Bruikbare tips om betere vakantiekiekjes te schieten

Je bent op vakantie en wil een aantal toffe dingen vastleggen op de gevoelige plaat. Dat begrijpen wij maar al te goed! Maar hoe neem je nou de perfecte vakantiekiekjes? Wij helpen je met tips van de absolute koning van de reisfotografie: Graeme Green. Deze Britse fotograaf reist al 15 jaar lang naar alle uithoeken op deze planeet. Onderweg legt hij zijn avonturen vast op de gevoelige plaat en levert onder andere aan de BBC en National Geographic.

Vakantiekiekjes; ’s ochtends, ’s avonds of midden op de dag?

Het maakt wel degelijk uit op welk tijdstip van de dag jij je foto neemt! De beste tijden voor foto’s zijn vooral ’s ochtends en in de avond. Als je op deze tijden foto’s maakt, krijg je zachte en kleur verbeterende foto’s. Wanneer je midden op de dag aan de slag gaat met je fotocamera, krijg je vaak foto’s die overspoeld worden met witte tonen. De kleuren komen dan een stuk minder mooi uit.

Het tijdstip is niet alleen belangrijk voor licht. Gedurende de dag verandert er enorm veel in de stad of in de natuur. Zo is er in de avond veel meer leven op straat en zijn dieren voornamelijk in de ochtend te zien.

Vakantiekiekjes, Bruikbare tips om betere vakantiekiekjes te schieten
Credits: Johannes Plenio

Portretfoto’s

Of je nu een selfie maakt op het strand, of er even goed voor gaat zitten, portretfoto’s zijn best tricky. De belangrijkste tip die wij je kunnen geven, is dat je vooral op je gemak moet zijn. Wanneer je oncomfortabel zit of jezelf een beetje awkward voelt, zie je dat terug op de foto. Het is belangrijk om even een momentje te nemen, ook al is het maar een paar seconden.

Spontane foto’s zijn vaak de beste! Ben daarom niet bang om op verschillende momenten een paar kiekjes te nemen terwijl iemand dat niet verwacht.

Vakantiekiekjes, Bruikbare tips om betere vakantiekiekjes te schieten
Credits: Ricardo Alfaro

Gebruik je camera niet op ‘auto’ modus

Leer je camera kennen, ga er niet vanuit dat de camera automatisch de allerbeste foto’s maakt. Sluitersnelheid, lichtgevoeligheid van de sensoren en het diafragma zijn erg belangrijk. En laat het nou net zo zijn dat deze niet altijd goed staan afgesteld voor de foto die jij wil maken. Wanneer je begrijpt hoe deze systemen samen werken, heb je totale controle over je camera. Zo maak jij de blits met je vakantiekiekjes.

Vakantiekiekjes, Bruikbare tips om betere vakantiekiekjes te schieten
Credits: Jakob Owens

Bewerk je foto’s niet te veel

Bijna elke foto op internet of in magazines heeft wel enige vorm van bewerking gehad. Meestal gebruiken fotografen Lightroom of Photoshop om foto’s te bewerken. Zwaar bewerkte foto’s gaan je misschien veel likes op Instagram opleveren, maar een kenner zal niet onder de indruk raken. Als je jouw foto’s echt wil laten shinen, laat ze dan in hun natural beauty. Wil je toch een beetje bewerken, gebruik dan subtiele aanpassingen. Ga niet voor extreme saturatie of belichting, dan zien je foto’s er meteen nep uit.

Vakantiekiekjes, Bruikbare tips om betere vakantiekiekjes te schieten
Credits: Nik Macmillan
LEES OOK
De beste zwart-witfotografen (met foto’s)
Sinds ons gesprek in MANIFY Magazine #2 met vakman Christian van Duuren, vult onze tijdlijn op Instagram zich met klassieke zwart-witfoto’s. Wij zijn namelijk volledig om, amigo.…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…