Waar je op moet letten bij het uitkiezen van een keuken

Bij het kopen van een huis komen eindeloos veel keuzes kijken. En veel van deze keuzes zullen een kwestie van smaak zijn, maar er zijn ook dingen die aankomen op comfort en kennis. Het uitkiezen van een keuken is een combinatie van al deze factoren. Als je lange tijd in een huis gaat wonen, zul je waarschijnlijk veel tijd doorbrengen in de keuken. Er zijn dan ook een aantal dingen die je zeker niet moet vergeten wanneer het aankomt op het kiezen van de juiste keuken voor jou. Wij hebben de belangrijkste op een rijtje gezet.

Tips bij het uitkiezen van een keuken

1. Houd rekening met het ‘keukendriehoek’

De keukendriehoek is de driehoek tussen het fornuis, de koelkast en de gootsteen. Wanneer je bezig bent in de keuken, zal binnen deze driehoek de meeste activiteit plaatsvinden. Bij het uitkiezen van de juiste inrichting, moet je er rekening mee houden dat je tussen deze drie plekken genoeg ruimte hebt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ‘benen’ van deze driehoek minimaal drie meter van elkaar afliggen, en maximaal zeven meter.

Daarnaast moet je goed letten op de hoogtes van de spullen die je in je keuken zet. De meeste keukenkastjes moeten goed bereikbaar zijn, lampen mogen niet te laag hangen (je wil niet elke keer je hoofd stoten) en het keukenblad moet lang en diep genoeg zijn. Het is namelijk handig als je voldoende ruimte hebt om je eten te bereiden, en niet hoeft te lopen klooien op één vierkante meter.

2. De opstelling

Afhankelijk van de ruimte waarin je de keuken gaat plaatsen, moet je kiezen voor de opstelling. Het is belangrijk om hier goed over na te denken, een prettige opstelling betekent een prettige keukenervaring. Als je echter een verkeerde keuze maakt, kan dit jaren aan ergernis opleveren.  De onderstaande vormen zijn de meestvoorkomende.

  • I-vorm: Bij een I-vormige keuken liggen alle elementen van de keukendriehoek in één lijn. Vaak zie je deze keukens bij kleinere ruimtes.
  • L-vorm: Hierbij vormt de keukendriehoek ook daadwerkelijk een driehoek. Deze opstelling is één van de meest voorkomende, de keuken bestaat dan uit een hoek.
  • U-vorm: bij de U vorm loopt het keukenblad de ruimte rond in een soort U-vorm.
  • Parallel: Hier liggen de keukenbladen tegenover elkaar. Bij deze vorm is het dus belangrijk dat de keukendriehoek tactisch tegenover elkaar ligt, vooral als er een tafel in het midden moet komen.
  • Kookeiland: Bij een kookeiland bevindt vaak één van de drie elementen van de keukendriehoek zich in het kookeiland. Hier is overigens een grotere ruimte voor nodig. Belangrijk is dan ook dat dit element aan de kant van de rest van de keuken zit, zodat je er niet de hele tijd omheen moet lopen om bij de gootsteen te komen. Het kookeiland uitkiezen is een vak apart. Je moet hierbij de juiste plaatsing kiezen, ervoor zorgen dat hij goed in de ruimte past (dus niet te groot en niet te klein) en géén keukeneiland plaatsen in een keuken die kleiner is dan twee bij vier meter.

3. Vraag advies

Je kunt wel denken dat je het allemaal zelf kunt regelen, maar meestal is dit niet het geval. Het is dus belangrijk dat je vóór je bepaalde keuzes maakt, advies vraagt bij een professional die verstand heeft van keukens. Doe je dit niet, loop je risico dat je er achteraf achter komt dat bepaalde zaken niet kloppen. Dat lades niet goed open en dicht gaan, of dat je ruimtes overhoudt. Voornamelijk bij het plaatsen van keukens is het belangrijk dat je er dus iemand bij betrekt die er verstand van heeft.

Foto: Alicante Mediterranean Homes

4. Smaken veranderen

Je kunt wel een hele toffe unieke keuken uitkiezen, of een trendy kleur met kekke tegeltjes, maar trends en smaken veranderen. Zorg er dus voor dat je een design kiest dat enigszins mee kan met de tijd. Het is een behoorlijke investering, dus je moet voorkomen dat het een ontwerp is dat je in de loop des tijds ‘beu’ wordt. Dit kun je doen door te kiezen voor neutrale kleuren, mooie materialen en het geheel niet te druk te maken.

5. Opslagruimte

Een erg belangrijk aspect in iedere keuken is voldoende opslagruimte. Als je inzicht wil verkrijgen in hoeveel opslagruimte je ongeveer nodig hebt, kun je alle spullen in je keuken eens uitstallen over de vloer. Grote kans dat je ervan schrikt hoeveel er verstopt zit. Je wil bijvoorbeeld niet al je apparatuur op het keukenblad hebben staan, of uitpuilende keukenkastjes. Houdt hier rekening mee: zorg dat er voldoende ruimte is om al je spullen kwijt te kunnen.

6. Technische aspecten

Denk goed na bij het uitkiezen van apparatuur. Ga je voor een gas fornuis, of een inductieplaat? Beide hebben hun voordelen, zo is een inductie bijvoorbeeld een stuk makkelijker schoon te maken. Bij het uitkiezen van de gootsteen moet je weer nadenken over de diepte van de wasbak en het type kraan. Ook de koelkast en oven zijn belangrijk. Kies voor een koelkast met voldoende ruimte. Een ingebouwde koelkast in de keuken kan er wat netter uitzien, hetzelfde geldt voor een oven. Echter moet je er hier wel weer vanuit gaan dat ze lastiger te vervangen zijn wanneer er iets kapot gaat.

Ook licht is belangrijk, veel mensen maken de fout dat ze de keuken niet goed genoeg verlichten. Er is niets zo vervelend als staan te koken in schemerlicht. Zorg dus dat je voldoende lichten hebt, ook één boven het fornuis. Tot slot is het belangrijk om te zorgen dat je fatsoenlijke ventilatie hebt, je wil niet dat de keuken compleet blank komt te staan wanneer je staat te koken. Qua keukenblad is het vaak even zoeken naar welk materiaal het best bij je past. Let hier overigens op de duurzaamheid van het materiaal: het ene materiaal krijgt sneller krassen en takelt sneller af dan het andere. Het ene is ook besmettelijker dan het andere, daarop zie je letterlijk iedere vette vinger. Allemaal zaken om in je achterhoofd te houden!

Foto: Jason Briscoe
Total
14
Share