Zo zorg je ervoor dat je wel genoeg eiwitten binnenkrijgt

CREDITS: Pexels | Foodie Factor

De één heeft het harder nodig dan de ander: eiwitten. Feit blijft wel dat het voor iedereen een van de belangrijkste bouwstenen van je lichaam is. Dat eiwitbehoefte verschilt per persoon komt door het aantal uren wat je in de sportschool knalt of op het veld maakt. Sporters hebben meer nodig dan volwassen mannen die lekker op de bank blijven liggen. Eiwitten zijn uiteindelijk onmisbaar voor je spieren, organen en zenuwen.

Vier manieren om wél genoeg eiwit binnen te krijgen

Met sporten zorg je goed voor je lichaam en dan is het niet onverstandig om buiten het sporten ook goed voor jezelf te zorgen. Na een goede sportieve inspanning of een deadlift-sessie is het belangrijk om de spieren weer te laten herstellen, hetgeen waar eiwitten voor nodig zijn. Op deze manieren gaat het je wél om voldoende binnen te krijgen.

Weet hoeveel eiwitten jij nodig hebt

Als het over voeding en spieren gaat, lijkt het bijna alsof het alleen om eiwitten draait. Dat is niet onbegrijpelijk, want eiwitten zijn belangrijk voor je spieren. Iedere dag is het lichaam onder andere bezig met afbreken en opbouwen van allerlei structuren, waaronder spierweefsel. Een gezonde volwassene moet volgens de aanbevolen richtlijn minimaal 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht aan eiwitten consumeren om het lichaam bij alle herstelprocessen te ondersteunen. Als je spieren wilt opbouwen, zul je meer eiwitten moeten consumeren dan dat. Wat je precies nodig hebt ligt dus aan jezelf en wat je doelen zijn. Dit bepaalt hoeveel eiwitten jij nodig hebt.

eiwitten, Zo zorg je ervoor dat je wel genoeg eiwitten binnenkrijgt
Foto: Mark DeYoung

Weet wat eiwitrijke bronnen zijn

Met voeding kun je al heel wat eiwitten binnenkrijgen die je nodig hebt om uiteindelijk aan jouw eiwitbehoefte te komen. Het is belangrijk om te weten wat eiwitrijke bronnen zijn zodat je jouw maaltijden daarop kan aanpassen. Er zijn eiwitrijke producten uit dierlijke bronnen en producten met veel eiwitten uit plantaardige voedingsbronnen.

Voorbeelden van dierlijke voedingsbronnen:

 • Zalm
 • Tonijn
 • Kalkoenfilet
 • Kipfilet
 • Biefstuk
 • Ei
 • Magere kwark

Voorbeelden van plantaardige voedingsbronnen:

 • Soja
 • Havermout
 • Gemengde noten
 • Zaden
 • Volkoren producten (volkoren brood, pasta en zilvervliesrijst)

Weet welke hulpmiddelen er zijn om aan voldoende eiwitten te komen

Ondanks dat je gezond en gevarieerd eet, is het redelijk onwaarschijnlijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt door middel van alleen dat. Het lukt namelijk bijna niemand om dat dagelijks voor elkaar te krijgen met je drukke schema. Zeker niet als je ook nog eens intensief sport. Een goede en snelle oplossing is gebruikmaken van eiwitshakes. Met dit hulpmiddel verhoog jij je eiwitinname en het kan op ieder moment van de dag.

Check ook: Zo word je een koning in het maken van proteïneshakes

Weet dat een voedingsplan je houvast geeft

Het feit dat je weet wat goed voor je is en dat je ook weet hoeveel je nodig hebt, wil niet zeggen dat je er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaat. In het leven stel je doelen waar je naartoe wil werken. Dit is iets wat je met eiwitinname ook kan doen en dat met behulp van een voedingsplan. Stel dit zelf op met jouw kennis of struin het internet af voor de beste maaltijden. Mocht dit niet lukken; kies dan voor een op maat gemaakt plan die je kunt gebruiken in jouw overvolle agenda.

eiwitten
Foto: Cindy Koops