Wanneer wordt het interessant om te beleggen?

CREDITS: Joshua Mayo

De leeftijd waarop mensen beginnen met beleggen wordt steeds lager. Afgelopen jaar was er vooral een hype rondom de cryptomarkt waar de marktcrash in mei veel nieuwe beleggers terugbracht naar de realiteit: Elon Musk zijn twitteraccount is niet heilig en beleggen is toch best lastig. Toch blijft de interesse rondom beleggen groeien. Mensen willen lekker vanuit hun hangmat met een cocktail in de hand op een tropisch eiland serious money pakken. Maar, hoe doe je dat dan?

Vroeg beginnen met beleggen is (altijd) slim

Heel simpel, hoe eerder je begint met een paar tientjes per maand beleggen, hoe hoger je rendement uiteindelijk uitvalt. Easy cash, zo lijkt het. Maar of beginnen met beleggen verstandig is hangt voornamelijk af van je situatie.

Ben jij die guy die zich wekelijks ontfermt over de tequila-voorraad van je favoriete kroeg? Dan is het tijd om te stoppen met geld verbrassen en te starten met beleggen. Mocht je daarentegen maandelijks de dagen aftellen voordat je salaris weer gestort wordt, dan is het misschien beter om nog even te wachten. Beleggen doe je namelijk met geld dat je daadwerkelijk kan missen.

Beleggen, Wanneer wordt het interessant om te beleggen?
Foto: Sharon McCutcheon

Don’t be lazy, doe je research

Misschien wel het belangrijkste en meest logische advies dat er is, maar iets dat veel mensen vergeten: onderzoek waar je in gaat beleggen. Je hoeft echt geen volleerde economist te zijn, maar zonder enige kennis beginnen met beleggen is nooit slim. Lees je dan op zijn minst even in over de belegging waar je in wil investeren.

Don’t get rekt

Ook zeer belangrijk om je bewust van te zijn voordat je gaat beginnen met beleggen: ga nooit all-in op één belegging. Om ervoor te zorgen dat jouw portfolio stabiel blijft, is het handig om te ‘diversifiëren’, a.k.a., je geld in meerdere beleggingen spreiden. Als de koers van één belegging opeens enorm keldert, heb je altijd nog de andere beleggingen die ervoor zorgen dat jouw portfolio niet als een kaartenhuis in elkaar stort.

Nog effe wachten..

Veel nieuwe beleggers hebben het zogeheten ‘get-rich-quick-scheme’ in hun hoofd voordat ze beginnen. Voor een enkeling werkt dat, maar de realiteit zit toch vaak anders in elkaar. Beleggen kost tijd en vereist inspanning. Jammer hé? Uiteindelijk is het prima om elk jaar wat kleine procentjes rendement te pakken. Beter dan één keer de volledige inhoud van je spaarrekenening ergens tegenaan te jassen en te hopen op een mooie winst. De ervaring leert dat dit vaak verkeerd uitpakt. Tja, leg dan maar eens aan je vrouw uit waarom al het spaargeld weg is.

Beleggen, Wanneer wordt het interessant om te beleggen?
Foto: Adam Nowakowski