Afvallen? Met deze kleine aanpassingen bereik je eerder je doel 

CREDITS: Amsnel Gorgonio

Heb je tijdens het thuiswerken een klein pensje gekweekt? Tijd voor afvallen met een heftig dieet en een groot sportschema? Niet nodig! Onder het mom van “small changes lead to big results”: met deze kleine aanpassingen bereik jij weer je droomlichaam.

Afvallen? Met deze kleine aanpassingen bereik je eerder je doel

Andy Yurechko is voeding- en gezondheidscoach aan de Augusta Universiteit Medisch Centrum in Georgia. Hij stelt dat de succesvolste dieeters focussen op duurzame gewoontes op de lange termijn. Volgens hem is een gezond dieet iets dat je iedere dag van je leven zou moeten kunnen doen.

Daarom gelooft Yurechko in afvallen door middel van kleine aanpassingen die je aan je daily routine toevoegt. Let op: ga niet ieder punt van deze lijst in één keer toepassen. De kunst is juist om te beginnen bij één aanpassing en vanuit daar langzamerhand de nieuwe gewoontes toe te voegen.

afvallen
Foto: Anastase Maragos

Doelen stellen

De voorbereiding is het halve werk, en dat geldt ook bij afvallen. In dit geval gaan we tijdens de voorbereiding doelen stellen. Op deze manier houd je makkelijk in je achterhoofd waar je het voor doet. Daarnaast is het belangrijk om je doel op te schrijven en deze goed te bewaren. Wil je buikvet verbanden, grotere biceps kweken óf volledig droogtrainen? Als je dat op papier hebt, kun je het nog een keer lezen als je er doorheen zit. Dit kan werken als een motivatiebooster.

Drinken

Nu beginnen we met het echte werk, de aanpassingen die je naar je oude lichaam gaan krijgen. Gezien het feit dat genoeg water drinken sowieso, of je nu wilt afvallen of niet, super belangrijk en gezond voor je is, beginnen we daar mee. Dr. Brenda Davy en haar team van de Virginia Tech Univerisiteit vonden namelijk iets opmerkelijks. Wanneer iemand twee glazen water vóór iedere maaltijd drinkt, vielen ze duidelijk meer af dan wanneer ze dit niet deden. De reden hiervoor is vrij simpel: de glazen water voor het eten zorgen ervoor dat je voller zit en hierdoor eet je dus minder.

Tracking 

Het is goed om je te realiseren wat je op een dag allemaal binnenkrijgt. Schrijf dit daarom op of houd dit bij via een app. De kans is namelijk groot de je meer eet dan je denkt. Let op dat je niet geobsedeerd raakt en de hele dag bezig bent met je eten. Het is goed als je zicht krijgt op wat je eet, maar je hoeft niet door te slaan.

Vet verbranden
Foto: Taylor Kiser

It’s breakfast time

Geen ochtendmens? Hecht je meer waarde aan die extra minuutjes slaap en sla jij je ontbijt daardoor nog wel eens over? Daar moet verandering in komen! Een onderzoek gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition liet namelijk zien dat mensen die ontbijten, succesvoller waren in afvallen op de lange termijn. Het hoeft daarnaast ook niks speciaals te zijn, als je in ieder geval maar iets eet, al is het een ei, een boterham of een wat fruit.

Boodschappen

Deze is misschien voor de hand liggend, maar ga geen boodschappen doen wanneer je honger hebt. Je wil je tijdens het boodschappen doen, houden aan je lijst. Vaak zijn de extra’s die niet op je lijstje staan juist de producten die je niet wilt eten wanneer je probeert af te vallen.

Bewegen

Kies waar mogelijk voor beweging. Ga daarom eens lopend ergens heen, pak de fiets naar de supermarkt op pak de trap in plaats van de roltrap. Alle kleine beetjes helpen en deze momenten bouwen samen veel beweging op. Je zou ook met een stappenteller op je telefoon bij kunnen houden hoeveel je op een dag loopt. Zet bijvoorbeeld een doel voor jezelf en daag jezelf uit om dit doel dagelijks te behalen.

afvallen
Foto: Lindsay Henwood

Kleinere borden

Je wilt bij afvallen ervoor zorgen dat je minder eet. Een manier hoe je hiervoor kunt zorgen, is door gebruik te maken van kleinere borden of schalen. Eet dus voortaan je maaltijden op een kleiner bord en bijvoorbeeld je salade in een kleinere schaal. Je bord lijkt zo sneller vol en hierdoor schep je ook minder op. Uiteindelijk eet je daardoor dus ook minder.

Uiteten

Ook wanneer je uiteten bent, kun je een aanpassing maken die je afvalproces bevorderd. Je hoeft hiervoor geen compleet andere maaltijd te bestellen, maar het heeft juist alles te maken het de side-dish. Je krijgt in een restaurant namelijk vaak frietjes of aardappelen bij je maaltijd. Hiervoor in de plaats zou je ook kunnen vragen naar bijvoorbeeld gestoomde groenten.

Lachen

Je mag wel eens wat vaker lachen! Uit een onderzoek over obesitas van het Europees Congress bleek namelijk dat wanneer je tien tot vijftien minuten per dag lacht, je tot wel 40 calorieën extra verbrand. Dit lijkt op zichzelf misschien weinig, maar vermenigvuldig het eens met het aantal dagen van de maand, dan telt het wél op!