Darten | Manify interests #22

[powerkit_alert type=white] Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt.

Vorige keer: tafelvoetbal[/powerkit_alert]

Darten is voor veel mensen natuurlijk een echte kroegsport, super gezellig! Echter is het voor de fanatiekelingen veel meer dan dat. Darten verdient meer dan alleen het stereotype ‘kroegsport’. Het is namelijk enorm lastig om de dart elke keer op de juiste plek te krijgen. Wij hebben hier op kantoor, na heel wat jaren, nog steeds geen 180 kunnen gooien. Iets wat onze grote held, Michael van Gerwen, makkelijk meerdere keren per wedstrijd doet. Daarom ook deze keer in de rubriek Manify Interests: Darten.

De geschiedenis van darten

Waar het darten precies vandaan komt, is onbekend. Wel zijn er foto’s gevonden van een vroegere versie van het spel uit het jaar 1657. Naar het schijnt is het darten begonnen bij soldaten die zich tussen veldslagen in verveelden. Door met korte speren te gooien op omgedraaide wijntonnen probeerden ze zich bezig te houden. Later werden de tonnen vervangen door houden schijven waar scores op aangebracht werden.

De puntentelling lijkt willekeurig aangebracht te zijn op de borden, maar in 1896 ontwierp Brian Gamlin het dartbord zoals deze nu bekend is. Echter stierf hij kort voordat hij hier een patent op kon krijgen, zuur!

Darten, Darten | Manify interests #22
Credits: Alexander Muzenhardt

Regels bij het darten

Je verwacht het misschien niet, maar darten is verbonden aan een aantal strenge regels. Bij de pijltjes zijn er niet veel regels, de dart mag niet langer zijn dan 30,5 centimeter en niet zwaarder zijn dan 50 gram. Voor het dartbord gelden wat meer regels. De afstand naar het dartbord moet precies 2,37 meter zijn en het midden van het bord moet op exact 1,73 meter hoog hangen. De werplijn wordt aangegeven door middel van een oche (balkje). Deze moet tussen de 3,5 en 6 centimeter hoog zijn en minimaal 60 centimeter lang zijn.

Darten, Darten | Manify interests #22
Credits: Alexander Muzenhardt

 

Verschillende dart toernooien en bonden

Bij het darten zijn er 2 verschillende officiële bonden. De Professional Darts Corporation (PDC) is de bekendste bond. De British Darts Organisation (BDO) is een wat kleinere bond, maar heeft ook erg veel professionele darters. De bekendere toernooien zijn de World Dart Championship, de Premier league of Darts en de Grand Slam of Darts. Hierbij worden ongekend hoge prijzengelden uitgekeerd aan deelnemers. Onze grote vriend Michael van Gerwen verdiende ondertussen al miljoenen met alle verschillende toernooien.

Bij deze toernooien worden er verschillende varianten gebruikt. Er wordt altijd gespeeld in legs van 501 punten, heb je 3 legs gewonnen dan win je de set. Deze moeten altijd uitgegooid worden met een dubbel of de bulls-eye. Daarnaast wordt de variant dat je moet beginnen en eindigen met een dubbel ook wel eens gehanteerd.

Bonus bij 9-darter

Mocht je nou echt lekker aan het gooien zijn en je gooit een 9-darter, dan krijg je een flinke bonus bij je prijzengeld. Vaak zo’n €20k. Bij een 9-darter gooi je in 9 pijlen 501 uit, inclusief de laatste dubbel. De meest gebruikelijke manier is om 2 keer een score van 180 te gooien en daarna de finish (de beurt waarbij je kan uitgooien) van 141. Dit wordt over het algemeen op 4 manieren uitgegooid. Er kan ook een 9-darter worden gegooid zonder 180 te gooien. Dit is zeer ongebruikelijk, maar je verwacht het niet, onze vriend Michael van Gerwen heeft het op tv al eens gedaan.

Naast de 9-darter is er ook nog de ultieme 9-darter. Doordat deze zo moeilijk is om te gooien, gebeurt dit nooit. Voor de ultieme 9-darter moet je drie keer op rij trippel 20, trippel 19 en de bulls-eye gooien.

Michael van Gerwen heeft al een aantal van deze 9-darters op zijn naam staan. In de halve finale van een WK zelfs bijna 2 op rij, 17 perfecte darts. Zien? Check het filmpje hieronder!

Terminologie bij het darten

Darten zou natuurlijk geen sport zijn zonder de nodige terminologie. Hieronder lichten we een paar opvallende termen bij het darten uit.

Circle it
Als een speler met 3 pijlen minder dan 10 gooit, zullen zijn tegenstanders vragen aan degene die de scores opschrijft om het getal te omcirkelen. Zo kan iedereen extra goed zijn hoe slecht de beurt was.

Darteritus
Dit klinkt als een of andere verzonnen nep aandoening. Niets is minder waar! Darteritus is de aandoening waarbij darters hun pijlen niet meer los kunnen laten.

De Shanghai
Bij een Shanghai worden de enkel, dubbel en trippel van een bepaald nummer gegooid. De Shanghai 20 is de meest bekende vorm, omdat professionele darters altijd voor de 20 proberen te gaan.

Mad House
Wanneer een speler dubbel 1 gooit.

Diddle For The Middle
Een spelletje om te kijken wie er mag beginnen met gooien. Degene die het dichtste bij de bulls-eye gooit mag beginnen.