7 Tips om je baardgroei te stimuleren

Niet lang geleden ontvingen we duizenden views op het artikel ‘5 Tekenen dat een baard niets voor jou is‘, waardoor we misschien wel kunnen stellen dat er stiekem toch heel wat mensen zijn gezichtshaartechnisch wat minder bedeeld zijn.

Fase 1 hebben we dus gehad, we hebben vastgesteld of een baard wel of niet iets voor jou is. Maar als dit niet is, wil dit niet zeggen dat dit ook niet kan komen. We worden allemaal ouder, je lichaam veranderd en met de juiste tips heeft dit ook nog eens een goede invloed op de beharing van jouw kaaklijn. Let dus even goed op…

7 Tips voor een betere baardgroei

1. Middeltjes

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: wondermiddeltjes bestaan niet. Balen hè? Tóch zijn er twee middelen die iets voor je zouden kunnen betekenen. Zowel Biotine als Minoxidil stimuleren de haargroei (bij de meeste mensen), maar hebben ook nadelen. Denk aan twee keer zo hard groeiende nagels, haargroei op plekken waar je het niet wilt en nog vervelender: de haren vallen vrijwel direct weer uit als je stopt met het gebruik ervan.

Niet per se aan te raden dus, maar je kan het doen. Gelukkig zijn er nog veel meer tips om je baardgroei te stimuleren!

, 7 Tips om je baardgroei te stimuleren

2. Voeding

We hebben het al vaker geroepen, maar voeding is ontzettend belangrijk. Wil je meer resultaten zien in de sportschool? Let op je voeding! Wil je je fitter voelen? Let op je voeding! Wil je zo veel mogelijk doen om er binnen zo’n kort mogelijke tijd een baard uit te persen? Let op je voeding.

Je haarzakjes worden ontzettend blij van Vitamine C en E, maar vooral van B6. Zowel je huid als je haar wordt er gezonder van. En de vuistregel is: hoe gezonder, hoe harder het groeit. Daarnaast stimuleren de aminozuren uit eiwitten (kip, kwark, bonen) en gezonde vetten (noten, zalm, avocado’s) niet alleen de groei van je spieren, maar ook die van je haren.

3. Lifestyle

En dan het ene dat je niet wilt horen: slaap. Iedereen die in de bloei van z’n leven (en carrière) zit kan maar beter eerlijk zijn, want slapen, dat doen we zeker niet genoeg. Helaas heeft dit een negatieve invloed op de groei van je baardharen. Zorg dus dat je aan dat gemiddelde van 8 uur per nacht komt.

Daarnaast is het slim om je cortisolniveau naar beneden te krijgen, oftewel: no stress! Stress is een van de grootste veroorzakers van haarverlies en zal je dus geen goed doen bij het verkrijgen van een mooie vol begroeide kaak.

Om die stress te verlagen kan je bijvoorbeeld een stuk meer seks gaan hebben. Dit verhoogt daarnaast ook nog eens je testosteron, wat ook weer bevordelijk is voor een mooie baardje. Er komt ook meer testosteron vrij als je veel sport, met als beste optie: krachttraining. Never skip legday, mate!

Ten slotte heeft alcohol geen goede invloed op de groei van je gezichtsbeharing. Maar dat had je vast al kunnen raden.. Bummer…

, 7 Tips om je baardgroei te stimuleren

4. Geduld en doorzettingsvermogen

“Om je baard harder te laten groeien, moet je veel scheren” = Bullshit

Het klopt dat je haren dan sneller terugkomen en de eerste 48 uur ook wat harder groeien, maar daarna is alles weer op het oude niveau. Daarnaast beschadigd scheren de huidzakjes. Niet doen dus! Wat je wel moet doen is geduld hebben en de kriebelige fase doorstaan. Laat je gezicht twee weken met rust en kijk dan hoe de zaken ervoor staan. Trek je het nog om er nog één of twee weken (een haar groeit gemiddeld 1,5 cm per maand) bij te pakken? Houd het gewoon zo lang mogelijk vol en beslis dan wat je gaat doen: niets, alles er af of werken met wat je hebt…

5. Werk met wat je hebt

Oké, je ziet er nu misschien wel uit als een ex-ninja van 82 met al dat sluikerige haar op je wangen, maar hiermee moet je het gaan doen. Een goede tip is: houd het kort. Zo’n 2 a 3 millimeter werkt het beste, want daardoor vallen lege plekken een stuk minder op. Trimmen dus!

Maak daarnaast lijnen. Heb je wat minder haar op je wangen, ga dan voor een lager uitgesneden baard en scheer de wél behaarde plekjes op je wang, boven deze grens af.

Wil dit allemaal niet werken? Dan kun je kijken naar haarsprays. Maar pas hier mee op! Als kleuren verschillen of je moet meer sprayen dan dat je zelf van nature hebt, dan gaat er iets mis bro.

, 7 Tips om je baardgroei te stimuleren

6. Verzorging

“Geen haar op m’n kin die er aan denkt om baardolie te gebruiken!”

Nee, dat klopt, je hebt geen haren op je kin. Daarom moet je juist wél baardolie gebruiken. Dit product stimuleert namelijk de haarzakjes om er sneller haren uit te werpen. Je zal niet direct verschil merken, maar het helpt absoluut. Overigens moet je wel voorzichtig zijn met vettige oliën als je gevoelig bent voor puistjes.

Als je haar wat langer is kun je overstappen op baardbalsem. Maar als jij zo ver in het artikel nog aan het lezen bent, dan zal dit moment voor jou helaas nooit komen gok ik. Sorry maat!

7. Verwachtingen

Mja en dan het meest cliché, maar toch zo ware puntje: verwachtingsmanagement. Als jij denkt dat jij er over een jaar al bij kan lopen als de nieuwe Gandalf, maar je gezicht heeft nu meer weg van een babybilletje, dan ga je jezelf teleurstellen. Dus zorg dat je de juiste verwachtingen hebt!

En hey, baarden zijn toch voor lelijke mensen…

 

, 7 Tips om je baardgroei te stimuleren

LEES OOK
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…