Samen naar de klote gaan zorgt voor een gelukkig huwelijk

Een beetje man gaat graag naar de klote met zijn vrienden. Een beetje vrouw ook. Dat hoort erbij, en het levert natuurlijk de mooiste avonden op. Máár als je het (lees: je relatie) echt goed wil aanpakken, dan moet je ook samen gaan zuipen. Waarom? Gewoon, omdat je dan f*cking veel lol hebt samen. En ook een beetje omdat de wetenschap het zegt…

Samen zuipen = happy couple

Oké oké, dat laatste is de reden voor dit artikel. Onderzoekers aan de University of Michigan hebben namelijk 2767 getrouwde stelletjes onderzocht. Wat blijkt? Als je samen af en toe een biertje openklapt staat je relatie niet op klappen. De stelletjes die dezelfde drinkgewoonten hebben waren namelijk gelukkiger, volgens het onderzoek.

Uit de studie blijkt dat als de één nuchter blijft, en de ander zich het schompes in zuipt, je als stelletje ongelukkiger wordt. Klinkt logisch. Als John drie keer per week de bar nat zet, terwijl Anita thuis de bloementjes water geeft, gaat er iets mis. Johnny en Anita moeten dus gewoon lekker samen de bloementjes buitenzetten.

, Samen naar de klote gaan zorgt voor een gelukkig huwelijk
Foto: Screenshot Focus | Warner Bros

Het onderzoek

Voor het onderzoek vroegen onderzoekers de deelnemers hoeveel drank ze consumeerden en wat hun drinkgewoonten waren. Het gaat uiteindelijk niet om de hoeveelheid waarin koppels drinken, maar of ze wel of niet drinken. Kwaliteit boven kwantiteit, dus.

Het onderzoek is gepubliceerd in The Journals of Gerontology Series B: Psychological Series. En het waren niet zomaar stelletjes: de onderzoekers interviewden stellen die gemiddeld 33 jaar samen waren. Die gaan dus al een aardige tijd mee.

Onderzoeker Kira Birditt zegt over het onderzoek: “We think that the takeaway is that it appears couples with similar drinking habits are less irritated with one another.” Dit klinkt ons als muziek in de oren, want uiteindelijk is iets samen doen toch het leukst.

single
Foto: Jodie Louise