Kunnen we te ver gaan met Artificial Intelligence?

CREDITS: Possessed Photography | Unsplash

Artificial Intelligence heeft het potentieel om verschillende industrieën te revolutioneren en heeft wereldwijd veel fans. De ontwikkeling van Artificial Intelligence staat echter nog in de kinderschoenen en kan gevaarlijke gebreken vertonen.

Wanneer gaan we te ver met Artificial Intelligence

Leuke intro hè? Bedank Smodin, de Ai-textgenerator, maar. Wij hebben namelijk niks geschreven of aangepast. Zoals je ziet zijn de mogelijkheden ondertussen bijna oneindig: Ai-technologie kan fungeren als copiloot, dokter, chefkok en tegenwoordig kunnen ze dus ook nog artikelen – of in ieder geval introducties – schrijven. Het houdt maar niet op. Zijn wij stiekem best fan van, want het maakt onze job een stuk makkelijker. Of nouja, misschien wel overbodig. Want waar houdt het op? Kunnen we misschien té ver gaan met Ai-ontwikkeling? Wij zoeken het voor je uit.

Artificial Intelligence, Kunnen we te ver gaan met <strong>Artificial Intelligence?</strong>
Foto: Possessed Photography | Unsplash

Wat is Artificial Intelligence?

Laten we allereerst maar even op een rijtje krijgen wat Artificial intelligence a.k.a. kunstmatige intelligentie nou eigenlijk is. Misschien denk je aan vliegende auto’s of robotmeisjes die ons met een jetpack lunch brengen, maar het is in principe een stuk simpeler dan dat. Kunstmatige intelligentie is simpelweg het nabootsen van het menselijk brein binnen systemen zoals computers. Dus wanneer jij tegen je Google Home schreeuwt dat de lampen in de badkamer aanmoeten, ben je onbewust al bezig met Ai-technologie. En dat is dan ook heel het punt van Ai-technologie: het is zo ontworpen dat je eigenlijk niet doorhebt dat een machine je werk aan het doen is. Met kleine dingetjes zoals je lamp in de badkamer aandoen is dat heel chill, maar het is minder chill als Ai alles kan wat jij kan. En het dan ook nog eens beter doet.

Artificial Intelligence, Kunnen we te ver gaan met <strong>Artificial Intelligence?</strong>
Foto: Markus Winkler | Unsplash

De gevaren van Artificial Intelligence en voorbeelden ervan

Want dat is exact wat er gaat gebeuren. Ai wordt namelijk alsmaar intelligenter, en een stuk minder menselijk. In Texas is bijvoorbeeld in december de eerste McDonalds geopend zonder menselijke assistentie. Alles is door middel van robotten geautomatiseerd. Wanneer dit een succes is, zullen enorm veel medewerkers van de McDonalds hun baan verliezen aan robots die het efficiënter uitvoeren. Als aanvulling daarop geeft een studie van de Universiteit van Oxford aan dat bijna alle banen waar je geen sociale vaardigheden voor nodig hebt, zullen verdwijnen. En volgens een rapport van The Institute for the Future resulteert deze ontwikkeling in het feit dat 85% van de banen die er in 2030 zijn, nog niet eens bestaan. Daarnaast zijn er nog wel meer voorbeelden die aantonen dat we moeten oppassen met Ai-technologie:

  • Voorspellen van criminaliteit

Een zo’n voorbeeld werd in 2020 aangekondigd. Toen gaven onderzoekers van de Universiteit van Harrisburg aan dat ze een software hadden ontwikkeld die kon voorspellen wie er een crimineel zou worden, en wie niet. De software kon op basis van een foto met een nauwkeurigheid van 80% voorspellen of de persoon in kwestie zou afdwalen naar het criminele circuit. 2425 deskundigen schreven als gevolg een brief waarin ze ervoor pleitte om het onderzoek niet te laten publiceren, omdat het schade kon aanbrengen aan de maatschappij.

  • Deepfake technologie

Nog zoiets waarvan je op voorhand denkt dat het echt een dik idee is: deepfake technologie. Het concept is simpelweg gemaakt voor gebruikers die hun favoriete persoon in een video willen zien verschijnen, maar al snel nam deze technologie een duistere afslag: Deeptrace meldde in 2019 namelijk dat 96%(!) van de deepfakes bestonden uit expliciete content, oftewel porno. Want ja, gebruikers hoeven alleen maar een foto van de dame of heer die ze willen zien te uploaden en voilà: deepfake doet de rest.

  • “I will destroy humans”

In 2016 was er een doorbraak binnen de Ai-technologie: Hanson Robotics was al jaren bezig met de ontwikkeling van een ‘humanoïde robot’ en eindelijk was het zover: Sophia werd op de SXSW-conferentie aan het publiek getoond. Ze werd getraind door middel van machine learning-algoritmes zoals de GPT3-technologie en gaf ook verschillende interviews. Tijdens haar eerste publieke optreden vroeg CEO David Handson aan haar of ze de mensheid wilde vernietigen. Haar antwoord? “OK. I will destroy humans.” Chill, nu zitten we daarmee opgescheept.

Leren te leven met deze technologie

Oké, goed. We doen nu misschien wel héél negatief over Ai-technologie. We zijn gewoon nog een beetje jaloers op Smodin en zijn fantastische introductie. Uiteindelijk is Artificial Intelligence een ontwikkeling van jewelste, die we best mogen verwelkomen binnen onze maatschappij. Sterker nog, we moeten eigenlijk wel. Het gaat er alleen om dat we niet te naïef zijn en duidelijke regels opstellen om de menselijkheid te handhaven. Daarvoor moeten we eerst dingen ondervinden – bijvoorbeeld met de deepfake technologie – om erachter te komen wat goed en wat fout is. Door te blijven testen kom je erachter wat er wel binnen de samenleving past, en wat er niet binnen de samenleving past.

Artificial Intelligence, Kunnen we te ver gaan met <strong>Artificial Intelligence?</strong>
Foto: Possessed Photography | Unsplash
Source:
Possessed Photography | Unsplash
LEES OOK
MANIFY Christmas Gift Guide
MANIFY Christmas Gift Guide
X-mas. Een mooie tijd, máár: de voorbereidingen kunnen nog weleens een dingetje zijn. Kerstdinerstress, outfits samenstellen én een gift verzinnen. Over dat laatste zijn hele films geschreven (check…
Home-upgrades waar je u tegen zegt
Home-upgrades waar je u tegen zegt
Stilstaand water gaat stinken. Als je lang in jouw appartement, huis of penthouse bivakkeert, ben je soms toe aan vernieuwing. Verhuizen kan dan een oplossing zijn, maar…
Weekend Desires #364
Weekend Desires #364
335. Daar zijn alweer aanbeland qua Weekend Desires-frequentie. En: het is nog steeds zo fijn als de eerste keer, toch? View this post on Instagram A post…
Hier is de ultieme Architecture Watchlist
Hier is de ultieme Architecture Watchlist
Onze liefde voor architectuur reikt ver. Dat delen vaak: van mooie Stories tijdens onze trip tot architectonische hoogtepunten via ons platform. Die hartstocht is niet aan komen…