Hier moeten ondernemers in 2020 rekening mee houden

CREDITS: Fauxels

Als ondernemer is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van relevante veranderingen. Zo voorkom je fouten en kun je eventueel deze veranderingen in je voordeel omzetten. Ook in 2020 zijn er bepaalde zaken waar ondernemers aandacht voor moeten hebben. Als het jou niet treft, dan wel je klant of … kom je over als een broekie die niet op de hoogte is. We got you, my man. Even wat dingen op een rijtje voor het komende jaar.

Deze zaken zijn belangrijk voor ondernemers in 2020

ondernemers 2020 tablet
Foto: PhotoMix Ltd.

We gaan, soort van, over op 5G

Dit is een ontwikkeling die misschien niet zo snel van de grond komt als we verwachtten. De aanleg van het nieuwe mobiele netwerk wordt wel verwacht in 2020. Nieuwe zendmasten, conflicterende frequenties en wat wantrouwen tegenover de potentiële Chinese leverancier zorgen echter voor wat vertraging.

Nu lijkt het misschien niet heel spannend, een snellere netwerkverbinding. Toch heeft de verandering veel invloed op innovatie. Zo zou 5G belangrijk zijn voor de komst van de zelfrijdende auto bijvoorbeeld.

Belangrijker voor ondernemers: de veiling van de 5G-frequenties kan Nederland ontzettend veel geld opbrengen. Goed nieuws voor de belastingbetaler dus.

Brexit gaat in 2020 echt van kracht voor ondernemers

We hebben het er al jaren over, maar premier Johnson wil er 31 januari dan echt uit. Het Verenigd Koninkrijk stapt dus uit de EU en daar zitten verschillende consequenties aan vast. Er gelden namelijk hele andere regels voor bedrijven in landen binnen en buiten de EU. Het zal in ieder geval kosten met zich meebrengen gezien de mogelijk strengere controles van zowel personen als goederen.

Dus ook voor ondernemers die zaken doen met Engelse bedrijven kan dit zorgen meebrengen. Denk aan importtarieven, extra grenscontroles en minder inkomsten. Er zijn nog veel onderhandelingen nodig om tot een goed consensus te komen over deze zaken. Hier is dus nog wel een transitieperiode voor nodig.

Belofte maakt schuld voor ondernemers in 2020

Iedereen is verantwoordelijk voor klimaatveranderingen en Nederland moet hard gaan werken om beloofde doelstellingen te behalen. We lopen op dit moment niet bepaald voor op schema. Energietransities zullen komend jaar dus met meer kracht worden doorgevoerd.

Dit betekent voor ondernemers dat ze dus een stuk groener zullen moeten opereren. Wellicht komen hier namelijk ook strengere controles bij kijken. Go green or go home.

ondernemers 2020 groene energie windmolen
Foto: Tom Swinnen

Arbeidsmarkt niet goed in balans

We willen allemaal een leuke baan. Echt iedereen blijkbaar. De arbeidsmarkt begint er namelijk zelfs onder te lijden.

Op dit moment is personeel voor de ‘minder leuke banen’ erg schaars. Zo zouden mensen dus geen opleiding gaan volgen voor een baan met een minder leuk perspectief. Als ondernemer in de IT-sector is het bijvoorbeeld vrij lastig om personeel te werven.

Een suggestie is om bij zoekenden naar een vervolgopleiding ook de baankansen te belichten. Zo worden bepaalde studies toch een stuk aantrekkelijker. Employer branding wordt zo dus nog belangrijker.

Fietsend naar je werk

In de trant van beter op jezelf letten én op het milieu: fietsend naar je werk. Op een elektrische fiets dan welteverstaan. In 2020 gaan we nog minder de auto gebruiken want we mogen toch maar 100 km/h. Hoogtijd om over te stappen dus. Door een nieuwe regeling kun je als werknemer sinds 1 januari een e-bike van de zaak leasen.

Naast dat het goed is voor jezelf en veel beter voor het milieu, is ook nog eens aantrekkelijk voor de portemonnee. De bijtelling voor een fiets van de zaak wordt namelijk net zo simpel als de bijtelling voor een auto. Het percentage is vastgesteld op 7% waardoor het goed mogelijk is dat je voor minder dan €10 een e-bike kan leasen bij jouw baas.

ondernemers 2020, Hier moeten ondernemers in 2020 rekening mee houden
Foto: Van Moof