Tips om je huis te verkoelen tijdens de warme dagen

De afgelopen weken hebben wij bijna alleen maar buiten gezeten. You can’t blame us, want het weer is ondertussen om van te genieten.

Zo fix je zowel binnen als buiten een lekker temperatuurtje

Helaas heeft Johan Cruijff ons altijd geleerd dat elk voordeel zo zijn nadeel heeft. En lekker weer is geen uitzondering op die hele wijze regel van Johan. Want zo lekker als dat het weer buiten is, zo ongekend klam is het als je toch weer een keertje naar binnen verkast. Omdat je overdag waarschijnlijk binnen toch het eenander aan werk moet doen, hebben wij even gekeken naar hoe we dat probleem kunnen ondermijnen. Dit zijn dé tips om je huis lekker koel te houden.

Blokkeer de zon

Hoe kom je het snelst mogelijk af van warmte? Precies, je blokkeert gewoon de zon. Beschaduw je ramen en muren met behulp van houten lamellen, jaloezieën of zonwerende gordijnen. Je kan ook kiezen om de warmte juist vanaf de buitenkant aan te pakken middels markiezen of grote potplanten die voor schaduw zorgen. En als je het helemaal goed wilt aanpakken, plant dan enkele loofbomen in je huis: deze zorgen in de zomer voor schaduw, terwijl ze in de winter juist zon doorlaten.

verkoelen, Tips <strong>om je huis te verkoelen</strong> tijdens de warme dagen
Foto: Unsplash

(Stijlvolle) plafondventilatoren om te verkoelen

Misschien schrik je een beetje af bij het lezen van plafondventilatoren. Snappen we opzich best, maar dat komt meer voort uit het ouderwetse beeld dat jij van plafondventilatoren hebt. Tegenwoordig heb je ook gewoon hele stijlvolle minimalistische plafondventilatoren waar ook nog een mooie lamp in verwerkt zit. En als er een manier is om je warme huis te verkoelen, dan is het wel met zo’n ventilator in je ruimte. Zorg dat ze tegen de klok indraaien, want alleen dan trekt de lucht recht naar beneden voor een koelend effect.

Gooi de ramen en deuren open

Disclaimer: doe dit alleen in de avond, anders dan zit je overdag met een huis dat ook als sauna door kan. Vooral na een warme dag, koelt het in de avond lekker snel af. Wanneer je dan je ramen en deuren openzet, creëer je een luchtstroom die alle verzamelde hitte van binnen naar buiten meeneemt. Bovendien trekt alle luchtvochtigheid ook lekker weg als je de deuren en ramen openzet.

verkoelen, Tips <strong>om je huis te verkoelen</strong> tijdens de warme dagen
Foto: Beazy

Gloeilampen eruit om te verkoelen

Misschien maak jij in je huis nog gebruik van gloeilampen. Anno 2023 is het toch echt tijd om die een keer uit je huis te gooien en te vervangen met spaarlampen, amigo. Je bespaart niet alleen flink op je energiekosten, maar spaarlampen zorgen er ook voor dat je huis een stuk koeler is. Gloeilampen produceren namelijk een flinke portie hitte, en zeker in de zomer gaat die hitte niet zomaar je huis uit. Het vervangen van je gloeilampen is dus een win-winsituatie.

DIY ventilator om te verkoelen

Misschien wel een mooie aanvulling op de plafondventilator eerder uit dit artikel: een DIY ventilator. Als je een bak met ijs of koud water precies onder de plafondventilator plaatst, dan spreidt de ventilator de koelte van het ijs of het koude water binnen no time door heel je kamer. Heel easy en ook nog eens goedkoop.

Kies voor katoenen stoffen

Katoenen stoffen zijn licht en ademend, waardoor je lichaam lekker afkoelt. Daarom is het tijdens de zomerperiode een heel goed idee om lekker lichte, losse katoenen kleding te dragen en bovendien je huis te vullen met katoenen spullen. Die lakens op je bed voelen een stuk minder warm aan als je ze vervangt met een katoenen stof. Slaap je toch een stuk lekkerder van.

huis
Foto: Roberto Nickson