Legendarische leiderschap-quotes van legendarische leiders

CREDITS: Unseen Histories | Unsplash

‘Hij is een geboren leider’. Iets wat je vaak hoort, bijvoorbeeld over de aanvoerder van Zwaluw FC 5. De beste man heeft net zijn team toegesproken en de lijntjes opnieuw uitgezet. Ja, deze mannen pakken hun verantwoordelijkheid en ze weten hoe je een team bij hand neemt. Maar ze vallen in het niet bij de échte leiders van deze wereld.

Echte leiders zoals Winston Churchill, Mahatma Gandi en Vince Lombardi. We zetten een aantal legendarische leiderschap-quotes van legendarische leiders op rij voor je. En daardoor kom je erachter dat het spreekwoord waar we mee begonnen eigenlijk onzin is.

Legendarische leiderschap-quotes

Martin Luther King Jr.

“The ultimate measure of a man is not where he stands in moments of comfort and convenience, but where he stands at times of challenge and controversy.”

Ja, we hadden hier ‘I have a dream’ kunnen zetten, maar deze quote gaat dieper in op leiderschap. Als je aan leider vraagt hoe goed het gaat als er net een nieuw target is behaald, dan zijn er niet genoeg veren in de wereld om in zijn kont te stoppen. Terwijl het ultieme moment om te kijken of iemand een goede leider is, is op het moment dat het lastig wordt. Op dat moment zijn er namelijk uitdagingen en problemen om opgelost te worden. En daar is een leider voor.

Winston Churchill

“Courage is what it takes to stand up and speak; courage is also what it takes to sit down and listen.”

Als je premier bent tijdens de Tweede Wereldoorlog, dan heb je courage nodig. Volgens Churchill is dat niet allen nodig om op te staan en te spreken, maar ook juist om te luisteren naar anderen. Soms wordt iemand als leider gezien omdat hij veel spreekt. Volgens één van de belangrijkste mensen uit de Britse geschiedenis is dat dus te kort door de bocht. Een goede leider doet regelmatig een stapje terug en luistert vooral.

Eleanor Roosevelt

“One’s philosophy is not best expressed in words; it is expressed in the choices one makes… and the choices we make are ultimately our responsibility.”

Keuzes, keuzes, keuzes. De hele dag door kom je eigenlijk voor keuzes te staan. En die keuzes die je maakt, laat zien wat jouw filosofie is. Eleanor Roosevelt weet dat dus als geen ander. Eleanor was de vrouw van Franklin D. Roosevelt en was de langst dienende first lady van de Verenigde Staten. Ze werd de ‘first lady van de wereld’ genoemd, omdat ze enorm veel betekende voor de rechten van de mens. Als politica, diplomate en activiste was ze niet zomaar ‘de vrouw van’. Ze werkte zelfs als stand-in voor Roosevelt nadat hij getroffen werd door polio.

Vince Lombardi

“Leaders are made, they are not born. They are made by hard effort, which is the price which all of us must pay to achieve any goal that is worthwhile.”

Ken je meneer Lombardi niet? Dan is het tijd om zijn leven eens onder de loep te nemen. Vince Lombardi wordt gezien als de grootste americanfootballcoach ooit en door menig zelfs gezien als de grootste leider in de geschiedenis van alle Amerikaanse sporten. Hét bewijs: als je de Super Bowl wint, dan krijg je de Vince Lombardi Trophy in handen. Meer hoeven we niet te zeggen, toch?

Met zijn quote laat hij zien dat ‘Hij is een geboren leider’ een beetje makkelijk is. Om een leider te zijn moet je knetter-knetterhard werken en vooral veel aan de kant zetten. Je betaalt er een prijs voor, maar uiteindelijk is dat het allemaal waard. Eén van de beroemdste leiderschap-quotes die nog steeds enorm relevant is.

Mahatma Gandhi

“Be the change you wish to see in the world.”

Gandhi: de icoon van geweldloos verzet en een symbool voor Indiase onafhankelijksstrijd. Als spiritueel leider van India heeft hij veel, héél veel, harten veroverd. Zijn leiderschapslessen dreunen vandaag de dag nog steeds door, terwijl hij alweer meer dan 70 jaar geleden is vermoord.

Zijn legendarische quote gaat hand in hand met de verwachtingen die je hebt. Je hebt een bepaald beeld van de wereld in je hoofd en dat beeld kun je verwezenlijken door zelf veranderingen door te voeren. Veranderingen die ervoor zorgen dat de wereld wordt zoals jij wenst. Nou, als dat niet mooi klinkt, dan weten wij het ook niet meer… In leiderschap betekent het vooral: als je een perfect plaatje voor je ziet, is het nodig om zelf die veranderingen aan te pakken.

Check ook: Inspirerende quotes van hypersuccesvolle ondernemers