Welkom in Maranello: de natte droom van elke Ferrari-liefhebber

CREDITS: Bigstock

Brullende motoren, rode kleuren én de heerlijke Italiaanse sfeer. Welkom in Maranello. Of kunnen we beter zeggen: ‘Welkom in HET Ferrari-dorp en de natte droom van elke man’. In het midden van de bruisende Italiaanse provincie Emilia-Romagna vind je een verborgen parel. Overal waar je kijkt staan Ferrari’s in alle vormen en maten. Probeer dan maar eens je hartslag onder controle te houden.

Maranello: rode paradepaardjes op elke hoek van de straat

Dit dorpje tussen Parma en Bologna heeft alles wat een ferrarihart begeert: het Ferrari-museum, het Enzo Ferrari circuit en het hoofdkwartier van het F1-team. Nog niet genoeg? Dan staat er ook nog steeds de originele Ferrari-fabriek en zie je op elke hoek van de straat een rood paradepaardje staan.

In dit op het oog schattig lijkende dorp verandert de gemiddelde mens in een autogek. Je kijkt namelijk overal je ogen uit. We zetten alle ins en outs over het Italiaanse autoparadijs Maranello op een rijtje:

Ferrari-fabriek

Eenmaal neergestreken in de mediterrane sferen van Maranello, kan een bezoek aan de oorsprong van Ferrari niet ontbreken. Hier wordt tussen de zomerse temperaturen en de Italiaanse cultuur gebouwd aan de meesterwerken. Naast de pizza’s en pasta’s, voorzien de Italianen ons van de ontwikkeling van de nieuwste modellen. Wie aan Ferrari denkt, zal verwachten dat deze supercars in een hypermoderne fabriek worden gebouwd. Niets is minder waar. Deze miljoenen op wielen worden met uiterste precisie ontworpen op de locatie waar het ooit allemaal begon.

Maranello, Welkom in <strong>Maranello:</strong> de natte droom van elke Ferrari-liefhebber
Foto: Alessio Montemurro

Ferrari Foriano testcircuit

Verborgen aan het uiteinde van het dorp vind je een uniek stukje motorsport. De gierende motoren, razende PK’s en blitsende kleuren van de nieuwste Ferrari’s moeten natuurlijk wel op de proef worden gesteld. Gelukkig zitten ze op kantoor niet te krap bij kas. Op het eigen Ferrari Foriano testcircuit, nabij de fabriek, rollen de nieuwste bolides namelijk zo het circuit op om ultieme testen te ondergaan.

Helaas is het circuit privéterrein, waardoor alleen medewerkers of klanten hier hun voet op het pedaal mogen trappen. Door de scherpe bochten, het irrigatiesysteem en parcours om de banden te testen, biedt Ferrari altijd waar voor je geld. Een glimp opvangen van het circuit is mogelijk, maar helaas dus geen kans om het baanrecord van Michael Schumacher (2004) te verbreken. De race-held heeft in zijn legendarische Ferrari F1 versie uit 2004 met 0’55,999 de snelste tijd gevestigd.

Scheur door Maranello in een Ferrari

In de wereld van Ferrari wil je natuurlijk zelf ook een stukkie scheuren. Gelukkig is het op verschillende plekken in het dorp mogelijk een Ferrari te huren. Trap die bak maar goed op zijn staart. Wanneer je plankgas door de Italiaanse straten vlamt, zal het een ervaring zijn om nooit te vergeten. Voor een prijskaartje vanaf 100 euro is het mogelijk zelf achter het stuur te kruipen van je droomauto. Van de Ferrari Portofino, Tributo Spider, 488 Pista en 812 Superfast: de prijzen kunnen flink oplopen, maar daarmee de adrenaline ook.

Om geen boze pizzabakkers uit Maranello achter je aan te krijgen: zorg je er wel voor dat je tranquilo doet. Een autoverzekering afsluiten is altijd een goed idee, maar dit is toch net effe iets anders. Een ongeluk zit in een klein hoekje en niemand wil als een pizza calzone dubbelgevouwen achter het stuur belanden. De schade terugbetalen heeft helaas ook een ander prijskaartje dan de pizza.

Maranello, Welkom in <strong>Maranello:</strong> de natte droom van elke Ferrari-liefhebber
Foto: Gab

Het geboortehuis van oprichter Enzo Ferrari

Om een ode te brengen aan het genot wat we vandaag de dag nog steeds ervaren, mag Enzo niet ontbreken. In Maranello zelf, aan de Via Paolo Ferrari 85, vind je het ouderlijk geboortehuis van oprichter Enzo Ferrari. De roots van het merk Ferrari dus. In tegenstelling tot de racemonsters en het museum, stelt deze Italiaanse woning weinig voor. Wil je toch voor de échte totaalbeleving gaan en tot in de wortels van dit miljardenmerk kruipen, is dit stukje cultuur en geschiedenis een plek om niet voorbij te scheuren.

Museo Ferrari Maranello

Maranello is één en al Ferrari. Een complete verzameling van het merk kan dan ook niet ontbreken natuurlijk. In het centrum van het dorp ligt het befaamde Museo Ferrari. Voor een bescheiden bedrag vanaf 24 euro wandel je regelrecht het koninkrijk van het autolandschap binnen. Naast de geschiedenis van het merk, de prijzenkasten en race-simulators, raak je overspoeld met sportwagens. De klassiekers, F1-auto’s en de nieuwste hypercars: je vindt ze hier echt allemaal. Laat die portie levensgeluk maar komen.

Maranello
Foto: Jacopo Fedi

Formule 1 headquarters

Hedendaags is Ferrari zo groots ontwikkeld, dat de term Formule 1 altijd samengaat met het wereldmerk. Waar anders dan in Maranello vind je het hoofdkwartier en de thuisbasis van het Formule 1-team. Nabij de fabriek en het testcircuit valt je oog direct op een gigantisch modern gebouw waar de nodige miljoenen ingepompt zijn. Hier, in het hart van de Ferrari-cultuur, wordt dagelijks gewerkt aan het perfectioneren en testen van de wagens van Charles Leclerc en Carlos Sainz. Helaas is dit verboden terrein voor buitenstaanders.

Niettemin is een bezoekje aan dit F1-paleis een uitgelezen kans om een glimp op te vangen van de racewereld waar de hoogste topsnelheden van de motorsport worden behaald. Bovendien maak je gegarandeerd menig vriend jaloers.

Maranello and more

Als je dacht dat het na Maranello over was met de pret, hebben we goed nieuws voor je. Op steenworp afstand is het ook nog mogelijk het Lamborghini-museum te bezoeken. Niet te hard gooien, want dat wordt een rib uit je lijf. In het nabijgelegen Modena vind je namelijk de fabriek van dit andere vliegensvlugge automerk. Twee vliegen, uhh dromen, in één klap.

Heb jij je volgende vakantiebestemming ook alvast uitgestippeld: Buongiorno Bella Italia!

Maranello, Welkom in <strong>Maranello:</strong> de natte droom van elke Ferrari-liefhebber
Foto: Bigstock
Source:
LEES OOK
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de állermooiste dames van het moment: View this post…
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…