Waarom vulkanen een cruciale rol gaan spelen in Bitcoin-mining

CREDITS: Piermanuele Sberni

Ja ja, vulkanen en Bitcoin-mining… What’s next? De rol van TL-buizen in een Oorlogsfilm? Tja, het lijkt in eerste instantie inderdaad vergezocht, maar het is toch écht waar. Dat heeft de cryptowereld onlangs geleerd, en er zijn zelfs al faciliteiten in de maak. We vroegen de experts van Litebit naar het verhaal achter deze unieke combi.

El Salvador gaat voor goud met Bitcoins, en vulkanen

Het begint allemaal in het mooie El Salvador. Een paar dagen na het event ‘Bitcoin 2021’ in Miami begon president Nayib Bukele met zijn plan: Bitcoin moest en zou een wettig betaalmiddel worden in het land. Hij wist het parlement te overtuigen, en nu zijn de eerste Bitcoin-automaten onderweg. BTC kan zeker een belangrijke valuta worden omdat het land geen eigen valuta heeft.

Bitcoin-mining, Waarom vulkanen een cruciale rol gaan spelen in Bitcoin-mining
Foto: Bigstock

Geothermische energie

Een mooie overwinning – voor hem dan – maar daar stopte hij niet. Slechts een paar uur nadat het wetsvoorstel in het parlement was aangenomen, kondigde de president aan dat hij Bitcoin-miningbedrijven naar zijn land gaat halen. Hoewel El Salvador een zeer warm klimaat heeft, heeft het ook iets te bieden dat niet gebruikelijk is in andere delen van de wereld: vulkanen.

De vulkanische activiteit onder het oppervlak is zo sterk dat El Salvador het als energiebron gebruikt. Geothermische energie is zeer beschikbaar in het land en is een natuurlijke hulpbron die niet veel kosten met zich meebrengt, in tegenstelling tot steenkool of zelfs kernenergie.

Daarbij komt ook dat het 100% groen is. Vulkanische activiteiten zijn een natuurlijk verschijnsel dat niet kan worden gecontroleerd. Er zijn enkele emissies, maar die zijn niet te vermijden, wat betekent dat er geen extra kooldioxide wordt geproduceerd door de energiecentrales.

Bitcoin-mining, Waarom vulkanen een cruciale rol gaan spelen in Bitcoin-mining
Foto: Piermanuele Sberni

Elon Musk pleit voor milieuvriendelijkheid

Dit lijkt een manier te zijn om een probleem aan te pakken dat onlangs door Elon Musk is besproken. Volgens hem accepteert Tesla geen BTC-betalingen zolang het netwerk niet wordt aangedreven door hernieuwbare energiebronnen. Dus…. dat is een win voor El Salvador. Als Musk zich in de strijd mengt is het altijd goed.

Veiligheid, simpel en persoonlijk zijn kernwaarden die je wil lezen als het gaar om Bitcoins kopen. Bij het onafhankelijke platform LiteBit staan deze waarden sinds 2013 bovenaan het lijstje. Hier kun je een account aanmaken. Het is supereasy, daarna kan je aan de slag in de wereld van crypto.

Bitcoin vaker groen

Bitcoin is al groen in bepaalde regio’s in China. Daar wordt gebruikgemaakt van waterkrachtcentrales, waar miners ook van profiteren. Miners verbruiken ook veel energie die als overschot wordt geproduceerd en niet anders kan worden gebruikt.

Nu El Salvador vooruitgang boekt, heeft de mijnindustrie een grote kans om meer groene hulpbronnen voor zich te winnen. En dan kan het balletje gaan rollen.

Bitcoin
Foto: André François McKenzie
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden we via een modderig zijweggetje…