De magie van The Shire komt tot leven in de Hobbiton Movie Set

Speciaal voor de fans van Lord of the Rings en The Hobbit series: The Shire bestaat écht! En voor de mensen die denken: ‘Huh, The Shire?’ Voor de Hobbits is The Shire hun thuisbasis, eigenlijk hun permanente woonplek want een echte Hobbit verlaat The Shire nooit! Daarom was het zo uniek dat Frodo op avontuur ging en terecht kwam in Hobbiton.

The Shire, De magie van The Shire komt tot leven in de Hobbiton Movie Set

The Shire, De magie van The Shire komt tot leven in de Hobbiton Movie SetThe Shire locatie

Maar waar ligt de Hobbiton dan precies? Het bevindt zich midden tussen de prachtige Nieuw-Zeelandse groene heuvels bij Matamata, in het hart van de regio Waikato. Als het niet op de borden stond aangegeven was je er zo voorbij gereden met de auto, want deze hele regio ziet eruit als de plek waar de Hobbiton zich bevindt. Uren lang zie je niets anders dan groene heuvels, koeien en schapen. Toen Sir Peter Jackson – de director van de films –  in 1988 met een helikopter deze omgeving verkende, viel zijn oog op de huidige plek van de Hobbiton. Eenmaal geland was de keuze snel gemaakt. Het plek voldeed aan alle factoren die belangrijk waren bij het kiezen van de locatie. Het was toen ver weg van de bewoonde wereld, geen wegen en geen elektriciteit draden/palen. De andere waren het landschap zelf. De heuvelrug – waar Bilbo’s huis zou komen – met uitzicht op de ‘Party Tree’ en het meertje.

The Shire, De magie van The Shire komt tot leven in de Hobbiton Movie Set The Shire

Uniek

Het duurde negen maanden om deze filmlocatie te bouwen. Na het filmen van The Lord of the Rings films werd het grotendeels afgebroken. Maar toen Sir Peter Jackson in 2009 terugkeerde om het verhaal van The Hobbit te verfilmen werd de hele filmlocatie opnieuw opgebouwd. Dit keer hadden ze het idee om het niet af te breken, maar open te stellen voor publiek. Bijna nergens in de wereld vind je filmlocaties terug in deze staat. Het is allemaal net écht en als je er rondloopt heb je echt het gevoel dat je Gandalf zo kan tegen komen. Ook de levensechte ‘props’ zijn allemaal nog tot in detail aanwezig, wat het echt een unieke ervaring maakt

Hoe te bezoeken?

Helaas mag je niet zelf op avontuur door The Shire, dus boek je een tour door de movie set. Het voordeel is dat je veel hoort over de geschiedenis van de plek en hoe alles tot stand is gekomen. Het nadeel is dat het soms erg druk is. Er zijn groepen voor én achter je, daarom heb je niet heel lang de tijd om op één plek te blijven. In totaal duurt de tour twee uur en eindigt deze in de ‘Green Dragon Inn’, of simpeler gezegd: de kroeg. Een tour kost 84 Nieuw Zeelandse dollar.

Wil je meer zien van The Shire, check dan de eerste helft van deze video: