Zo stop je met het uitstellen van je slaap

CREDITS: Pexels | Pixabay

We weten allemaal dat slapen één van de beste gewoontes is voor een goede gezondheid. Een goede nachtrust is de ultieme vorm van persoonlijke verzorging. Velen van ons stellen echter vaak onze slaap uit om ’s avonds wat meer me-time te hebben. Goed om te weten dat jij zeker niet de enige bent.

Zo stop je met het uitstellen van je slaap

Je werkt om je dromen en doelen te realiseren. Doordat je je doelen najaagt komt het steeds vaker voor dat je je vrije tijd boven je slaap verkiest. Je hebt jezelf gedurende de dag immers al volledig gegeven, het is daarom in jouw beleving écht wel nodig wat tijd aan jezelf te geven. Maar tegen welke prijs?

Wereldwijd wordt er te weinig geslapen

Experts waarschuwen al langere tijd voor het opofferen van onze slaap om wat meer vrije tijd te hebben. Uit recent onderzoek in twaalf landen blijkt dat 62 procent van de volwassenen vindt dat ze te weinig slapen. Gemiddeld komen we uit op 6,8 uur, in plaats van de aanbevolen acht uur per nacht.

Uitstellen slaap - MANIFY
Foto: Ron Lach

Herken jij jezelf in deze punten? Dan is het tijd om het uitstellen van je slaap te stoppen. Hiervoor geven experts de volgende tips:

Geef prioriteit aan een consistente bedtijd

Alanna McGinn, slaapexpert en oprichter van Good Night Sleep zegt dat je je – net als bij een dieet – moet houden aan de 80/20 regel. Dat betekent dat je 80 procent van de tijd op dezelfde tijd naar bed gaat en 20 procent van de tijd op een later tijdstip gaat. Bijvoorbeeld wanneer je op stap gaat. Door het houden aan een consistente bedtijd, heeft je lichaam tijd voor het opbouwen van de biologische 24-uurs klok.

Start eerder met naar bed gaan

Nu willen we je niet stimuleren om om half tien al in bed te gaan liggen, maar we willen je stimuleren om je lichaam de tijd te geven om te wennen aan het idee dat je gaat slapen. Dat betekent dat je een uur voor het slapen niet meer op je telefoon kijkt. Ontspan door een uur te gaan lezen en poets alvast je tanden. De drang om dan nog te gaan snacken of iets te ondernemen zal dan flink afnemen.

Uitstellen slaap - MANIFY
Foto: Nrd

Pas je dagelijkse planning aan

Wanneer je in je planning opneemt dat je een uur voor bedtijd bezig bent met dagafsluitende activiteiten, heb je hier mentaal ruimte voor. Je bent de hele dag al bezig met het beste uit jezelf halen, wat welverdiende rust pakken werpt zeker zijn vruchten af. Het uitstellen van je slaap is het laatste wat je dan moet doen.

Verban je smartphone uit de slaapkamer

Door je smartphone ben je de hele dag online. Door het verbannen van je smartphone uit je slaapkamer geef je je geest de ruimte om de dag door te nemen en deze af te sluiten. Je kunt ervoor kiezen alvast plannen voor de volgende dag te maken of een boek te lezen. Gebruik dan ook een ouderwetse wekker om ’s morgens wel op tijd uit de veren te komen.

Alcohol en slapen4
Foto: Pixabay