Kunst kopen voor in huis: waar je op moet letten

Wanneer je een nieuwe woning hebt kan het lastig zijn om deze tot een ‘echt thuis’ te maken. Natuurlijk, het juiste meubilair en een aantal toffe planten doen al heel wat. Maar de kale witte muren kunnen confronterend zijn. Dit zou het punt kunnen zijn dat je het besluit neemt om ze op te leuken met wat kunst. Maar als rookie in de kunstwereld kan het lastig zijn om te investeren in kunst voor in huis. Wij hebben een aantal stappen op een rijtje gezet die je moet doorlopen bij het investeren in kunst voor in huis.

Hier moet je op letten bij het kopen van kunst voor in huis

1. Zoek uit wat je leuk vindt

Hoe meer je jezelf verdiept in de wereld van de kunst, hoe beter je kunstcollectie uiteindelijk zal zijn. Het is dus belangrijk om op onderzoek uit te gaan. Bezoek bijvoorbeeld een aantal galerieën en musea, durf vragen te stellen en raak een beetje bekend met verschillende stijlen en kunstenaars. Ook het internet kan je hierbij helpen. Je zult merken dat met meer kennis over kunst, je smaak zich ook meer ontwikkelt. Je leert op een nieuwe manier te kijken naar de kunst en het concept erachter beter te begrijpen. Zo zul je uiteindelijk een gevoel van je eigen stijl krijgen en je aankoop hierop aan kunnen passen.

2. Bepaal het doeleinde van je aankoop

Wil je jezelf alleen focussen op je eigen mening en gevoel over het kunstwerk, of hoop je stiekem dat het een investering is die zich later zal uitbetalen? Dat zijn namelijk twee totaal verschillende insteken voor het kopen van kunst. Als je hoofddoel is dat je het zelf een geweldig kunstwerk vindt, is het een de zoektocht een stuk makkelijker. Als je zelf passie voor een werk hebt, zal geld eraan uitgeven daarnaast ook geen probleem zijn. Als je het echter als een investering ziet en deze later terug wil verdienen, wordt het een stukje lastiger. Je moet dan namelijk zorgen dat je kennis vergaart over factoren die invloed hebben op de prijs. Hier zijn weer veel verschillende dingen over te leren, je moet in dat geval echt een flinke duik in de kunstwereld nemen. Of gewoon op goed geluk iets kopen natuurlijk, dat kan ook.

Foto: Dom J

3. Stel een budget vast

Natuurlijk, het budget zal ‘flexibeler’ worden wanneer je écht een passie ontwikkelt voor een kunstwerk. Maar het is wel belangrijk om te kijken naar wat je jezelf kunt permitteren. Kunst kan namelijk behoorlijk duur zijn, dus wanneer je van te voren een budget met jezelf afspreekt voorkom je dat je te veel geld uitgeeft. In de kunstwereld is het overigens ook belangrijk dat je je gevoel volgt. Als je écht verliefd wordt op een kunstwerk, vertrouw dan op je instincten. Geef jezelf dus een budget, maar ben er ook op voorbereid dat er een kans is dat je hier overheen gaat.

4. Doe onderzoek

De kunstwereld is een wereld apart. Het is dan dus ook belangrijk dat je goed onderzoek doet. Dit kun je doen door te praten met andere verzamelaars, galeriehouders, consultants, etcetera. Zorg dat je enigszins verstand hebt van de markt en dat je weet hoe bepaalde prijzen in elkaar zitten.

5. Size does matter

Vergeet wat je vriendin je verteld heeft, want wanneer het op kunst aankomt is grootte wel degelijk van belang. Je moet er (A) voor zorgen dat het kunstwerk in je huis past en (B) voor zorgen dat het niet too much is. Het schijnt namelijk nog al eens te gebeuren dat kunstverzamelaars er na de koop van een kunstwerk achter komen dat het helemaal niet in hun huis past. Bepaal dus ook van te voren waar het kunstwerk moet komen te hangen en hou hier rekening mee bij het kiezen van de grootte.

6. Bewaar de documenten

Van alles eigenlijk. Je moet zorgen dat de weg van het kunstwerk goed in zicht gebracht kan worden. Dus bewaar mailtjes en bonnetjes goed. Wanneer je het kunstwerk uiteindelijk wil laten taxeren of verkopen is het namelijk belangrijk dat je alle documenten nog hebt.

Foto: Dom J
Total
6
Share