Gewoon in NL: de iconische celebrityfotografie van Terry O’Neill

CREDITS: Terry O'Neill / Iconic Images

Terry O’Neill. De Briste celebrityfotograaf die de afgelopen 60 jaar zo’n beetje ie-de-reen met impact heeft vastgelegd met zijn lens.

En je kunt nu zijn werk gewoon in Nederland aanschouwen.

Expositie FAMOUS by Terry O’Neill in Maastricht

In het Fotomusuem aan het Vrijthof in Maastricht vind je de expositie FAMOUS by Terry O’Neill. In de expositie krijg je meer dan 125 portretten van internationale muzieklegendes, filmsterren en mode-iconen te zien. Allemaal door Terry O’Neill vastgelegd en met name de jaren ’60 en ’70 zijn goed vertegenwoordigd. Naast  exclusieve colourised editions ligt de focus op klassieke zwart-witfotografie. Dit kun je nog tot 10 september ervaren in het zuiden van ons land.

Terry O'Neill
Ursula Andress by Terry O’Neill

De menselijke kan van celebs

O’Neill staat bekend om de menselijke kant die hij liet zien van de celebs. Dat was mogelijk omdat hij met heel veel sterren ook een persoonlijke band had. Daardoor heeft hij een lijst gecreëerd die haast niet meer te evenaren is. Hij schoot van foto’s van The Beatles, The Rolling Stones, David Bowie en Elton John in hun beginjaren, portretten van Frank Sinatra, Brigitte Bardot en Faye Dunaway behoren tot zijn bekendste foto’s en zijn James Bond-liefde werd bevestigd door shoots met Roger Moore en Sean Connery.

 Terry O'Neill
Rolling Stones-zanger Mick Jagger by Terry O’Neill

Thema’s film, muziek en mode

De man die in ’58 al begon met fotografie werd een ware pionier op het gebied van celebrityfotografie. Hij wekte voor de grootste jongens van de industrie, zoals The Sunday Times, Newsweek, TIME, Vanity Fair en Vogue. Mede daardoor heeft hij vooral in de thema’s film, muziek en mode een oeuvre ontwikkeld waar je u tegen zegt.

Rondom die thema’s is de expositie FAMOUS ook gebouwd. Door de karakteristieke stijlkamers en kabinetten van het monumentale museum in een decor die zijn werk laat zien hoe het bedoeld is. In Maastricht vind je een Diva-salon, Glamour-room, James Bond-room en een ruimte gewijd aan de extravagante interieurs van sterren. Hier vind je alle info over de expositie.