Eerste 3D-geprinte woningen komen in Eindhoven

CREDITS: TU/e

Eindhoven krijgt er in 2019 een uniek stukje architectuur bij: vijf nieuwe ‘bewoonbare’ 3D-geprinte woningen. Op verschillende plaatsen zijn er al eerder 3D-geprinte woningen uit de printer komen rollen, echter zijn die woningen alleen om te laten zien wat er mogelijk is. De nieuwe woningen in Eindhoven zullen opgenomen worden in het officiële bestand en bewoond worden. Dit is een wereldprimeur.

Volgend jaar zal de eerste woning verschijnen. In de jaren daarna volgen de andere vier 3D-woningen, die eventueel nog aangepast kunnen worden door de ervaringen van de eerste bewoners mee te nemen. Gemeente Eindhoven, TU/e en Van Wijnen, Vesteda, Saint Gobain-Weber Beamix en Witteveen+Bos gaan het project in een landschapspark realiseren.

Eerste bewoonbare 3D-woningen

Theo Salet, hoogleraar die leiding geeft aan het 3D Concrete Printing Centrum van de TU/e, geeft aan dat het idee twee jaar geleden al is bedacht. En voegt daaraan toe: “Je hebt partijen nodig om zo’n idee werkelijkheid te laten worden. Dat is gelukt. De printtechniek hebben we onder controle. Nu willen we weten hoe het is om erin te wonen. Daar leren wij van, maar ook de bedrijven“. 3D geprinte woningen hebben voordelen ten opzichte van ‘gewone’ woningen. Zo bouw je 3D-woningen bijvoorbeeld sneller, goedkoper en duurzamer. Ook kun je alle kanten op met het design, want met stenen zijn de vormen van deze huizen niet na te maken. De muren zijn vanbuiten rond en grillig, maar vanbinnen kaarsrecht. Zo kan je je huis gewoon inrichten zoals jij wil, zonder gedoe van lastige hoeken.

Verschillende huizen

Het idee is om verschillende huizen te printen. Elk huis wordt na elkaar geprint, zodat er na de bouw van ieder huis ruimte is voor onderzoek en verbetering. Het eerste huis bestaat uit één verdieping en wordt op de TU/e geprint. Het laatste huis dat op de planning staat, moet uit drie verdiepingen bestaan en op locatie gebouwd, of eigenlijk, geprint moeten worden.

Geprinte woning

Halverwege 2019 zal de eerste bewoonbare, geprinte woning te huur zijn. De huizen worden onderdeel van de Eindhovense wijk Bosrijk. Voordat de huizen daadwerkelijk bewoonbaar zijn moeten ze wel aan een aantal eisen voldoen: de indeling en comfort moet in orde zijn en de betaalbaarheid en kwaliteit moet haalbaar zijn. De huizen moeten voldoen aan de eisen van bouwvoorschriften en van de toekomstige bewoners. Het ziet er in ieder geval super vet uit, dus wij hopen binnenkort een kijkje te kunnen nemen.

Foto: TU/e
Total
0
Share