Manify zoekt uit: de definitie van sport

CREDITS: Riley McCullough

Sporten is gezond, gezellig en gewoon leuk om te doen. Maar wat verstaan we precies onder sporten? Want is een potje dammen bezig zijn met sport? Is iemand het licht uit zijn ogen slaan met een potje boxen een sport? Wij gingen op onderzoek uit en kwamen met een verassende conclusie over de definitie van sport.

Wat is nou de definitie van sport

Eigenlijk is de definitie van sport enorm simpel, bij sport ben je namelijk bezig met een fysieke activiteit waar een paar randvoorwaarden aan zitten. De definitie is als volgt opgesteld:

“Een lichamelijke bezigheid ter ontspanning of als beroep met een spel- of wedstrijdelement, waarbij conditie en vaardigheid vereist zijn.”

Eigenlijk kan je dus zeggen dat dammen, schaken, darten etc. hiermee afvallen. Tenzij je concentratie als conditie ziet. Er is bij deze sporten helemaal geen conditie nodig, slechts een vaardigheid.

De definitie die hierboven wordt gegeven is eigelijk een beetje achterhaald. Sport ontwikkelt zich met de tijd en de definitie van sport dus ook. Neem e-sports, is dat dan wel sporten?

Omdat de definitie met de tijd mee gaat zijn er in ieder geval een paar elementen die ten alle tijden moeten terugkomen. Dat zijn de volgende:

  • Er zijn (spel)regels
  • Er is een competitieverband
  • Je beoefent de sport voor je plezier en/of het plezier van supporters en toeschouwers.
  • De activiteit die je beoefent is fysiek en/of mentaal vereisend
definitie van sport
Foto: Inactive

Eigenlijk kunnen we dus zeggen dat sport hiermee heel breed is. En dat is ook zo! Met de eerdergenoemde verouderde definitie vallen sporten als darten, schaken en dammen dus buiten de boot. Maar met de zojuist benoemde definitie zijn dit wel gewoon sporten.

Uiteindelijk komt het er op neer wat jij een sport vind. Vind je gamen en e-sports geen sport? Helemaal prima, misschien is mixed martial arts ook wel helemaal geen sport. Daarbij sla je iemand gewoon het daglicht compleet uit zijn ogen. En hoe zit het eigenlijk met fitness?

Wetenschappers

Uiteraard hebben de wetenschappers hier ook een mening over. Want er zijn er nogal wat die zeggen dat er helemaal geen definitie van sport mogelijk is. Het zou namelijk een containerbegrip zijn van onzorgvuldig bij elkaar gescharrelde activiteiten. Lekker gewerkt hoor wetenschappers!

Ongebruikelijke takken van sport

We kunnen een flinke lijst aan soorten sport onderscheiden. Zo heb je de denksport, boardsport en wintersport (terwijl dat voor veel mensen gewoon zuipen op een terras in de sneeuw betekent). Deze spreken in principe voor zich. Wat minder voor zich spreekt is de jacht. Dit wordt ook gezien als een tak van sport. Hier vallen bijvoorbeeld de walvisvaart onder, edelhertenjacht en zeehondenjacht. Al deze lugubere bezigheden vallen in principe onder sport, al zijn ze in veel landen terecht verboden.

Conclusie

Wat we in ieder geval kunnen zeggen is dat er onderscheid gemaakt wordt in reguliere sporten zoals voetbal en de zogenoemde denksporten als schaken en dammen. Daarnaast is iets alleen een sport als er spelregels zijn. Fitness is dus geen sport, het is een fysieke bezigheid. Daarentegen is gewichtheffen wel een sport, er zijn regels aan verbonden en kan worden beoefend in competitieverband.

Definitie van sport, Manify zoekt uit: de definitie van sport
Foto: Alora Griffiths
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…