op deze manier zorgt de intensiteit die tijdens de training wordt opgebouwd ervoor dat je spieren geforceerd worden zich aan te passen en te groeien. Daarnaast heb je geen extra benodigdheden nodig om een tabata training te kunnen doen.

Voorbeeld van een tabata buikspierworkout:

Wanneer je deze vier oefeningen afgerond hebt, werk je hetzelfde rijtje nog een keer af zodat je precies acht intervallen hebt gedaan.

hiit-training
Foto: Kate Trysh

HIIT-training 2: AMRAP

AMRAP staat voor As Many Reps As Possible. Dit houdt dus in dat je zo veel mogelijk herhalingen van een oefening of een serie oefeningen in een zo kort mogelijke tijd moet doen. Deze manier van trainen wordt vaak gebruikt als een maatstaf om je fitheid te meten. Je kunt dan bijvoorbeeld een bepaalde workout voor een maand lang iedere week doen. Wekelijks houd je je resultaten bij en aan het eind van de maand zie je hoeveel je fitheid is verbeterd.
Voorbeeld van een AMRAP workout:
Zet een timer op tien minuten en doe zo veel mogelijk rondes van deze oefeningen als je kan:

Houd het aantal keer dat je een set van vijftien kunt doen bij en probeer dit over een tijdje te overtreffen.

thuis workout
Foto: Gabe Pierce

HIIT-training 3: EMOM

EMOM training staat voor Every Minute On the Minute. Het doel hiervan is om een set van een oefening in één minuut te halen. Bij de start van iedere nieuwe minuut begin je dus met een nieuwe oefening. Deze doe je zo vaak als in het door jou gekozen schema staat. De tijd die je overhoudt, gebruik je om te rusten. Op deze manier word je dus echt gepusht om hard door te werken omdat hoe sneller je de set afrond, hoe meer rusttijd je hebt.

Voorbeeld van een EMOM workout:

Zet een timer voor acht minuten en doe de volgende oefeningen op de minuut:

hiit-training
Foto: Steven Erixon

HIIT-training 4: Partner workout

Trainen met een partner is een goede manier om de intesiteit van de workout te verhogen, vooral als jullie beiden competitief zijn. Je wordt daarom tijdens deze workout gepusht om extra hard te werken.

Voorbeeld van een partner workout:

  • Persoon A doet 20 burpees, terwijl persoon B zo veel mogelijk push-ups doet als hij kan.
  • Daarna doet persoon B 20 burpees terwijl persoon A zo veel mogelijk push-ups doet.
  • Persoon A doet 40 air squats terwijl persoon B zo veel mogelijk push-ups doet als hij kan
  • Daarna doet persoon B 40 air squats terwijl persoon A zo veel mogelijk push-ups doet.
  • Persoon A doet 60 sit ups terwijl persoon B zoveel mogelijk push-ups doet als hij kan.
  • Daarna doet persoon B 40 sit ups terwijll persoon A zoveel mogelijk push-ups doet.

De winnaar van de workout heeft aan het einde de meeste push-ups gedaan!

thuis workout
Foto: Li Sun
LEES OOK
Alstu, je nieuwe ochtendritueel
Zo herkenbaar, maar ook zo vervelend: je huis weer veel te gehaast verlaten om op tijd te komen. Je bed lag weer eens veel te lekker en…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de állermooiste dames van het moment: View this post…
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…