Ferrari 12Cilindri Spider houdt de V12-motor in leven

CREDITS: Ferrari

Opgestaan uit de dood en uit een héél diep dal weer naar boven geklommen.

Het is het verhaal van de V12-motor, die bij menig automaker alleen nog een verre herinnering is.

De nieuwe 12Cilindri gooit de V12-motor nog een levenslijn toe

Bij Ferrari hebben ze daar, gelukkig, lak aan. De nieuwe Ferrari 12Cilindri Spider levert namelijk nachtmerries bij elke klimaatactivist.

12Cilindri
Foto: Ferrari

Naam rolt over de Italiaanse tong

Alleen de naam van de nieuwe wagen is al genoeg om ons te laten watertanden. Althans, als je de Italiaanse benaming erbij pakt. ‘Ferrari Dodici Cilindri’ zoals de wagen in Maranello luidt, klinkt toch nét iets lekkerder dan ‘Ferrari Twaalfcilinder’, zoals de letterlijke vertaling naar het Nederlands klinkt. Gelukkig is de naam puur bijzaak: het draait natuurlijk om de heerlijke V12-motor bij deze Ferrari. En met een heerlijke 6,5-liter V12 krijgt de 12Cilindri Spider een vermogen van 830 pk met een koppel van 678 Nm. Hierdoor heeft de wagen een acceleratiesnelheid waarmee het binnen 2,9 seconden naar de 100 km/u schiet.

12Cilindri
Foto: Ferrari

Passen en meten voor het optimale V12-gevoel

De kritische lezer heeft nu meteen door dat de nieuwe Ferrari niet sneller is dan de 812. Doet er wat ons betreft ook niet toe, wij zijn allang blij dat de V12-motor nog een levenslijn toegeworpen krijgt. Daar hebben ze door alle emissie- en geluidseisen keihard voor moeten werken. En vooral ook passen en meten. Het resultaat is dat de 12Cilindri Spider ‘maar’ 72 decibel produceert. Om toch het complete V12-gevoel te bieden, heeft Ferrari de focus gelegd op het geluid van de motor binnen de cabine. De geluiden in het middengebied zijn namelijk beter hoorbaar, waardoor het echt een wagen voor de bestuurder is. Afijn, wij kunnen er net zo hard van genieten hoor. Het is namelijk een plaatje van jewelste.

Source: