Spotify en OpenAI gaan automatisch podcasts vertalen

CREDITS: Fรกbio Alves | Unsplash

Tijdens een ritje in de auto hebben we eigenlijk standaard een podcast op Spotify aanstaan. Helaas rijden we zoveel op de weg, dat we alle interessante podcasts eigenlijk al hebben uitgespeeld.

En omdat één keer luisteren wat ons betreft meer dan genoeg is, zijn we heel blij met de aankondiging van Spotify en OpenAI.

Elke podcast te begrijpen op Spotify

Opeens hebben we namelijk de mogelijkheid om te luisteren naar podcasts in talen die we voor geen meter begrijpen. Via de functie van OpenAI’s stemhulpmiddel Whisper, wordt elke taal namelijk automatisch vertaald. Samen met Spotify hebben zij een verbeterde versie ontwikkeld, die in staat is om de stemmen van de hosts van een podcasts na te bootsen en een podcast dus naar je moedertaal te vertalen.

Spotify, <strong>Spotify en OpenAI</strong> gaan automatisch podcasts vertalen
Foto: Cedrik Wesche | Unsplash

Iedereen kan nu podcasts luisteren

Goed, wij spreken als wereldreizigers in hart en nieren best een woordje Spaans, maar dat gaat niet heel veel verder dan ‘la cuenta por favor‘. Via de nieuwe functie van Spotify krijgen wij dus de mogelijkheid om onze kennis van andere culturen nóg verder uit te breiden. “Door de stem van de maker zelf te evenaren, krijgen luisteraars over de hele wereld de mogelijkheid om nieuwe podcasts te ontdekken en zich te laten inspireren.” Aldus Ziad Sultan, ‘vice president of personalization’ van Spotify.

Spotify brengt snel uitbreidingen naar meer talen

Zo ver is het momenteel helaas nog niet. Op het moment van schrijven kan de tool namelijk alleen Engelse afleveringen naar het Spaans vertalen, terwijl wij het juist graag andersom zien. In de toekomst gebeurt dat wel: Spotify is de komende weken al van plan om de functies uit te breiden en voegt dan ook Frans en Duits toe aan de functie van OpenAI. Met de podcast van Lex Fridman krijg je alvast een beeld van hoe de nieuwe functie precies werkt: