Oude woonboerderij in Brabant omgetoverd tot luxe optrekje

CREDITS: Van Os Architecten

Van bouwval tot droomhuis: deze woonboerderij in het Brabantse dorp Sprundel valt zeker onder de categorie. Toen de eigenaren de vervallen boerderij in 2013 kochten, ging voor hen een droom in vervulling: het opknappen van een oude boerderij. Natuurlijk konden zij dit niet helemaal zelf en schakelde ze voor het ontwerp architect Joep van Os in. Naar de wensen van de eigenaren maakte hij van de vervallen ark een lichte woonboerderij met behoud van de authentieke elementen.

Spectaculaire make-over van woonboerderij in Sprundel

Eén van de grootste wensen van de nieuwe bewoners was het creëren van licht. Door de kleine ramen in de originele boerderij kwam nauwelijks licht naar binnen wat het een erg donkere bedoeling maakte. Ook was er nauwelijks uitzicht op de omgeving. Er werd besloten om de gevel open te breken en hoge puien te plaatsen. Hierdoor kan er nu optimaal van het zonlicht en de omgeving genoten worden.

Een ander belangrijk aspect voor de bewoners was om zoveel mogelijk van de originele boerderij te behouden. Daarom is er voor gekozen om de karakteristieke bakstenen binnenmuur en houten spantconstructie te laten staan. De buitenmuren werden gerenoveerd en goed geïsoleerd.

Van de oude stal van de oorspronkelijke boerderij is een woonkamer gemaakt. Om de woonkamer een moderne touch te geven is er gewerkt met stalen kolommen en een wit blok, waar de open woonkeuken onder is gebouwd. Daarnaast was de vloer hoognodig toe aan vervanging. Dit is een strakke betonnen vloer geworden die het huis een moderne uitstraling geeft.

In de woonkamer van het huis zit de trap verscholen die je naar de multifunctionele ruimte erboven brengt. Hier vind je onder andere een studieruimte. In de nok van het dak is de slaapkamer waarin een open badkamer met vrijstaand bad en openhaard is verwerkt.

 

Foto’s: Van Os Architecten