Zo kleed je je als de Peaky Blinders!

Peaky Blinders werd voor het eerst in 2013 uitgezonden en is de serie die ons tegenwoordig volledige weekenden binnenhoudt. Mocht je het afgelopen jaar onder een steen hebben geleefd, volgt hier even een korte samenvatting. Drank, drugs, moord, seks en een stel enorme bazen die een illegaal wedkantoor runnen in Birmingham, vlak na de Eerste Wereldoorlog. Ik zei het toch, kort en bondig. Je moet ‘m wel even kijken, want het is echt een gruwelijk vette serie. Maar hoe krijg je nou de authentieke Peaky Blinders-look, inclusief undercut?

Klik op de afbeeldingen en zie waar soortgelijke producten te koop zijn. Wij hebben het zoekwerk namelijk al gedaan voor je! Wil je gewoon gelijk voor de hele outfit gaan die volledig is gebaseerd op de serie, dat kan, want er is een tailor, genaamd ‘Garrison’ (jup, van de pub uit de serie), die ze verkoopt. Toch raden we aan om er je eigen stijltje tegenaan te gooien en een unieke combo te bedenken.

Dress like a Peaky Blinder

Tweed

Het kernwoord van je outfit is ’tweed’. “Tweed is een grove, wollen stof uit Groot-Brittannië. De stof ontleent zijn naam aan de streek waar het voor het eerst werd geproduceerd, namelijk langs de rivier de Tweed,” aldus Wikipedia. De stof is herkennen aan de weeftechniek, die zeer hecht en dicht is.

Zo’n beetje alle onderdelen van de outfits van de Peaky Blinders zijn van Tweed. Van pet tot pantalon.

Tweed flatcap

Om het makkelijk te maken werken we gewoon van boven naar onder. De flatcap speelt een grote rol in Peaky Blinders en ik denk niet dat er één scene is waar geen van deze jongens in beeld komt. Deze tijdloze accessoire, dat erg populair was begin vorige eeuw, kan een ‘moderne’ outfit verrijken met een vleugje erfgoed. Nu hoor je mij niet zeggen dat je een flatcap op je trainingsbroek en hoodie moet dragen, maar met een een spijkerjack en een chino jeans zul je de platte pet rocken, zonder overdressed te zijn. Daarnaast dus essentieel voor je Peaky Blinders look.

, Zo kleed je je als de Peaky Blinders!

Undercut

Mocht je de flatcap een keer thuis willen laten is het belangrijk dat je haar goed zit. De mannen uit Birmingham hebben een opgeschoren zij- en achterkant, en de rest gaat met een flinke hoeveelheid pommade. Vraag de kapper naar een undercut en hij zal precies weten wat je bedoelt. Maar wil je iets soortgelijks, maar niet zo extreem? Vraag dan naar de moderne pompadour, hier zijn de zij-en achterkant wat minder kort dan bij de undercut. , Zo kleed je je als de Peaky Blinders!

Shirt

Het overhemd met de ronde hals staat centraal in de Peaky Blinders look. Vlak na de Eerste Wereldoorlog was de kraag afneembaar en kon deze op het overhemd worden geknoopt. Tegenwoordig zit de kraag standaard op het overhemd bevestigd en geeft dimensie aan elk pak. De veelal gestreepte shirts van Tommy, Arthur en John, met het speciale opzet kraagje zijn lastig te vinden. Je kan wat Britse outfitters proberen, maar je kan ook gaan voor een moderner gestreept overhemd.

Wil je dat je kraag echt opgemerkt wordt? Dan kun je een stropdas dragen om deze extra aandacht te geven. People will notice.

, Zo kleed je je als de Peaky Blinders!

Overcoat

De lange jas maakt de Peaky Blinders look in één keer helemaal af. Het is een jas die mag worden gezien, pas je outfit dus op je jas aan en niet andersom. Natuurlijk, in de serie past de overcoat perfect bij het pak dat ze aanhebben maar je kunt het ook gewoon casual houden met een effen trui en spijkerbroek. Houd de kleuren rustig omdat felle kleuren niet echt passen bij een nette lange jas.

, Zo kleed je je als de Peaky Blinders!

Tweed suit

Het pronkstuk van je collectie is natuurlijk een driedelig pak, gemaakt van tweed! Grijs, donkerrood, blauw, het maakt niet uit, als het maar tweed is. Én driedelig! Bij de pantalon moet je wel even opletten…

Een echte Peaky Blinder draagt een cropped pantalon waarvan de broekspijpen net boven de enkels stoppen. En nu moet je niet denken dat je daardoor koude voeten zult krijgen, want onder deze broek horen robuuste worker boots. De vouwnaad van de broek zit aan de voorkant en bovenaan zitten plooien.

Het is wel écht Peaky Blinder-stijl om dit zonder das te doen, maar je ziet dat ze hun outfit vaak ook combineren met een mooie vintage (vlinder)das.

, Zo kleed je je als de Peaky Blinders!

Worker boots

De cropped pantalon zou niet compleet zijn met een paar worker boots. Deze schoenen zijn robuust, maar toch elegant, en kunnen op verschillende manieren worden gedragen. De boots matchen met een zwarte spijkerbroek is een makkelijke combo, maar de veelzijdigheid van deze schoenen betekent dat je ze ook onder een slimfit pak kunt dragen. Dit geeft je pak de perfecte balans tussen smart en casual.

, Zo kleed je je als de Peaky Blinders!