Instagram gaat stoppen met tellen van likes: “Het is geen wedstrijd”

CREDITS: Charles | Unsplash

Er is paniek, chaos, onrust en verbijstering in de wereld. Jarenlang heb jij een lijst van trouwe volgers op Instagram bij elkaar gesprokkeld in de hoop dat zij al je pareltjes liken. Hoewel een klein deel van je volgers ook werkelijk op het hartje drukte, gaven de resterende likes op Instagram je wel een goed gevoel. Een blijk van waardering van mensen uit je omgeving, waar stiekem een veel te groot deel van je zelfvertrouwen op is gebaseerd.

Oké, hopelijk is het bovenstaande een beetje overdreven. Zo niet, dan heb je ein problem. Grote kans dat er een eind komt aan het binnen hengelen van zo veel mogelijk likes op Instagram…

Instagram stopt met openbaar tellen van likes

Momenteel is Instagram bezig met een test waarbij zij het aantal likes en videoweergaven verbergen. De test is tot nu toe alleen doorgevoerd naar Australië, Canada, Japan, Ierland, Italië, Brazilië en Nieuw-Zeeland. Reden van de test: de sociale druk op gebruikers verminderen. “Het is namelijk geen populariteitswedstrijd.” Op die manier komt de focus meer te liggen op het vertellen van een verhaal in plaats van de competitie om zoveel mogelijk likes te bemachtigen. Geen gek idee, zou je zeggen!

Zelf zal je jouw eigen binnen geharkte likes wel kunnen zien, maar anderen kunnen dit niet zien. Logischerwijs kan jij dus ook niet meer zien hoe goed een foto scoort van de personen die jij volgt. Wat nu als The Gram helemaal jouw leven is en je er grof geld mee verdient? Geen paniek. Het heeft namelijk nul invloed op inkomsten, zeggen ze. Opluchting voor jou, ouwe influencer!

Wij vragen ons wel af of het niet laten zien van likes en videoweergaven demotiveert om iets te liken, maar dat zal uit de tests blijken.

De resultaten zullen bepalen oft het social media platform deze vernieuwing wereldwijd gaat doorvoeren. De komende tijd is het dus nog even genieten van de grotere hoeveelheid likes dan je grootste concurrent. Het kan immers zomaar zijn afgelopen.

likes op Instagram
Foto: Jakob Owens