Is koffie daadwerkelijk slecht voor je?

Het koffiezetapparaat is op de vroege ochtend doorgaans onze beste vriend.

Wat moeten we toch eigenlijk zonder dat ene bakkie in de ochtend? Of nouja, dat ‘ene’ bakkie. Maak er maar direct twee van, of drie.. Goed, je snapt het idee.

Hoe slecht kan koffie zijn?

En als we dan doorgaan naar kantoor, heb je altijd wel een azijnpisser rondlopen bij het koffiezetapparaat die je vertelt over hoe slecht koffie wel niet voor je is. “Weet je wel hoe slecht dat is voor je tanden? En dat het voor hartkloppingen zorgt? En dat het vocht uit je lichaam onttrekt?” Laat ons rustig genieten van ons bakkie… Omdat wij helemaal klaar zijn met al die betweters die ons willen vertellen over hoe slecht koffie voor je is, willen wij dat wel eens aan de tand voelen. Hoe slecht is een koffie bestellen of drinken nou écht?

koffie, Is <strong>koffie</strong> daadwerkelijk slecht voor je?

Ook gezonde stoffen in koffie

Als we kijken naar de wetenschap, dan mogen we concluderen dat het allemaal wel mee lijkt te vallen. Sterker nog, volgens Dr. Ir. Ellen Kampman van de Universiteit in Wageningen bevat koffie allerlei eigenschappen die gunstig zijn voor je lijf. De voedingsstoffen die koffie heeft, blijken goed te werken tegen Diabetes type 2 en leververvetting. Bovendien zitten er verschillende anti-ontstekingstoffem in je bakje koffie. In chocola zitten trouwens dezelfde stoffen, maar goed, dan heb je weer een bak met calorieën die erbij komt kijken. Met een bakje koffie heb je dat gelukkig niet.

Om de stoffen echt hun gang te laten gaan, moet je volgens Dr. Ir. Ellen Kampman drie tot vier bakjes per dag naar achteren tikken. En laat het nou net zo zijn dat dit precies het aantal kopjes is wat wij Nederlanders gemiddeld per dag drinken.

Welke stoffen zijn het?

De antioxidanten die er in koffie aanwezig zijn, werken voornamelijk bevordelijk. De oxidatieve stress die er in het lichaam is, worden hierdoor uit je lichaam gebonjourd. Bovendien is de cafeïne die aanwezig is in koffie tot op zekere hoogte helemaal niet zo slecht voor je. Bij matig koffiegebruik werkt het juist als stimulerend middel voor de alertheid en kan het zelfs de concentratie verbeteren. Als je lichaam cafeïne snel afbreekt, dan kan het opzich weinig kwaad om een paar bakjes per dag te drinken. Je merkt in principe zelf hoe jouw lichaam reageert.

koffie, Is <strong>koffie</strong> daadwerkelijk slecht voor je?
Foto: Najib Kalil

Altijd weer die ‘maar’

Ja hoor. Daar is ‘ie dan. De ‘maar’, waar je waarschijnlijk op zat te wachten. Allereerst is het natuurlijk zo dat cafeïne in beginsel gewoon slecht voor je is, dus modereer je koffiegebruik wel echt. Drink met mate, hé. Ook bij koffie. Voor de rest is het bij koffie echt van belang dat je hem goed zet. Volgens de wetenschappers moet een goed kopje koffie bestaan uit pure filter- of bonenkoffie. Dan zit je goed wat betreft de gezondheid. Dus die cappuccino’s, Esma’s, flat wites, Latte Macchiato’s en noem het allemaal maar op, laat die liever achterwege.

Naast de koffie die je drinkt, is het ook belangrijk om hem goed te zetten. Allemaal leuk en aardig zo’n nieuwe French Press in je huis, maar compleet ongezond. Je moet hem gewoon ouderwets met oploskoffie, koffiepads- of cups zetten volgens de onderzoekers. Misschien minder lekker, maar wel gezonder.

Zo weet je dat je moet minderen met koffie

Wij willen natuurlijk dat jij gewoon zonder zorgen je kopje koffie drinkt, dus schrijven we ook alvast even voor je op wanneer je je wél zorgen moet maken. Aangezien koffie het centrale zenuwstelsel stimuleert, kan je door koffie letterlijke woedeaanvallen krijgen. Als je die een keertje op de werkvloer hebt, dan is het misschien toch tijd om over te stappen op decaf. Ook wanneer je oogspieren beginnen te trekken moet je jezelf eens achter de oren krabben. Volgens een onderzoek van de York University triggert cafeïne namelijk de aanmaak van serotonine en noradrenaline waardoor je spieren en zenuwen anders reageren op impulsen.

Koffiekroegen-2
Foto: Stefan Tan