De kracht van de to-do-lijst

CREDITS: devn | Unsplash

Het lijkt misschien een cliché: een simpele to-do-lijst om écht stappen te maken. Maar onderschat de kracht ervan niet.

To-do-lijstjes zijn niet alleen een handige tool om je taken te organiseren, ze kunnen ook je productiviteit verhogen, stress verlagen en zelfs een kleine dopamine-boost geven.

Waarom werken to-do-lijstjes zo goed?

De kracht van een to-do-lijstje ligt in zijn eenvoud. Door je taken op te schrijven, breng je structuur aan in de chaos van je gedachten. Maar er speelt meer dan alleen praktische organisatie. Psychologisch gezien helpt een to-do-lijst ook om je hersenen te ontlasten. Bijvoorbeeld als je eindelijk hebt uitgezocht welke zorgverzekering nou het best bij je past.

To-do-lijst
Foto: Aaron Burden | Unsplash

Het Zeigarnik-effect

Volgens het Zeigarnik-effect hebben mensen de neiging om onafgemaakte taken beter te onthouden dan voltooide. Dit betekent dat onafgemaakte taken in je hoofd blijven rondzingen als een open tab in je browser, waardoor je meer mentale energie verbruikt dan nodig. Door een to-do-lijst te maken, parkeer je deze taken als het ware. Ze staan veilig op papier (of in je app), en je hersenen kunnen zich richten op het daadwerkelijk uitvoeren ervan, in plaats van ze continu te onthouden. Daarnaast geeft een to-do-lijst duidelijkheid. In plaats van je overweldigd te voelen door alles wat je moet doen, kun je prioriteiten stellen en taken stap voor stap aanpakken. Dit zorgt voor focus en helpt je om efficiënter te werken.

Afstrepen voelt heerlijk

 

We kennen het allemaal: dat heerlijke gevoel van een taak afstrepen. Maar waarom voelt dat eigenlijk zo lekker? Het antwoord ligt in de chemie van je brein. Wanneer je een taak afrondt, maakt je lichaam dopamine aan – een neurotransmitter die wordt geassocieerd met beloning en geluk. Elke keer dat je iets afvinkt, geef je jezelf als het ware een klein schouderklopje. Dit motiveert je om door te gaan en meer taken af te ronden. Die afstreepvreugde, onze oosterburen noemen dit entlistungsfreude, is een ware gamechanger op werkgebied.

Het ritueel van afstrepen creëert bovendien een gevoel van controle. Zelfs op chaotische dagen, waarin alles anders loopt dan gepland, kun je nog steeds zien wat je wél hebt bereikt. Dit geeft een boost aan je zelfvertrouwen en verlaagt stress.

De wetenschap achter productiviteit

Naast de dopamine-boost zijn er ook andere wetenschappelijke inzichten die het nut van to-do-lijstjes ondersteunen. Onderzoekers van Harvard Business School ontdekten dat mensen productiever zijn als ze een duidelijk overzicht hebben van hun taken. Door vooraf te plannen, kun je beter prioriteiten stellen en voorkom je dat je tijd verspilt aan onbelangrijke dingen. Daarnaast is er bewijs dat multitasken – iets wat we vaak doen als we geen helder plan hebben – enorm inefficiënt is. Volgens een studie gepubliceerd in Journal of Experimental Psychology kan multitasken je productiviteit tot wel 40% verminderen. Een to-do-lijst helpt je om je te richten op één taak tegelijk, wat leidt tot sneller en beter werk.

To-do-lijst
Foto: Glenn Carstens-Peters | Unsplash
Source:
LEES OOK
Home-upgrades waar je u tegen zegt
Home-upgrades waar je u tegen zegt
Stilstaand water gaat stinken. Als je lang in jouw appartement, huis of penthouse bivakkeert, ben je soms toe aan vernieuwing. Verhuizen kan dan een oplossing zijn, maar…
Pinterest Drop #72: cars in the snow
Pinterest Drop #72: cars in the snow
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…