Taboe: een eetstoornis bij mannen

CREDITS: Stefano Zocca

Over het algemeen wordt een eetstoornis of eetprobleem vaak gelinkt aan jonge meisjes of vrouwen. Een typisch vrouwenkwaaltje zullen we maar zeggen. Wanneer mannen met soortgelijke klachten komen, lijkt niemand hen te geloven. Het is al snel aanstellerij: alle macro nutriënten precies afwegen, calorieën tellen, 20.000 stappen op een dag maken. Te triest voor woorden, want ook mannen kunnen een eetstoornis of eetprobleem hebben. Als we de cijfers mogen geloven zouden 10% van de gehele bevolking een eetstoornis hebben, van deze 10% zouden 5-10% man zijn. Geen huge percentage, maar dat neemt niet weg dat mannen niet serieus genomen mogen worden als het gaat over een eetstoornis.

Een eetstoornis bij mannen

Een eetstoornis wordt gezien als een typische vrouwenziekte. Dit is dan ook meteen de reden waarom veel mannen een eetstoornis bij henzelf niet herkennen, of voor willen uitkomen. Zelfs de doctoren stellen snel een verkeerde diagnose. Het probleem ontstaat dat mannen zich schamen voor hun eetprobleem en het minder makkelijk durven op te biechten.

Verschillende eetstoornissen

Anorexia, Boulima en BED (Binge Eating Disorder) zijn de bekendste eetstoornissen. Over het algemeen ontstaat een eetstoornis door een samenloop van omstandigheden, waarin verschillende factoren een rol spelen. Factoren als opvoeding, cultuur, media, negatieve ervaringen of aanleg zijn vaak boosdoeners. Dit soort factoren stapelen zich op totdat (meestal) een druppel de emmer doet overlopen. Wanneer dit gebeurt, wordt een eetstoornis zichtbaar voor de mensen om je heen of ontwikkelt de ziekte zich verder tot het extreme.

Anorexia

Anorexia nervosa betekent letterlijk: gebrek aan eetlust door psychische oorzaak. Bij deze ziekte is er een angst om dik te zijn. Iemand met anorexia verlangt om mager te zijn en gaat daarom steeds minder of extreem weinig eten om zo veel mogelijk te kunnen afvallen.

Boulimia

Boulimia nervosa wordt beschreven als: eten als een os door een psychische oorzaak. Hierbij worden eetbuien gecompenseerd met braken, laxeren of perioden van heel streng diëten. Meestal gebeurt dit stiekem, omdat gevoelens van eenzaam, gedeprimeerd, schuld en schaamte zich opdoen.

Binge Eating Disorder

Oftewel eetbuistoornis. Hierbij wordt er ontzettend veel gegeten zonder moeite te doen om het voedsel kwijt te raken, jezelf te onthouden of te verbranden. Hierdoor ontstaat overgewicht en dat leidt vaak tot negatieve medische gevolgen zoals hoge bloeddruk, suikerziekte of een beperkte bewegingsvrijheid.

eetstoornis, Taboe: een eetstoornis bij mannen
Foto: rawpixel

De meest voorkomende oorzaken van een eeststoornis

Ideaalbeeld

De Instagram post, YouTube filmpjes en magazines laten totale perfectie zien. We krijgen een overkill van het zogenaamde ideaalbeeld: six-pack, v-shape, armspieren on point en natuurlijk ook strakke benen en kont. Het verlangen om ook zo’n perfect lichaam te hebben, kan invloed hebben bij het creëren van een eetstoornis.

(Top)sport

Bij sporten als dansen, jockey, hardlopen, turnen of bijvoorbeeld boksen wordt er gestreefd naar een bepaald gewicht. Een juist gewicht zorgt voor betere prestaties bij bepaalde sporten. Sporters die hier zo gefocust zijn, vergroten het risico voor het krijgen van een eetstoornis.

Obsessie met spieren

Mannen kunnen geobsedeerd raken door alle spiermassa die ze kweken in de sportschool, maar willen wel een zo laag mogelijk vetgehalte bereiken. Het gevolg is dat deze mannen zoveel mogelijk gaan trainen, terwijl ze stiekem braken of bijvoorbeeld pillen slikken. Het nare is dat de omgeving dit niet snel ziet, zij denken alleen maar van: “Wat een discipline heb jij zeg!”

Herinneringen

Een eetstoornis ontstaat bij ieder mens anders, iedereen heeft zijn eigen verhaal en is hierin uniek. Vaak heeft een eetstoornis wel te maken met nare ervaringen als kind of puber. Ook seksueel misbruik kan een oorzaak zijn van een eetstoornis.

Schaamte en taboe

Het is tot op heden lastig om een mogelijke eetstoornis bij een man te herkennen, voor zowel de persoon zelf als door hulpverleners. Veel mannen schamen zich voor hun eetprobleem, ze durven er niet over te praten en als ze hulp inschakelen komt het helaas regelmatig voor dat er een verkeerde diagnose gesteld wordt. Mannen worden onzeker, voelen zich geen “echte vent” meer en merken dat er nog steeds een groot taboe is omtrent eetstoornissen bij mannen.

eetstoornis, Taboe: een eetstoornis bij mannen
Foto: Yastremska

Een eetstoornis is geen taboe

Een eetstoornis is bij vrouwen als mannen hetzelfde probleem. Of je nu groot of klein bent, veel of weinig beweegt, ernstig of minder ernstige eetprobleem hebt, iedereen is gelijk en moet de kans krijgen om serieus genomen te worden. Daarom is het heel belangrijk dat ook alle mannen met een eetstoornis, of twijfelen aan een eetstoornis hulp inschakelen. Deze stap is natuurlijk ontzettend groot. Angst, onzeker, negatief zelfbeeld, negatief lichaamsbeeld, weinig eigenwaarde – het zijn allemaal aspecten die tegenhouden om hulp te zoeken. Daarom is bij jezelf beginnen ook al goed: probeer minder hogen eisen aan jezelf te stellen. Neem jezelf serieus en probeer vervolgens iemand in je omgeving in vertrouwen te nemen.