Leticia Bufoni op eenzame hoogte met hoogste skate trick ooit

Skydiven, bungeejumpen, paragliden en ga zo maar het lijstje af: het zijn deze activiteiten die menig mens met hoogtevrees de stuipen op het lijf jagen. Snappen we best trouwens. Toch zijn er ook een paar ‘koele kikkers’ die het leuk vinden om hun leven op de gok te nemen.

De “Sky Grid” is de truc van waaghaals Leticia Bufoni

Eén van die gekken is de Braziliaanse skateboardster Leticia Bufoni. Deze enorme waaghals is namelijk met een parachute op haar rug en een skateboard onder haar voeten vanaf 2750 meter hoogte naar beneden gesprongen. Tijdens haar skytime nailede ze de ‘Feeble Grind’ – een truc die een 50/50 en een boardslide truc combineert – waarna ze zonder al te veel moeite weer perfect op de grond terechtkwam. Daarmee heeft ze haar zelfgenoemde truc, de “Sky Grid” gekilld. “Ah joh, dat durf ik ook wel”, horen we jou al tegen je maten zeggen op de vrijdagavond.

Leticia Bufoni, <strong>Leticia Bufoni</strong> op eenzame hoogte met hoogste skate trick ooit
Foto: Red Bull Content Pool

Meer dan genoeg ervaring

Hoewel de stunt natuurlijk vanaf een aardig hoogtepunt plaatsvond, kwam de “Sky Grid” niet helemaal uit de lucht vallen. Bufoni is namelijk een van de beste skaters ter wereld: na zes gouden X-games te winnen en zes medailles te winnen werd ze ook nog de eerste vrouw die bij het Nike SB team kwam. Daarnaast heeft de inwoonster van São Paulo maandenlange training ondergaan om uiteindelijk deze stunt tot een succesvol einde te brengen. In totaal heeft ze maar dan 100 keer parachute gesprongen en bovendien hebben allerlei instructeurs haar allerlei theorie en tips meegegeven.

Leticia Bufoni, <strong>Leticia Bufoni</strong> op eenzame hoogte met hoogste skate trick ooit
Foto: Red Bull Content Pool

Arsenaal aan sterobjecten om stunt te voltooiien

De stunt zelf werd vastgelegd door Craig O’Brien, je weet wel, die cameraman die samen met Tom Cruise mee sprong tijdens Mission: Impossible Fallout. Ook het vliegtuig dat gebruikt werd had al redelijke ervaring met verbluffende stunts, het toestel werd namelijk ook gebruikt tijdens de Fast & Furious films. De Braziliaanse zelf was logischerwijs in extase: “Het is gek om te denken dat ik de eerste persoon ben die in een vliegtuig skateboardt en een fee in de lucht doet. Dit was een van de mooiste dagen van mijn leven.” Jij liever dan wij Bufoni, maar nevertheless, chapeau.