Surfen | Manify Interests #40

CREDITS: Joseph Greve
[powerkit_alert type=white] Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Surfen.

Vorige keer: Fitness[/powerkit_alert]

Veel mannen dromen ervan, maar weinig die het uiteindelijk daadwerkelijk proberen. I’m talking surfing. Een golf pakken met een surfboard geeft een geweldig gevoel van vrijheid en brengt je dichter bij de natuur. Heeft het je interesse gewekt? Vandaag lees je alles wat je moet weten voordat je met je plank het water in kan rennen.

De geschiedenis van surfen

Naar alle waarschijnlijkheid is surfen duizenden jaren geleden ontstaan in Polynesië en door de Polynesiërs meegenomen naar Hawaï. Surfen was hier niet alleen een sport, maar een belangrijk onderdeel van hun cultuur, waarbij het surfen tot een van de hoogste vormen van kunst werd gezien.

De Britse Navigator Samuel Wallis en botanicus Joseph Banks waren de eerste Europeanen die de sport beschreven, tijdens hun bezoeken aan Tahiti en in het geval van Banks ook aan Hawaï.

De surfsport waaide in 1885 over naar Californië, toen drie Hawaïaanse prinsen tijdens hun studie besloten om aan de kust te gaan surfen. De mensen wisten niet wat ze zagen en al snel wilde iedereen ‘over water lopen’, zoals surfen toen werd beschreven.

Surfcultuur

In de loop van de tijd is er rondom surfen een eigen cultuur ontstaan met een eigen taalgebruik, mode en symbolen die ook weer overgenomen zijn door niet-surfers, zoals de ‘shaka‘. De cultuur is volledig gebaseerd op de oceaan, waarbij het voor sommige draait om een recreatieve activiteit en voor anderen het de centrale focus van hun leven is.

In 1959 werd met Gidget de eerste echte surf-film gepubliceerd. Deze film had een zeer belangrijke bijdrage aan de popularisering van de surfsport. Hiermee groeide de surfcultuur in feite in een klap uit van underground culture tot mainstream lifestyle. In de jaren na Gidget begon de surfcultuur steeds serieuzere vormen aan te nemen. Bands als the Beach Boys en the Surfaris inspireerden hun muziek zo goed als volledig op de surfcultuur van Californië, terwijl geen van hun ooit op een surfboard gestaan heeft.

Hierna groeide de surfscene uit tot een echte lifestyle, waarin surfen, kleding, muziek, film en taalgebruik samenkwamen. Dit ontging de zakenwereld uiteraard niet en inmiddels is de surfscene een miljardenindustrie.

Het moderne surfen

Surfen blijft zich ontwikkelen en waar vroeger gebruik werd gemaakt van massieve borden van balsahout, zijn ze tegenwoordig van polyurethaan of plystyreenschuim met een glasvezeldoek en kunstharslaag als coating. Moderne technieken hebben het ook mogelijk gemaakt om kleine, stabielere en wendbaardere borden te ontwikkelen waardoor het voor beginners makkelijker is om te starten.

De strandwacht George Freeth, die oorspronkelijk uit Hawaii komt, wordt gezien als de grondlegger van het moderne surfen.

surfen-4
Credits: Blake Hunter

Surfstijlen

Er zijn verschillende manieren van surfen, waarbij er verschillende surfplanken worden onderscheiden.

  • Shortboard – dit zijn wendbare surfplanken, tussen de 1,8 en 2,1 meter en hebben meestal 3 vinnen.
  • Skimboard – dit zijn kleine surfplanken zonder vin, speciaal voor in de branding
  • Funboard – hiermee worden surfplanken van gemiddelde grootte bedoeld. Er zijn veel verschillende maten en afmetingen waarmee snelheid, stabiliteit en wendbaarheid kan verschillen naar eigen voorkeuren.
  • Longboard – deze zijn voor een wat andere technische vorm van surfen op een bord va ca. 3 meter lengte. Een langer bord is bijvoorbeeld een stuk minder wendbaar.

Bij de uitrusting van een surfboard hoort ook een zogenaamde leash. Dit is een koord wat ervoor zorgt dat je met je enkel aan het bord vast blijft zitten als je valt. Dit voorkomt verloren borden, schade en maakt dat je snel een drijvend object hebt als je valt.

Verder zijn er wetsuits, zeker voor in koud water, en zijn er nog mogelijkheden om je surfboard te voorzien van een zogenaamde tailpad voor meer grip acherop het bord. Als het warmer is raden we je toch aan om vooral in het begin nog een shirt te dragen, die eelt op je tepels komt vanzelf wel.

Leren surfen

Surfen lijkt op het eerste gezicht misschien heel moeilijk en onmogelijk om te leren. Je moet fit zijn, balans hebben en ook een aardig potje kunnen zwemmen. Toch zijn er genoeg plekken in Europa waar je kennis kunt maken met en het surfen en op bescheiden golven de technieken kunt leren om vanaf het peddelen te gaan staan en je eerste golf te pakken.

In Nederland zijn de golven misschien niet altijd fraai, maar ze zijn wel compact, waardoor de Noordzee ideaal is om te leren surfen. In Frankrijk, Spanje en Portugal heb je tal van surfscholen waar je jouw eerste meters kunt maken in een stuk fraaiere omgeving. Verwacht niet dat je een paar dagen kunt surfen en een coole surfdude bent, het blijft lastig. Maar laat het je niet afschrikken, het moment dat je jouw eerste golf pakt vergeet je nooit meer en met voldoende doorzettingsvermogen leer je het vanzelf.

Golven leren kennen

Kennis over golven is erg belangrijk om te bepalen waar en wanneer je het beste kan surfen en bijvoorbeeld welk materiaal het best geschikt is.

Golven worden voor een groot gedeelte geproduceerd door wind. De stormen die op een oceaan woeden blazen als het ware rimpels op het oppervlak. Hoe hoger deze rimpels worden, hoe meer grip de wind op de golf krijgt waardoor deze alleen maar zal groeien.

Golven die een langere periode over de oceaan reizen formeren zich tot sets. Dit betekent dat meerdere golven vlak achter elkaar bij de kust aankomen. De golven binnen een set komen snel achter elkaar aan op het strand, met daarbij tussenpozen tot de volgende set het strand oprollen. Golven die de kust naderen worden hoger door de wind, totdat deze breken doordat de bodem aan de kust de golf afremt en slaat de bovenkant over de onderkant.

Een groot gedeelte van het surfen ben je aan het peddelen. Door de zee te lezen kan je veel kracht besparen die je nodig hebt voor het werkelijke surfen. Je doel is om voorbij de break te komen. Bedenk dat het water altijd de weg van de minste weerstand kiest. Kijk goed waar de golven niet breken, hier is meer weerstand en wordt het water weer terug afgevoerd naar de zee. We noemen dit the channel. Hier paddel je dus met de stroming mee tot je achterin bent. Hier kan je rustig wachten op de juiste golf.

Gedragsregels

Voordat je het water gaat is het belangrijke dat je jezelf aan een aantal regels houdt. Er bestaat een universele surf etiquette die overal ter wereld geldt. De belangrijkste reden is dat hiermee potentiële gevaren worden voorkomen en dat niet iedereen lukraak over elkaars schedel surft. Omdat surfen steeds populairder wordt, groeit het aantal mensen op het water snel.

Als je als beginnend surfer het water opgaat, houd je dan aan de volgende 7 regels:

1. Right of way

De surfer die zich het dichts bij de brekende golf bevindt heeft ‘right of way’. Deze boy of girl heeft recht om deze golf te pakken en andere surfers moeten dus plaats maken voor deze persoon.

2. Don’t drop in

Deze regel hangt samen met de regel hierboven en is waarschijnlijk de allerbelangrijkste regel van de surfsport. Wanneer een surfer ‘right of way’ heeft verdiend en dus op het punt staat om een golf te pakken, je niet in zijn of haar lijn dezelfde golf gaat pakken. Op deze manier kunnen er routes geblokkeerd worden en kan leiden tot gevaarlijke botsingen.

3. Paddle rules

Voordat je een golf kunt pakken dien je hier naartoe te peddelen. Belangrijk is dat je niet recht door de line-up waar mensen aan het surfen zijn peddelt. Er bestaat zoiets als ’the channel’ waar golven niet breken en waar weinig of geen surfers zijn.

4. Don’t ditch your board

Surfboards zijn vrij zwaar en meestal hard en die wil je dus niet tegen iemand aan laten komen. Het kan natuurlijk voorkomen dat je van je surfboard valt of springt, maar je dient er dan te allen tijden voor te zorgen dat je deze zo goed mogelijk bij je houdt. Vandaar dat de meeste surfers ook een ‘leech’ gebruiken, een koord dat het surfboard met je enkel verbind.

5. Don’t snake

‘Snaking; betekent dat je al surfer stiekem ‘right of way’ probeert te verkrijgen. In de surfscene absoluut not done. Je dient gewoon netjes op je beurt te wachten, iedereen komt uiteindelijk aan de beurt.

6. Beginners, don’t paddle out to the middle of a packed line-up

Iedereen heeft surfen ooit moeten leren, maar zorgt dat je als beginner geen ervaren surfers in de weg zit. Hoe goed je intenties ook zijn, ervaren surfers zitten er niet op te wachten om constant beginnelingen te moeten ontwijken terwijl ze op een golf zitten waar ze misschien al 30 minuten op zitten te wachten.

7. Respect the beach

Deze regel heeft niet direct te maken met surfen zelf, maar is van groot belang voor de community. Je hoeft maar één ding te onthouden: laat geen rotzooi achter op het strand. En mocht er troep op het strand liggen dat door iemand anders is achtergelaten, neem het mee en gooi het in de prullenbak.

surfen-1
Credits: Guy Kawasaki
LEES OOK
Pinterest Drop #69: classic Lamborghinis
Pinterest Drop #69: classic Lamborghinis
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Weekend Desires #358
Weekend Desires #358
Er staat weer een heerlijk weekend voor de deur. Vier het met onze WD. View this post on Instagram A post shared by Rafael Moura (@rafael_moura) View…