Glutenvrij eten, hoe kom je de dag door?

Bij het woord ‘glutenvrij’ hebben veel mensen de associatie met tengere hippie-dames, die met hun vilten tasjes door de Eco Plaza lopen. We get that. Maar je zou ook de associatie moeten hebben met mensen die een tarwe-allergie hebben of zelfs glutenintolerant zijn. En vervolgens zou je ook na kunnen denken over hoe gezond het is om veel gluten te eten, want het zit werkelijk in bijna alles. Een gevarieerd dieet is natuurlijk key.

Eén ding is zeker: zónder het eten van gluten kom je een aantal belangrijke stoffen tekort, zoals vitamines B, E, vezels en ijzers. Hanteer je dus een glutenvrij dieet, dan zal je dit aan moeten vullen.

Glutenvrij eten

Het is dus verre van makkelijk om altijd glutenvrij te eten, maar helaas heeft dus niet iedereen daar een keuze in. De beste tip die we je kunnen geven als je een (gedeeltelijk) glutenvrij dieet wenst, is in ieder geval glutenvrij te ontbijten. Dit is simpel te doen én erg lekker!

Glutenvrij ontbijten

Het fijnste is om je dag glutenvrij te beginnen. Brood zit er natuurlijk bij alle Nederlanders ingebakken, maar helaas zitten er weinig voedingsstoffen in het meeste brood. Start je dag bijvoorbeeld met granola van boekweit. In boekweit zitten van origine sowieso geen gluten. Toch zijn niet alle granola’s glutenvrij, omdat veel haver in Europa ‘besmet’ is met gluten uit tarwen. Let er dus op dat er duidelijk ‘glutenvrij’ op de verpakking staat.

, Glutenvrij eten, hoe kom je de dag door?

Haver past perfect in een glutenvrij dieet vanwege de hoogwaardige voedingskwaliteiten. Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, is het goed tegen een hoog cholesterol én bevat het veel eiwitten – voor de sporters onder ons!

Nóg beter: ga voor de glutenvrije boekweit granola van Eat Natural. Boekweit is geen graan, maar wel een super alternatief. De boekweit is aangevuld met zaden, noten, pitten en gedroogd fruit, waardoor je een heerlijk – en gezond – ontbijtje krijgt. Deze granola zit boordevol vezels en heeft een laag zoutgehalte, precies wat een glutenvrij dieet nodig heeft. Daarnaast zit er heel wat eiwit in, om goed te herstellen van jouw sportactiviteiten.

Eet de granola met magere griekse yoghurt of kwark, voor die extra protiëne boost.

Glutenvrij lunchen

Lunchen is voor veel mensen een snel dingetje. Regelmatig wordt er vluchtig tijdens werk een boterham naar binnen geschoven. Prima natuurlijk, al raden we je altijd aan om soms je rust te pakken. Wil je compleet glutenvrij brood, ga dan voor een speciaal glutenvrij brood. En anders wissel je verschillende granen af, want remember: gluten zijn niet ongezond.

Heb je de tijd? Maak dan een altijd een goed gevulde salade, zodat je in de middag niet gaat snacken.

Glutenvrij dineren

Dineren is het lastigste om glutenvrij door te komen. Ga je voor een gedeeltelijk glutenvrij dieet, doe dit dan vooral bij het ontbijt en lunch en ga tijdens het diner gewoon lekker je gang. Mag je absoluut geen gluten, dan zal je creatief moeten zijn. In het begin is het even wennen, maar er zijn tal van llekkere recepten zonder gluten. Let er wel op dat je de tekorten aan vitamines, ijzer en vezels aanvult!

, Glutenvrij eten, hoe kom je de dag door?
Foto:
Edgar Castrejon
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eat Natural.